Απόψεις

Άσε στην άκρη το «φαίνεσθαι» και δείξε το «είναι» σου

Είμαστε αυτό που φαίνεται ή φαίνεται αυτό που είμαστε; Ή δείχνουμε ό,τι θέλουμε στην τελική για να γλιτώσουμε γκρίνιες, φασαρία και αποδοκιμασίες; Σε μπέρδεψα ε; Το καταλαβαίνω, αλλά έχω να σου πω ότι δεν είμαι εγώ που σε μπέρδεψα. Ο ίδιος σου ο εαυτός είναι, τον οποίο πιθανότατα δεν έχεις γνωρίσει.

*Γράφει η δημοσιογράφος Γιώτα Αρχοντάκη

Είτε δεν έχεις μπει στη διαδικασία γιατί εσύ «ξέρεις καλά τον εαυτό σου», είτε πολύ απλά δεν έχεις προλάβει να δεις όλες τις πτυχές του. Και βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι έχεις μπει, αν όχι πολλές, τουλάχιστον αρκετές φορές στη διαδικασία να δείξεις κάτι παραπλήσιο απ’ αυτό που είσαι στην πραγματικότητα, να χαμογελάσεις λίγο παραπάνω σ’ αυτόν που δε θέλεις να βλέπεις στα μάτια σου, προκειμένου να είσαι αρεστός. Δεν είσαι ο μόνος, το έχουμε κάνει όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας, έστω και με ένα μόνο άτομο. Μέχρι να καταλάβουμε ότι δε γίνεται να αρέσουμε σε όλους, ούτε χρειάζεται.
Σκέψου κάποια στιγμή να δείξεις σ’ αυτόν που έχεις απέναντί σου ότι δεν τον συμπαθείς ιδιαίτερα. Κι αν δεν μπορείς να δείξεις πόσο πολύ μπορεί να τον αντιπαθείς, μην προσποιείσαι ότι τον... λατρεύεις κιόλας.

«Τόσο... όσο»

Την ξέρεις αυτή τη φράση; Αν είσαι στον εργασιακό σου χώρο και δεν θέλεις να βλέπεις τον συνάδελφό σου γιατί ίσως και να σου έχει κάνει κάτι, σφίξε τα δόντια και λέγε απλά ένα «καλησπέρα». Για τα τυπικά. Αν πάλι είναι ένας άνθρωπος, ένας φίλος που δεν ταιριάζετε πια, ένα πρόσωπο που σε ενοχλεί, μη διστάσεις να δείξεις αυτή την ενόχλησή σου.
Ξέρεις τι μεγάλη ανακούφιση θα νιώσεις όταν - με τις κινήσεις σου, με τα λόγια σου, με τις εκφράσεις του προσώπου σου - δείξεις σε κάποιον ότι δεν τον συμπαθείς; Όταν θα του εκφράσεις πώς ένιωσες με κάτι που είπε;


Βέβαια, ας συζητήσουμε και αυτό... Ξέρεις να λες πώς αισθάνεσαι; Γνωρίζεις ότι υπάρχει μια μεγάλη λίστα αρνητικών και θετικών συναισθημάτων; Για την ιστορία, η λέξη «καλά» εκφράζει κατάσταση και όχι συναίσθημα. Ταυτόχρονα, κρύβει και το... ψέμα σου για το πώς πραγματικά είσαι. Δε σου λέω να εκφράζεις από ’δω και από ’κει την κατάστασή σου, αν περνάς δύσκολη φάση ή όχι. Αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο να μην κοιτάμε καν τον εαυτό μας στον καθρέφτη. Μέχρι και σ’ αυτόν λέμε ότι είμαστε «καλά», ενώ δεν είμαστε.


Γίνε τυπικός. Δεν μπορείς να είσαι συμπαθής σε όλους. Πάντα θα σχολιάζουν για ’σένα. Δείξε την προσωπικότητά σου και σταμάτα να προσποιείσαι. Στην εποχή του “φαίνεσθαι”, δείξε το “είναι” σου και χαμογέλα στον καθρέφτη. Πίστεψέ με, με το να ΜΗΝ είσαι αρεστός σε όλους και να ΜΗ δείχνεις ότι συμπαθείς τους πάντες, και τη δουλειά σου θα βγάλεις και τον μισθό σου θα δεις στον λογαριασμό της τράπεζας και πιο χαρούμενος θα είσαι δίπλα στους δικούς σου ανθρώπους, εκείνους που θέλεις πραγματικά να έχεις στη ζωή και την καθημερινότητά σου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια