Χάθηκε η ευκαιρία να αναγεννηθεί πολιτιστικά η Ιεράπετρα από την πρέσβειρα πολιτισμού Ελένη Βλάσση

Απόψεις
Χάθηκε η ευκαιρία να αναγεννηθεί πολιτιστικά η Ιεράπετρα από την πρέσβειρα πολιτισμού Ελένη Βλάσση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τακτική ξεπερασμένου δημαρχοκεντρικού συστήματος

Χάθηκε η ευκαιρία για τον Δήμο Ιεράπετρας να ηγηθεί της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΕΙ.Α, μια αναγνωρισμένη προσωπικότητα της Ιεράπετρας και πρέσβειρα πολιτισμού, η Ελένη Βλάσση. Η ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΕΙ.Α για το Δήμο Ιεράπετρας είναι ένας από τους φορείς προώθησης της πολιτιστικής κουλτούρας του Δήμου μας. Ο πολιτισμός για το Δήμο έπρεπε να είναι εργαλείο προώθησης της τοπικής οικονομίας, προβολής του τόπου και των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής.

Γράφει ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, αυτός ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου, δεν έχει παίξει αυτό τον ρόλο, γιατί δεν ήταν ποτέ στην αντίληψη των αρχόντων που είχαν στα χέρια τους την τύχη αυτού του τόπου. Δεν κατάλαβαν ποτέ τον ρόλο της πολιτιστικής διπλωματίας στην επικοινωνία των λαών, στην άσκηση πολιτικής, στην προώθηση των τοπικών προϊόντων και την προσέλκυση επισκεπτών, σε μια περιοχή που η οικονομία της στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.

Η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης , το πρόγραμμα Καλλικράτης και ιδιαίτερα ο νέος νόμος «Κλεισθένης» για την εκλογή αρχόντων στην αυτοδιοίκηση, εγκαθίδρυσε νέο συλλογικό σύστημα διοίκησης σε δήμους και περιφέρειες. Το νέο σύστημα ωθεί την συνεργασία όλων των δημοτικών παρατάξεων για την παραγωγή έργου σε ισότιμη βάση. Αυτό, που το νέο νομικό καθεστώς προωθεί και η τοπική κοινωνία επιθυμεί, είναι η αξιοποίηση των ικανών στελεχών του δημοτικού συμβουλίου σε θέσεις κλειδιά του Δήμου.

Το δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας διαθέτει αρκετούς ικανούς και έμπειρους συμβούλους, από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, που μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να στελεχώσουν υπηρεσίες του δήμου. Αυτό που παρακολουθούμε σήμερα από τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή – η οποία είναι μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο- είναι μια τακτική του ξεπερασμένου δημαρχοκεντρικού συστήματος και ενός καθεστώτος που θέλει το βόλεμα των ημετέρων και όσων στήριξαν την παράταξη στις εκλογές.

Η πόλη και ο Δήμος Ιεράπετρας, διαθέτουν σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών. Μια τέτοια προσωπικότητα είναι η Ελένη Βλάσση με διεθνή αναγνώριση. Μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ), μέλος της Πανελλαδικής Κριτικής Επιτροπής (ΕΑΚ) για τα Βραβεία «ΙΡΙΣ» του Ελληνικού Κινηματογράφου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας – Awards, δημοσιογράφος – τακτικό μέλος της δημοσιογραφικής ένωσης ΕΣΗΕΑ, Πρόεδρος της Ελληνοκινέζικης και Μεσογειακής Ακαδημίας Κινηματογράφου, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Silk Road Cup International Film Support Program Summit Forum της Κίνας, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου κινηματογράφου, μέλος του Γαλλικού κέντρου υγείας INVILIDE στο Παρίσι και μέλος του Μικρασιατικού και Φιλανθρωπικού Συλλόγου Ιεράπετρας. Η δημιουργική καλλιτεχνική δράση της και ο κοινωνικός χαρακτήρας του έργου της, όλα αυτά τα χρόνια, συνετέλεσαν ώστε η Ιεράπετρα να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Ως πρέσβειρα πολιτισμού, έχει ταξιδέψει σε πάνω από 70 Διεθνή Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – Κινηματογράφου εκπροσωπώντας το Φεστιβάλ Ιεράπετρας και το Δήμο μας.

Μια τέτοια προσωπικότητα της Ιεράπετρας θα μπορούσε να απογειώσει την ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΕΙ.Α και τον δήμο. Είναι μια εκτίμηση που την έχουν επισημάνει πολύ σημαντικά πρόσωπα του Δήμου μας. Δυστυχώς, το να απαξιώνονται πρόσωπα στο βωμό του κομματικού και παραταξιακού συμφέροντος δεν είναι η πρώτη φορά αλλά ούτε και η τελευταία.

Δυστυχώς σε αυτή την πόλη τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει αρκετά σκύβοντας το κεφάλι. Σ’ ένα μήνα χάσαμε την λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου Λασιθίου στο Καβούσι, από την φετινή σχολική περίοδο και την λειτουργία του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, από το φετινό ακαδημαϊκό έτος. Σήμερα χάνεται η ευκαιρία της πολιτιστικής αναγέννησης του Δήμου μας και της αξιοποίησης όλων των δυνάμεων που διαθέτει ο τόπος για να γίνει ακόμα ποιο δυνατή και πιο γνωστή η Ιεράπετρα στο κόσμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News