Η αυθαιρεσία της Κυβέρνησης στα… αυθαίρετα

Απόψεις
Η αυθαιρεσία της Κυβέρνησης στα… αυθαίρετα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Με άλλα λόγια, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως ανέφικτο, για τους μηχανισμούς ελέγχου να εντοπίσουν και να καταγράψουν τις αυθαίρετες κατασκευές κατά την διάρκεια κατασκευής τους"

"Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Κυβέρνηση της ΝΔ, κατέθεσε για ψήφιση το Νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Εκτός αυτού όμως, πέρασε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, μια ρύθμιση μείζονος πολεοδομικής σημασίας και ιδιαίτερα προβληματική, η οποία αφορά στην αυθαίρετη δόμηση.

Άρθρο του Χάρη Μαμουλάκη*

Η συγκεκριμένη τροπολογία επιχειρεί να ρυθμίσει θέματα για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων και μια σειρά παρατάσεων του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τα αυθαίρετα αφήνοντας ανοιχτή την τακτοποίησή τους μέχρι το… 2025! Η μεγαλύτερη κατηγορία των αυθαιρέτων ανήκουν στην κατηγορία 4, η οποία αφορά σε υπερβάσεις δόμησης και κάλυψης μέχρι 40%, κλείσιμο ημιυπαιθρίων και βοηθητικών χώρων, καθώς και μετατροπή χώρων στάθμευσης.

Η δυνατότητα τακτοποίησης που δίνεται με την τροπολογία μέχρι και 6 χρόνια μετά, θα προκαλέσει ώθηση στη δόμηση νέων αυθαιρέτων γιατί, εκτός των άλλων, η Κυβέρνηση έχει «παγώσει» τα Παρατηρητήρια Δομημένου Περιβάλλοντος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με άλλα λόγια, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως ανέφικτο, για τους μηχανισμούς ελέγχου να εντοπίσουν και να καταγράψουν τις αυθαίρετες κατασκευές κατά την διάρκεια κατασκευής τους. Έτσι θα δηλώνονται σαν κατασκευασμένα προ του 2011 και θα τακτοποιούνται.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί όχι να ρυθμίσει αλλά να απορρυθμίσει το ζήτημα των αυθαιρέτων. Δίνει σαφές σήμα στους πολίτες της χώρας ότι μπορούν να χτίζουν οπουδήποτε, να μη σέβονται το περιβάλλον και να παρανομούν. Αντί να βάλει σε μία τάξη την άναρχη δόμηση, η οποία μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε τραγωδίες, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής αλλά και του σεισμογενούς χαρακτήρα των εδαφών της χώρας, επιτρέπει σε όσους αυθαιρετούν να συνεχίσουν ανενόχλητοι.

Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν τόλμησε να αφήσει ανοιχτή και σε εκκρεμότητα, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απαιτεί από την πολιτεία με κάθε νέα ρύθμιση να θεσπίζονται και νέα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Θυμίζουμε ότι μετά την τραγωδία στο Μάτι, σε μέρες ανείπωτης θλίψης και συγκινησιακής φόρτισης, υπήρξε διάχυτο κοινωνικό αίτημα προς το κράτος να αναλάβει δράση για το ακανθώδες ζήτημα των αυθαιρέτων. Ακραίες φωνές της τότε αντιπολιτευόμενης ΝΔ ζητούσαν επιτακτικά να κληθούν μπουλντόζες και να ξεκινήσουν άμεσα κατεδαφίσεις.

Όμως τι έρχεται σήμερα η Νέα Δημοκρατία να απαντήσει στο λαϊκό περί δικαίου αίσθημα; Τι μας προτείνει για τις οικολογικές καταστροφές που οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια; Τι μέτρα λαμβάνει για τη δόμηση όταν όλη η Ευρώπη βοά για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής; Πόσο την ενδιαφέρει αλήθεια η νομιμότητα την οποία έκανε παντιέρα προεκλογικά; Οι απαντήσεις είναι δυστυχώς προφανείς…

Εμείς γνωρίζουμε να  χτίζουμε, όχι να αυθαιρετούμε και να γκρεμίζουμε το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί τις αυθαιρεσίες της ΝΔ θα τις βρούμε μπροστά μας."

*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου - Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News