Αγωνία για το ΚΕΘΕΑ: «Πάλεψα για μία μετάθεση στον κόσμο των καθαρών. Αλλά κόπηκε από τον υπουργό»

Απόψεις
Αγωνία για το ΚΕΘΕΑ: «Πάλεψα για μία μετάθεση στον κόσμο των καθαρών. Αλλά κόπηκε από τον υπουργό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως αντιδρούν τα μέλη του ΚΕΘΕΑ στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου

Τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν στη ζωή των εξαρτημένων οι αλλαγές που έρχονται στο ΚΕΘΕΑ περιγράφουν η Κατερίνα Μαραγγούλη και ο Νίκος Περδικάκης.

Η Κατερίνα Μαραγγούλη μέλος της κοινωνικής επανένταξης του ΚΕ.Θ.Ε.Α ΑΡΙΑΔΝΗ (ΚΕντρο.Θεραπείας.Εξαρτημένων.Ατόμων) αναφέρει:

Το ΚΕ.Θ.Ε.Α για όσους δεν γνωρίζουν είναι ένας αναγνωρισμένος θεσμός που δρα στο πεδίο των εξαρτήσεων απο το 1983. Παρέχει ΔΩΡΕΑΝ θεραπευτικά προγράμματα σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, αλκοόλ, τζόγου, διαδικτύου. "Στεγνά",  δηλαδή χωρίς υποκατάστατα . Παράλληλα παρέχει υπηρεσίες στήριξης στις οικογένειές τους αλλά και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως οι φυλακισμένοι κ.α.

Το. ΚΕ.Θ.Ε.Α δεν εχει χρώμα πολιτικό. Είναι απλά ανθρωπιστικά πολύχρωμο. Και ειναι αυτοδιοίκητο. Το Διοικητικό του Συμβούλιο εκλέγεται απο όλους εμάς, μέλη της κοινωνικής επανένταξης, γονείς και  εργαζόμενους στις δομές του. Αποτελείται απο ανθρώπους με κύρος και προσφορά στην Ελληνική κοινωνία  και είναι άμισθο. Με απλα λόγια οι άνθρωποι του Δ.Σ προσφέρονται και εκλέγονται για να παρέχουν εθελοντικό έργο σε μια ιδέα που έχουν κρίνει, έχουν ασπαστεί και έχουν πιστέψει και δεί ότι έχει θετικά αποτέλεσματα.  Γιατί το ΚΕ.Θ.Ε.Α ειναι μια ιδέα.!!!

Η διαδικασία αυτή της ψήφου διασφαλίζει τη δημοκρατική λειτουργία του φορέα και συνάδει με το θεραπευτικό μοντέλο του θεσμού του ΚΕ.Θ.Ε.Α που θεμελιώνει τις αρχές της κοινοτικής  οργάνωσης και λειτουργίας.  Μεσω της αξίας της Δημοκρατίας, της ελεύθερης έκφρασης και τοποθέτησης  για θέματα που μας αφορούν και μέσω της ψήφου μας μαθαίνουμε να παίρνουμε θέση και να γινόμαστε ενεργοί πολίτες.  Ναι!!! Για εμάς τα παιδιά του ΚΕ.Θ.Ε.Α. είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο που μας μαθαίνει πως να οδηγούμε τη ζωή μας προς τα εκεί που θέλουμε. Αυτές τις μέρες το αυτοδιοίκητο του ΚΕ.Θ.Ε.Α. καταργείται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Εδώ χρειάζομαι να παραθέσω το εξής απόσπασμα για ευκολότερη κατανόηση. :

Τι είναι η πρόβλεψη θεσπίσεως πράξεων νομοθετικού περιεχομένου όπως περιέχεται στο άρθρο 44§1 του ισχύοντος Συντάγματος που έχει ως εξής:

"Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο. Αν δεν υποβληθούν στη Βουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής".

Στην περίπτωση του ΚΕ.Θ.Ε.Α όμως ειναι δύσκολο να κατανοηθεί η έκτακτη ανάγκη. Το σύνηθες είναι όταν μιλάμε για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης να εννοούμε πόλεμο ή φυσικές καταστροφές.Έγινε λόγος για τα οικονομικά του. Ο Οργανισμός όμως μέσω της δημοσίευσης ετήσιων απολογισμών πεπραγμένων, παρέχει κοινωνική λογοδοσία και υπόκειται σε έλεγχο απο ορκωτούς λογιστές διασφαλίζοντας έτσι τη χρηστή λειτουργία του φορέα και τη διαφάνεια των στοιχείων του 37 χρόνια τωρα. Τέθηκε το ερώτημα πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η διαφάνεια αυτή αποτελεί πραγματικότητα και αλήθεια . Εδώ μπορώ να σας παραθέσω την απλή λογική που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φιλοσοφία- μοντέλο του ΚΕ.Θ.Ε.Α. :  το αξιακό σύστημα-στήριγμα- αρχή που εξισώνει το νέο τρόπο που διδασκόμαστε στη μάχη μας απέναντι στις εξαρτήσεις και της δημιουργίας υγιούς στάσης ζωής δεν μας επιτρέπει επιστροφή σε παρανομίες κάθε είδους και αδιαφάνειες. Και το ΚΕ.Θ.Ε.Α. σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τώρα προσφέρει μεγάλο έργο κατορθώνοντας μέσα απ'όλες τις δυσκολίες σε προσωπικό και συνολικό επίπεδο του καθενός μας να γεννήσει ξανά ανθρώπους υγιείς, αξιακά ευσυνείδητος που παραμένουν καθαροί.  Αναρωτιέμαι εύλογα λοιπόν για ποιό λόγο να πειράξεις ένα υγιή θεσμό. Μια υγιής μήτρα για όλους εμάς τους θεραπευόμενους αλλά και κατά συνέπεια της κοινωνίας. Φαίνεται πως τα νέα δεδομένα θέλουν ιδιωτικοποιήσεις στη θεραπεία και θεραπεία με υποκατάστατα. Είναι τα δεδομένα που εξυπηρετούν την πολιτική που εκπροσωπεί η σημερινή μας κυβέρνηση. Μέσα απο συζητήσεις που προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε εχει φανεί οτι οι ίδιοι οι πολιτικοι εχουν άγνοια ενημέρωσης για το τί και ποιό πραγματικά είναι το ΚΕ.Θ.Ε.Α. Νιώθω λοιπόν το φόβο για τα αποτελέσματα των πράξεων τους. Γιατί η θεραπεία είναι ανάγκη και δικαίωμα όσων το επιθυμούν. Η θεραπεία δεν χωράει διακρίσεις και υποκατάστατα. Η θεραπεία δεν χωράει διαχωρισμούς σε άδειες και γεμάτες τσέπες και δεν μπουκώνει το πρόβλημα. Στην αληθινή θεραπεία ψάχνουμε τη ρίζα του προβλήματος και κινητοποιούμε με θεραπευτικά εργαλεία την ψυχή να μαλακώσει και να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ίασης της. Η κοινωνία μας πάσχει και πονά πολύ στο θέμα των εξαρτήσεων.  Άμεσα ή έμμεσα μας αφορά ΟΛΟΥΣ.

Σας μιλάω λοιπόν ότι νιώθω τον κίνδυνο, πως πάνε να καταστρέψουν ένα σύστημα, μια δομή ενα στήριγμα που εγώ η Κατερίνα σαν άνθρωπος που αγαπώ τη ζωή και μαθαίνω να στηρίζομαι ξανά με τη δύναμη και ομορφιά της καθαρής καρδιάς έχω ανάγκη να με καθοδηγεί. Ελεύθερα !!! Στα δύσκολα και στα εύκολα, με υπομονή, κατανόηση,ορθή κρίση, αυτοέλεγχο και όραμα .

Νιώθω την ανάγκη να φωνάξω οτι πάνε να σκοτώσουν μια Αγάπη.

Χρειάζομαι αυτη την ιδέα που εκπροσωπείται ελεύθερη απο τη βούληση ανθρώπων που το λιγότερο που μπορώ να πω ειναι πως δεν γνωρίζουν ποιό πραγματικά είναι το ΚΕ.Θ.Ε.Α. ή με ελαφροϊσκιοτη αφέλεια εθελοτυφλούν απέναντι στο έργο του. Έχω την  ανάγκη να ξέρω πως οποιοσδήποτε άνθρωπος βρεί τη θέληση να πάρει τη ζωή στα χέρια του θα βρεί ανοιχτή την πόρτα αυτής της οικογένειας που προσωπικά αποτελεί το δεύτερό μου σπίτι σήμερα.

ΟΧΙ λοιπόν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου και ΝΑΙ στις πραξεις ανθρωπιστικού περιεχομένου.

Η ψήφος σας μας αφορά όλους.

Με θάρρος και εκτίμηση

Κατερίνα Μαραγγούλη.

"Πλέον δεν χρειαζεται να πασχίζω για να βρω την πρέζα μου θα μου την παρέχει το ίδιο το κράτος"

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο και ο Νίκος Περδικάκης, μέλος της κοινωνικής επανένταξης του ΚΕ.Θ.Ε.Α ΑΡΙΑΔΝΗ :

Σας εκνευρίζουν τα μαλλιά μου?

Θα τα αφήσω να μακρύνουν.

Σας ενοχλούν οι πράξεις και η συμπεριφορά μου?

Θα τις εντείνω.

Και όταν ο σαρκασμός σας αδιάφορο θα με αφήνει...

Και όταν γίνω επιτέλους αυτος που πρέπει να ειμαι...

Παρά την απέχθεια και την ντροπή ...

Θα με αγαπάτε για αυτο που ειμαι.

Απόσπασμα από την ταινία:

"θα έρθει η μέρα και για εμάς”

Επιτέλους βρίσκω και εγώ το ρόλο μου σε αυτήν την κοινωνία. Πλέον νιώθω χρήσιμος και αναγκαίος .

Τόσα χρόνια στο περιθώριο, 

στην παραβατικότητα και στην ξεφτίλα.

Παρείσακτος και δακτυλοδεικτούμενος 

σαν αόρατος φάρος της δυστοπίας σας.

Παγιδευμένος στο σύνορο της τάξης και του χάους, 

Μόνιμος φρουρός στης ασφαλείς ζωές σας.

Αυτός είναι ο ρόλος του εξαρτημένου.

Πάλεψα για μία μετάθεση στον κόσμο των καθαρών.

Αλλά κόπηκε από τον υπουργό. 

Ο κόσμος χρειάζεται της υπηρεσίες μου. 

Χρειάζεται ανθρώπους κενούς χωρίς συναισθήματα, 

Άβουλους στρατιώτες να υπηρετούν αυτόν των Σκοτεινό σκοπό. 

Δεν έχω παράπονο ο κύριος Υπουργός θα με ανταμείψει για τις υπηρεσίες μου. Πλέον δεν χρειαζεται να πασχίζω για να βρω την πρέζα μου θα μου την παρέχει το ίδιο το κράτος. 

Με αυτόν τον τρόπο συμβάλω και εγώ σε τεράστιες συμφωνίες επενδυτικού χαρακτήρα με φαρμακευτικές εταιρίες του εξωτερικού αλλά και με ζωτικής σημασίας 

στήριξης της εγχώριας αγοράς ηρωίνης.

Επιτέλους το κράτος σέβεται την ναρκωκουλτούρα με έργα που την στηρίζουν έμπρακτα.

Φούντα στα περίπτερα και ελεγχόμενοι χώροι χρήσης.

Άκουσα μέσα σ’ αυτούς θα διοργανώνονται και εκπαιδεύτηκες εκδρομές προς στρατολόγηση νέον φρουρών του χάους. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News