Απόψεις

Thomas Cook: Το φτωχόπαιδο που έγινε... κολοσσός

Πως έφτασε η εταιρεία στην κορυφή και μετά στην χρεοκοπία

Ίσως ο αρχαιότερος και ένας από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους του κόσμου, η Thomas Cook, χρεοκόπησε, ξημερώματα Δευτέρας .

Ποια όμως ήταν η ιστορία του ιδρυτής της εταιρείας που ταξίδεψε δισεκατομμύρια ανθρώπους για  178 χρόνια  σ'όλο τον κόσμο.

*Γράφει ο δημοσιογράφος Στέλιος Ζερβός

Ο Τόμας Κουκ ήταν ένα φτωχόπαιδο ,  γιος ενός εργάτη κι εγγονός ενός Βαπτιστή ιεροκήρυκα.

Εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 10 ετών. ‘Έκανε διάφορες δουλειές μέχρι που έγινε κι αυτός  Βαπτιστής ιεροκήρυκας και όργωσε τη Βρετανία με τα πόδια.

 

Ο ίδιος πίστευε ότι όλα τα προβλήματα της Βικτωριανής εποχής  οφείλονται στο αλκοόλ.  Διακήρυξε την «εγκράτεια»  και άρχισε να αποκτάει οπαδούς .  

Σκέφτηκε λοιπόν  να ναυλώσει ένα τρένο για να ενθαρρύνει ανθρώπους  , που πίστεψαν στο κήρυγμα του να συναντηθούν.

 

Πεντακόσιοι άνθρωποι συμμετείχαν στο πρώτο ταξίδι. Κόστιζε ένα σελίνι το άτομο. Ταξίδεψαν με ανοιχτά βαγόνια, ενώ ήταν και δύο δημοσιογράφοι μαζί τους .

Το 1841  λοιπόν ,  έγινε  το πρώτο οργανωμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν  aller-retour με τρένο από το Λέστερ στο Λουμπόροου της κεντρικής Αγγλίας για 500 άτομα με προσυμφωνημένη ενιαία ταρίφα.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά ακολούθησε το Παρίσι και μέχρι το 1860 έκανε εξορμήσεις στην Ελβετία, την Ιταλία, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα θεμέλια για την αλλαγή του παγκόσμιου χάρτη τουρισμού είχαν μπει, τα επόμενα χρόνια η φράση οργανωμένες διακοπές θα αποκτούσε πλέον νόημα.

Το 1928 η οικογένεια πούλησε την εταιρία στους Βέλγους ιδιοκτήτες της Orient Express, αλλά ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος την επέστρεψε σε αγγλικά χέρια.

Μετά τον πόλεμο, η εταιρεία ξεκίνησε πάλι πιο δυναμικά, ανοίγοντας την εποχή των οργανωμένων διακοπών. Μέχρι το 1950, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Βρετανοί ταξίδευαν στο εξωτερικό κάθε χρόνο, κυρίως στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία.

Το 1972, ο Τόμας Κουκ οργανώνει και συμμετέχει και ο ίδιος στο πρώτο ταξίδι για τον γύρο του κόσμου σε γκρουπ, όχι σε 80, αλλά σε 222 ημέρες.

Παγκόσμιο δίκτυο

Ο όμιλος ,τα επόμενα χρόνια γίνετε παγκόσμιος κολοσσός , είναι   πρακτορείο ταξιδίων και αεροπορική εταιρεία ταυτόχρονα. Είχε ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 10 δισεκατομμυρίων λιρών και 20 εκατομμύρια πελάτες που ταξίδευαν σε ολόκληρο τον κόσμο: Μαλδίβες, Ταϊλάνδη, Κίνα, αλλά και στην νότια Ευρώπη και την Μεσόγειο. Η Μαγιόρκα και η Αντάλια ήταν κομβικοί προορισμοί.  Ο όμιλος έχει στην κατοχή του 200 ξενοδοχεία που φέρουν το όνομά του.

Η κατάρρευση της Thomas Cook δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να κάνουν διακοπές.

Το 60% του πληθυσμού έκανε διακοπές στο εξωτερικό το 2018σε σχέση με το  57% το προηγούμενο έτος.

Το πρόβλημα είναι ότι άλλαξε ο τρόπος που οι νέοι σήμερα  κλείνουν τα πακέτα των διακοπών τους.

Στην αγορά ταξιδιού κερδισμένοι σήμερα,  είναι οι Ryanair, ΕasyJet και Airbnb, με όλους τους πελάτες τους να κάνουν online κράτηση.

Οι ηττημένοι είναι τα ταξιδιωτικά γραφεία. Η Thomas Cook δούλευε με  560 ξενοδοχειακές αλυσίδες, μεγάλα ονόματα του κλάδου. Μόνο ένας στους 7 Βρετανούς όμως απευθύνεται σε ταξιδιωτικό πρακτορείο για να κλείσει τις διακοπές του, και αυτός είναι άνω των 65 ετών και χαμηλότερου εισοδήματος.  Ο αγγλο-γερμανικός όμιλος Tui, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Thomas Cook, είχε και αυτός υποστεί τις επιπτώσεις αυτών  των αλλαγών .

Η αρχή του τέλους

Σήμερα στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ προσγειώθηκε στις 8:30  το πρωί η τελευταία πτήση της Thomas Cook στη Μεγάλη Βρετανία από το Ορλάντο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση της χώρας έχει δεσμευθεί ότι θα αναλάβει να επαναπατρίσει και τους 150.000 τουρίστες που βρίσκονται στο εξωτερικό.  Σύμφωνα με τα ίδια μέσα, 22.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων 9.000 μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκονται στον αέρα, κινδυνεύοντας να χάσουν τη δουλειά τους.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια