Αξιοπρέπεια Vs modern football, σημειώσατε "1"!

Ποδόσφαιρο
Αξιοπρέπεια Vs modern football, σημειώσατε "1"!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια άκρως ασυνήθιστη -για τον πολύ κόσμο- κίνηση προχώρησε το αυτοοργανωμένο αθλητικό σωματείο των Χανίων "Ασπάλαθος": Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα, η γενική συνέλευση του συλλόγου αρνήθηκε να δώσει το "παρών" στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας από την ΕΠΣ Χανίων.

Μάλιστα, στην εν λόγω εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί βράβευση του "Ασπάλαθου" από την ΕΠΣ Χανίων ως "επιβράβευση για την ηθική εμφάνιση" του σωματείου κατά την περασμένη αγωνιστική περίοδο στο Γ' τοπικό Χανίων.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η βράβευση θα συνοδευόταν με "μια εξαιρετικά παχυλή υλική βράβευση" και συγκεκριμένα με αθλητικό εξοπλισμό.Θα περίμενε κανείς ότι μια ομάδα του Γ' τοπικού, που δεν έχει χορηγούς, θα πετούσε τη "σκούφια" της με μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο, ο "Ασπάλαθος" αρνήθηκε το έπαθλο!

Για τους γνωρίζοντες του "τι εστί" "Ασπάλαθος", η... "χυλόπιτα" της ομάδας στην ΕΠΣ Χανίων, δεν είναι καθόλου τυχαία.Ο "Ασπάλαθος", όπως, άλλωστε, και τα "αδερφάκια" του από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο ("Τηγανίτης" και "Λίβας") δεν λειτουργεί με βάση το κέρδος, όπως συμβαίνει τη σύγχρονη εποχή στα σωματεία που δραστηριοποιούνται σε ομαδικά αθλήματα.

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που ο "Ασπάλαθος" επιβιώνει οικονομικά, στηριζόμενος αποκλειστικά στην συνεισφορά των φίλων και των παικτών της ομάδας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, τα παιδιά του "Ασπάλαθου" εξηγούν γιατί δεν δέχτηκαν το έπαθλο της ΕΠΣ Χανίων:

" (...) Η κίνηση μας αυτή δεν είναι ούτε σπασμωδική, ούτε απαξιωτική προς τις άλλες ομάδες του πρωταθλήματος. Με το να αρνηθούμε το χρηματικό έπαθλο, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε χορηγούς , ούτε κάποιου άλλου είδους εμπορευματικές δοσοληψίες, καθιστούμε σαφές τόσο στην ΕΠΣ, όσο και στις ομάδες του πρωταθλήματος, ότι για εμάς, η συμμετοχή στο πρωτάθλημα έχει δύο βασικούς πυλώνες, την χαρά του παιχνιδιού και την παρέμβαση στο κοινωνικό πεδίο του αθλητισμού.

Σύμφωνα με τη δική μας ηθική, τα ομαδικά αθλήματα δεν θα έπρεπε να λειτουργούν με βάση το κέρδος. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, πόσο μάλλον το ερασιτεχνικό μπάσκετ, δεν μπορούν να λειτουργούν με όρους επαγγελματισμού, κερδοσκοπίας και εν τέλει κοινωνικού κανιβαλισμού, καταστρέφοντας κάθε ίχνος χαράς, δημιουργικότητας και συλλογικότητας.

Με τους «αντίπαλους» παίκτες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως έχουν συνηθίσει σε άλλα πλαίσια να παίζουν το τόπι και έχουν υιοθετήσει ενδεχομένως συμπεριφορές εχθρικές. Εμείς, ωστόσο, με χαρά υποδεχόμαστε τη νίκη, με χαρά και την ήττα.

Σε μία κοινωνία ασύλληπτου ανταγωνισμού, στην οποία οι νικητές είναι τα πάντα και οι χαμένοι το τίποτα, εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, τον ενθουσιασμό και την αγάπη μας για το παιχνίδι (...)".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News