Τι κάνουν... οι άλλοι και τι κάνουμε... εμείς για το λάδι

Απόψεις
Τι κάνουν... οι άλλοι και τι κάνουμε... εμείς για το λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

....Έμαθα για το παράδοξο της Ιταλίας (1η σε εξαγωγή ελαιόλαδου αλλά και 1η σε εισαγωγή ελαιόλαδου!?)….

Πριν μερικές μέρες είχα την τιμή να είμαι ένας από τους προσκεκλημένους ομιλητές στο συμπόσιο του Yale University, με θέμα «Ελαιόλαδο και Υγεία».

Του Πάνου Σαρρή

Γνώρισα ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Ιαπωνία, Βραζιλία, Ιταλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, κ.α.

Οι ειδικότητες τους διάφορες, καθηγητές και ερευνητές Ιατρικής (Ανοσολόγοι, Καρδιολόγοι, ογκολόγοι, επιδημιολόγοι), βιολόγοι, βιοχημικοί, χημικοί τροφίμων, γεωπόνοι, έμποροι ελαιόλαδου, επικεφαλής συνδέσμων εμπόρων, δημοσιογράφοι, Σεφ, και πολλοί – πολλοί άλλοι…

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι διακεκριμένες προσωπικότητες στον επαγγελματικό τους χώρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, που ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθούν στους Δελφούς…. εκθείαζαν το Ελληνικό ελαιόλαδο…  και ιδιαίτερα το Κρητικό!

- Είδα επιστήμονες να μας ενημερώνουν για την ανακάλυψη νέων ουσιών στο ελαιόλαδο με άμεσες επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου…

- Είδα επιστήμονες να μας ενημερώνουν για κλινικές δοκιμές σε διάφορες σοβαρές ασθένειες, με εκπληκτικά αποτελέσματα… (με άμεση χρήση του ελαιόλαδου ή των φαινολικών ενώσεων αυτού)

- Είδα επιστήμονες που μελετούν τις ιδιότητες του ελαιόλαδου έπειτα από διάφορες επεξεργασίες (μαγείρεμα, τηγάνισμα, κτλ) σε σύγκριση με άλλα έλαια, και που εκθείασαν τις ιδιότητες του ελαιόλαδου…

- Είδα ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο ελαιόλαδο, έχουν αφήσει τις πατρίδες τους και έχουν μετακομίσει από την Βρετανία, από τις ΗΠΑ, από αλλού, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία για να έχουν άμεση πρόσβαση στην παραγωγή του «πράσινου χρυσού» όπως το αποκαλούν…

- Είδα επιστήμονες και εταιρίες να μιλούν για την δραματική υποβάθμιση του προϊόντος με την χρήση πλαστικών, είτε για μεταφορά, είτε για εμφιάλωση…

- Είδα εταιρίες να πληρώνουν με δικά τους χρήματα την αλλαγή ολόκληρου του πλαστικού εξοπλισμού των ελαιοτριβείων ώστε να αποφεύγεται η εισχώρηση πλαστικοποιητών στο λάδι (κάτι που γίνεται σε sec μετά την επαφή του λαδιού στο πλαστικό)…

- Είδα χώρες να επενδύουν πολλά στην καινοτομία στις νέες τεχνολογίες για την παραγωγή, τη συσκευασία και την εμπορία του ελαιόλαδου....

- Είδα ειδικούς να μιλούν για το προϊόν και να το παρουσιάζουν ως ένα θησαυρό που η φύση έδωσε στον άνθρωπό… και τα μάτια τους να φωτίζουν από έξταση...

- Είδα δύο από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (Yale και Harvard) να μάχονται για το ποιο θα φιλοξενήσει το εν Ινστιτούτο ελαιολάδου….

- Είδα χώρες που δεν παράγουν ελαιόλαδο να επενδύουν και να καινοτομούν! σε ένα προϊόν που ουσιαστικά δεν έχουν… αλλά που εισάγουν….

- Είδα ειδικούς να μας μιλούν για την εκπαίδευση των καταναλωτών ως προς την χρήση του ελαιόλαδου στην καθημερινότητα τους….

- Είδα παγκόσμιες οργανώσεις κατά του Fast Food να έχουν ως βάση της καμπάνια τους το ελαιόλαδο….

- Έμαθα για το παράδοξο της Ιταλίας (1η σε εξαγωγή ελαιόλαδου αλλά και 1η σε εισαγωγή ελαιόλαδου!?)….

- Είδα ανθρώπους να κρέμονται από το στόμα μου όταν τους εξηγούσα τους κινδύνους και τις καταστροφικές επιπτώσεις της Xylella fastidiosa και σχεδόν έβλεπα τον τρόμο στα μάτια τους…

- Είδα και άκουσα ειδικούς οικονομολόγους να μας αναλύουν τα πλεονεκτήματα σε διεθνές επίπεδο στην εμπορία του ελαιόλαδου…. με προτάσεις για την βελτιστοποίηση της εμπορίας και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στην παραγωγή του στην Ελλάδα… Προτάσεις που όπως μας είπαν δεν εισακούστηκαν ποτέ από τις διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις….

Και έπειτα, ασυναίσθητα και σχεδόν αυτόματα το μυαλό κάνει την σύγκριση….

Τι κάνουν οι άλλοι και τι κάνουμε εμείς…? τι κάνουμε ως χώρα για τον θησαυρό αυτό, τον «εθνικό θησαυρό» που έχουμε στα χέρια μας?

Και το αποτέλεσμα της σύγκρισης είναι μία τεράστια Απογοήτευση…!

Το θετικό από όλο αυτό είναι ότι έκανα νέους φίλους, καλούς φίλους και με μεγάλη μου χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να συμμετέχω επίσημα ως μέλος του Ινστιτούτου και της προσπάθειας αυτής.

Τουλάχιστον έτσι θα έχω την τύχη να βρίσκομαι με αυτούς τους ανθρώπους, μία φορά κάθε χρόνο, να ανταλλάζουμε απόψεις και ιδέες, να μαθαίνω τι γίνεται στον χώρο και τι κάνουν οι άλλοι, και να ζηλεύω βλέποντας τι δεν κάνουμε εμείς ως χώρα, ως κοινωνία….

Ο Πάνος Σαρρής είναι Επίκουρος Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News