Κυβέλη Σεργίου: Η συγκλονιστική ζωή της Κρητικιάς, μεγάλης ηρωίδας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Απόψεις
Κυβέλη Σεργίου: Η συγκλονιστική ζωή της Κρητικιάς, μεγάλης ηρωίδας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κρητικιά ηρωίδα & μεγαλύτερη κατάσκοπος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Αγαπητοί κύριοι της δημοτικής Αρχής του Ηρακλείου,

Στη μακραίωνη ιστορία της πατρίδας μας, η χώρα μας δέχτηκε, χωρίς να τα προκαλέσει, πολλά χτυπήματα από εξωτερικούς εχθρούς που τη ζήλευαν και ήθελαν να την υποτάξουν, εισβάλλοντας χωρίς αιτία, και υποδουλώνοντας τον λαό της.

Του Μιχάλη Κοτζάκη*

Η μάνα Ελλάδα έδωσε τιτάνιους αγώνες για να κρατήσει τα εδάφη της ελεύθερα και να σώσει τη θρησκεία της, την οικογένεια και τα ήθη και τα έθιμά της. Χιλιάδες Έλληνες αγωνίστηκαν, “ανώνυμοι” και επώνυμοι, χύνοντας το αίμα τους ποτάμι για να δοξάσουν τα ιερά χώματά της και να τα κρατήσουν αμόλυντα όπως τους τα παρέδωσαν οι πρόγονοί τους, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι.

Τους ήρωες αυτούς έχουμε χρέος να μην τους ξεχνούμε, όπως και δεν τους ξεχνούμε...

Πολλοί απ’ αυτούς έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, οδηγώντας τον λαό της Ελλάδας σε νίκες, εμποδίζοντας την κατακρήμνισή της στο βάραθρο της καταστροφής... Κι όμως αρχίσαμε και τους λησμονούμε...

Μια τέτοια ηρωίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η Ηρακλειώτισσα Κυβέλη Σεργίου. Η μεγαλύτερη κατάσκοπος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν η μοναδική γυναίκα που ήταν συνεργάτιδα των ανταρτών αν και ήταν μέσα στην μπούκα της Gestapo αφού ήταν γενική γραμματέας και διερμηνέας της Kommandatur Ηρακλείου στο γραφείο του διοικητή και φρουράρχου Ηρακλείου και περνούσαν από τα χέρια της όλα τα έγγραφα των Γερμανών, απόρρητα και μη.

Κι όμως έπαιζε τη ζωή της κορώνα-γράμματα, δίνοντας πληροφορίες στην αντάρτικη ομάδα σ’ ένα κρυφό δωμάτιο στο Ηράκλειο. Χιλιάδες έγγραφα πέρασαν από τα χέρια της και χιλιάδες πληροφορίες έδωσε στους αντάρτες, οι οποίοι τα διοχέτευαν στο Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής στο Κάιρο.

Αυτή έδωσε την πληροφορία ότι ο στρατάρχης Romel θα επισκεπτόταν την Κρήτη με προορισμό το Τυμπάκι για να επιθεωρήσει τα έργα για την κατασκευή του αεροδρομίου που ήταν ζωτικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό του στην Αφρική... Τους υπέδειξε, μάλιστα, και το σπίτι που θα έμενε στο Τυμπάκι, το οποίο βομβάρδισαν οι σύμμαχοι μισή ώρα προτού φτάσει, γιατί του χάλασε το αυτοκίνητο λίγα χιλιόμετρα πριν το Τυμπάκι, κι έτσι γλίτωσε τον θάνατο.

Αυτή έδωσε την πληροφορία ότι 27 γερμανικά πλοία φορτωμένα με πυρομαχικά πλησίαζαν στην Αφρική για να εφοδιάσουν τις στρατιές του Romel στη Λιβύη, με αποτέλεσμα να τα βυθίσουν τα συμμαχικά αεροπλάνα.

Αυτή ήταν που έδωσε τις πληροφορίες για τις κινήσεις του στρατάρχη Romel στη Βόρεια Αφρική, ότι είχε μείνει από καύσιμα, και με αντεπίθεση οι σύμμαχοι στο Ελ Αλαμέιν κατατρόπωσαν τις γερμανικές μεραρχίες και έφεραν την οριστική καταστροφή του σχεδίου “Afrika Korps”.

Αυτή έδωσε την πληροφορία για τα δρομολόγια του γενικού διοικητή Κρήτης Kreipe με αποτέλεσμα οι αντάρτες να πραγματοποιήσουν με ασφάλεια την απαγωγή του.

Οι Γερμανοί είχαν υποψίες για τον ρόλο της αυτό και την οδήγησαν δύο φορές στην Gestapo με σκοπό να την εκτελέσουν... Ευτυχώς δε βρήκαν αποδείξεις, γιατί η θρυλική αυτή ηρωίδα δεν άνοιξε το στόμα της και δεν πρόδωσε τους συνεργάτες της. Μέσα σε όλα αυτά η θαρραλέα αυτή κοπέλα ανέβηκε και στο βουνό και ζώστηκε τα άρματα με τους αντάρτες.*

Το αποκορύφωμα ήταν όταν έληξε ο πόλεμος και οι Γερμανοί ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από το Ηράκλειο. Πήρε εντολή, σε μια κρυφή συνάντηση, από τους αντάρτες, να κλέψει από τον Γερμανό φρούραρχο του λιμένα Ηρακλείου, που εκτελούσε χρέη λιμενάρχη, το σχέδιο που είχαν σχεδιάσει οι Γερμανοί για το λιμάνι που εγκατέλειπαν. Και η ηρωίδα Κυβέλη δεν έχασε καιρό...

Έπρεπε να φέρει σε πέρας την επικίνδυνη αυτή αποστολή με οποιοδήποτε κόστος. Αφού κατάφερε με προσωπικές της ενέργειες και επιμονή να δωροδοκήσουν τον φρούραρχο του Ηρακλείου με 1.500 χρυσές λίρες, επισκέφτηκε τον λιμενάρχη και με κίνδυνο της ζωής της κατάφερε να κλέψει το σχέδιο - ο Θεός ξέρει πώς - και να το δώσει στους αντάρτες, οι οποίοι με τη σειρά τους το έδωσαν στην αγγλική αντικατασκοπία για να προλάβουν να σώσουν ό,τι μπορούν.

Το σχέδιο έδειχνε ότι οι Γερμανοί είχαν σχεδιάσει την ανατίναξη του λιμανιού και για τον σκοπό αυτό το είχαν γεμίσει με νάρκες συνδεδεμένες μεταξύ τους. Μέσα στο σχέδιο υπήρχαν οι τοποθεσίες που είχαν βάλει τις νάρκες και ο τρόπος σύνδεσής τους. Και η αγγλική αντικατασκοπία πρόλαβε μαζί με τους ατρόμητους αντάρτες μας και αποσύνδεσαν τις νάρκες και έσωσαν το λιμάνι του Ηρακλείου.

Η σωτηρία του λιμανιού οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ηρωίδα Κυβέλη Σεργίου. Κι όμως μετά τη λήξη του πολέμου κανείς δεν την ήξερε και κανείς δεν της έδινε σημασία. Όλες τις σπουδαίες θέσεις τις κατέλαβαν οι “άκαπνοι” και οι συνεργάτες των Γερμανών. Η Κυβέλη δεν ήθελε τίποτα για τον εαυτό της. Ήθελε όμως μια αναγνώριση γι’ αυτά που πρόσφερε στην πατρίδα. Φαντάζομαι τι θλίψη θα ένιωθε βλέποντας τους συνεργάτες των Γερμανών να ανεβαίνουν στα αξιώματα. Σκέφτομαι αυτή τη στιγμή πώς η Ελλάδα πληρώνει τους ήρωές της. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι στον Νικηταρά τον Τουρκοφάγο, που έδωσε τα πάντα στα Δερβενάκια εναντίον του Δράμαλη, και ενώ είχε αρρωστήσει μετά την απελευθέρωση και είχε χάσει το φως του από τις κακουχίες, έδωσε ο Όθωνας άδεια να κάθεται σε μια γωνία στην Αθήνα, να απλώνει το χέρι στους περαστικούς και να ζητιανεύει. Ποιος, αυτός που έσφαξε εκατοντάδες Τούρκους και έσωσε την επανάσταση στην Πελοπόννησο. Έτσι τιμά η Ελλάδα τα παλικάρια της...

Παρακαλώ τη δημοτική Αρχή του Ηρακλείου να υψώσει τον ανδριάντα της θρυλικής Κυβέλης Σεργίου στην είσοδο του λιμένος Ηρακλείου, στη μέση του κύκλου της πλατείας των 18 Άγγλων, και να δείχνει με τεντωμένο το χέρι το λιμάνι που στέκει εκεί και είναι η δύναμη, η ανάσα, η καρδιά και η ψυχή του Ηρακλείου, γιατί αυτή το έσωσε και το παρέδωσε ολοζώντανο, ολοκάθαρο στολίδι στους Ηρακλειώτες.

Αυτό το άγαλμα θα είναι το μοναδικό γυναίκας ηρωίδας στην Κρήτη και με αυτό θα τιμούνται και όλες οι Ελληνίδες που πρόσφεραν τα πάντα, εξίσου με τους άντρες, για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Αν η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου ολιγωρήσει, απευθύνομαι στις ναυτιλιακές εταιρείες, στο Λιμενικό Ταμείο, σε όσους έχουν ταχύπλοα, καΐκια, βάρκες, σε όλους που ελλιμενίζονται, στους λιμενεργάτες, στους ψαράδες και σε όσους Ηρακλειώτες αισθάνονται υπόχρεοι στη μεγάλη αυτή ηρωίδα, να καταβάλουμε τον οβολό μας και να της στήσουμε ένα άγαλμα τριάντα μέτρα ύψος, να φαίνεται το κεφάλι της από την Ντία, και όσοι φτάνουν στο Ηράκλειο και εισέρχονται στην πόλη από την “πόρτα” που λέγεται λιμάνι - που είναι εκατομμύρια κάθε χρόνο - να στέκονται μπροστά της, να αποτίνουν με σεβασμό φόρο τιμής και να ρωτούν ποια είναι ΑΥΤΗ.

Και τέλος κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου να καταθέτουν στεφάνι στην προτομή της όλες οι οργανώσεις του Ηρακλείου, με πρώτες τις αντιστασιακές οργανώσεις της Κρήτης εναντίον των Γερμανών.

* Πληροφορίες πάρθηκαν από το βιβλίο του κ. Αντώνη Σανουδάκη “Κυβέλη Σεργίου, η μεγάλη κατάσκοπος”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News