Απόψεις

Αθηνά Σπανάκη: «Μόνο μια Προγραμματική Συμφωνία μπορεί να δώσει σάρκα και οστά στη «σύμπνοια»

"Είναι ευχάριστο να μιλάμε για ομοφωνίες και ομοθυμίες, αρκεί να εξετάζουμε με καθαρή πολιτική σκέψη το υπόβαθρο τους, αν όντως υφίσταται ή εάν πρόκειται για κενά αέρος που τελικά μεταφέρονται ως … θολούρα στους δημότες"!

Όλοι συμφωνήσαμε κατά την εκκίνηση της νέας δημοτικής περιόδου για το Ηράκλειο ότι, για το καλό του δήμου αλλά και εξαιτίας της ασυμμετρίας ανάμεσα στο εκλογικό αποτέλεσμα και την εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να οδηγηθούμε σε συνεργασίες και συγκλίσεις.

Γράφει η Αθηνά Σπανάκη

Ναι, λοιπόν, στις κοινές πλεύσεις αρκεί αυτές να έχουν πραγματικό νόημα και ουσία για τον δήμο. Η υπερψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος από το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης προ ημερών, ανήκει μου φαίνεται,  στην κατηγορία των συμπλεύσεων με κενό περιεχόμενο…

 Το Τεχνικό πρόγραμμα των δήμων μαζί με το οικονομικό εργαλείο τους, τον Προϋπολογισμό, που καλούμαστε να ψηφίσουμε σε λίγες ημέρες, αποτελούν βατήρα των δράσεων, της ανάπτυξής τους και βεβαίως των υπηρεσιών προς τους δημότες. Πρόκειται θα λέγαμε για τις ράγες, πάνω στις οποίες εκτελούν το δρομολόγιο τους…

 Ωστόσο, ας αποτιμήσουμε με ρεαλισμό το βάρος του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού, τον οποίο καλείται ετησίως το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει. Κάθε χρονιά, υλοποιείται μόνον περίπου το 30% του Τεχνικού Προγράμματος με το υπόλοιπο 70% να μεταφέρεται σχεδόν αυτούσιο στις εγγραφές του επόμενου δημοτικού έτους και το  80% να αποτελεί έργα ρουτίνας. Σε ότι αφορά τις ράγες του Προϋπολογισμού, ο εκτροχιασμός του δημοτικού «τρένου» είναι επαναλαμβανόμενος: το τελευταίο εξάμηνο κάθε έτους το δημοτικό σώμα καλείται να εγκρίνει συνεχώς αναθεωρήσεις για τους επιμέρους προϋπολογισμούς έργων…

 Οπότε, ποιο το καθαρό όφελος για τους δημότες και τον δήμο η αποδοχή, εκ μέρους των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, της εισήγησης του δημοτικής αρχής για το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος ή τώρα του προϋπολογισμού με την ενσωμάτωση, έστω μερικών εκ των προτάσεων των παρατάξεων «Ηράκλειο 3.7.5» και «Ηράκλειο- Ενεργοί Πολίτες»; Αφού, στο μεγαλύτερο τμήμα τους, θα μείνουν ανεκτέλεστα…

 Η υπερψήφιση τους από την αντιπολίτευση θα είχε πραγματικό περιεχόμενο και ουσιαστικό νόημα μόνον στην περίπτωση που η σύγκλιση γινόταν στη βάση μιας συνολικής Προγραμματικής Συμφωνίας, επί Θέσεων και Αρχών δηλαδή, που θα είχαν μετρήσιμο αντίκτυπο στη λειτουργία του δήμου και θα αντανακλούσαν την πρακτική διάθεση των συμμετεχόντων να συμπορευτούν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η δημοτική αρχή θα αποδείκνυε εν τοις πράγμασι ότι δεν περιχαρακώνεται γύρω από μια κλειστή ολιγομελή ομάδα και τον περιορισμένο ορίζοντά της, ενώ παράλληλα θα δινόταν η ευκαιρία στην αντιπολίτευση να υλοποιήσει ολοκληρωμένα κομμάτια και όχι θραύσματα της πολιτικής της πρότασης.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει γίνει- τουλάχιστον όχι ακόμη. Υπάρχει πάντα χρόνος βεβαίως, και η περίπτωση του δήμου Ηρακλείου δεν αποτελεί εξαίρεση. Το κλειδί ακούει στο όνομα Προγραμματική  Συμφωνία και,  γνωρίζω εκ των έσω, ότι η δημοτική παράταξη του Γιάννη Κουράκη διαθέτει ένα συγκροτημένο αναπτυξιακό και προωθητικό σχέδιο για τον δήμο ώστε να γίνει μέτοχός της. 

 Είναι ευχάριστο να μιλάμε για ομοφωνίες και ομοθυμίες, αρκεί να εξετάζουμε με καθαρή πολιτική σκέψη το υπόβαθρο τους, αν όντως υφίσταται ή εάν πρόκειται για κενά αέρος που τελικά μεταφέρονται ως … θολούρα στους δημότες!

Η Αθηνά Σπανάκη είναι δημοτική σύμβουλος Ηρακλείου

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια