Ναργιλές ή ηλεκτρονικό τσιγάρο; Τα... υπέρ και τα κατά

Απόψεις
Ναργιλές ή ηλεκτρονικό τσιγάρο; Τα... υπέρ και τα κατά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας καπνιστής ναργιλέ αναπνέει περισσότερες τοξίνες και χημικά που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο

Άλλοι θεωρούν πως ο ναργιλές είναι πιο υγιής από το τσιγάρο και άλλοι πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές. Προσωπικά πιστεύω στην ελεύθερη επιλογή, αρκεί ο χρήστης να ξέρει τι παίρνει μέσα του.

Γράφει ο δρ. Γιώργος Ζουγανέλης *

Σε γενικές γραμμές, ο ναργιλές είναι πιο βαρύς από ένα τσιγάρο, λόγω της ποσότητας που κανένας καπνίζει, αλλά και της θερμοκρασίας του κάρβουνου στην οποία καίγεται ο καπνός. Ένας καπνιστής ναργιλέ αναπνέει περισσότερες τοξίνες και χημικά που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο, π.χ. πίσσα, νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα, βαριά μέταλλα κ.λπ., απ’ ό,τι καπνίζοντας ένα τσιγάρο. Μια ώρα καπνίσματος με ναργιλέ ισοδυναμεί περίπου με 40-400 τσιγάρα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει τα χαρακτηριστικά λειτουργίας ενός ναργιλέ, αλλά σίγουρα είναι υγιέστερο από αυτόν. Μια υγρή ουσία με νικοτίνη και άλλα χημικά πρόσθετα, που όμως ο χρήστης μπορεί να επιλέξει, εξατμίζεται μέσα σε ένα μικρό δοχείο, που θερμαίνεται με μια αντίσταση μέχρι τους 250oC, με τη βοήθεια ενός on-off κυκλώματος, όλα πάνω στο τσιγάρο. Στον ναργιλέ η ίδια λειτουργία γίνεται με κάρβουνο που καίει τον στερεό καπνό. Όπως καταλαβαίνετε, το «μυστικό» είναι στην ουσία που εξατμίζεται, και η οποία μπορεί να έχει διαφορετικές συνθέσεις. Οι συνθέσεις αυτές ελέγχονται ποιοτικά και ποσοτικά με την τεχνική της αέριας χρωματογραφίας και πολλές φορές δείχνουν και την παρουσία και άλλων ουσιών πλην propylene glycole, glykerin και nicotine, οι οποίες δεν αναφέρονται από τον παρασκευαστή!

Στη φωτογραφία 1 βλέπετε τις κορυφές που αναφέρονται στις λίγες ουσίες που ο παρασκευαστής αναφέρει και στην επόμενη (φωτογραφία 2) πολλές άλλες που ανακαλύπτονται με τη χρωματογραφία στην πραγματικότητα!

Το γεγονός αυτό πρέπει να κάνει κανένα προσεκτικό για το τι αναπνέει με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και επίσης να δίνει προσοχή στο ποιος δίνει τις εγγυήσεις για τα ποσοστά που ο κατασκευαστής αναγράφει στο manual της ατμιζόμενης ουσίας. Με την υγεία του κανένας δεν πρέπει να είναι αφελής.

Δε θα ήθελα να αναγράψω τον κατάλογο βλαβερών ουσιών που ευρίσκονται πέραν αυτών που αναγράφει ο παρασκευαστής και όπως τις αναφέρουν δημοσιεύσεις (πολλές από τις οποίες μη αναγνωρίσιμες), γιατί θα ήταν σαν να ήθελα να σας τρομοκρατήσω. Το μόνο που επιδιώκω είναι να σας κάνω πιο προσεκτικούς και να μην ξεχνάτε πως ζείτε στην Ελλάδα...

Θα ήθελα να επισημάνω στο σημείο αυτό πως στις ΗΠΑ έχουν περάσει μέσα στις ατμιζόμενες ουσίες και ναρκωτικά, ενώ στο ελληνικό διαδίκτυο κυκλοφορούν τρόποι πώς να φτιάξετε σπιτικό λάδι από μαριχουάνα. Κάποτε βρήκα και ελληνικά μαγαζιά στο διαδίκτυο να το πουλάνε. Δεν μπορώ να ξέρω πόσο χαμηλά έχει πέσει ο πήχης της παρανομίας στην Ελλάδα, αλλά πολλά εγκλήματα έχουν γίνει πλημμελήματα, ενώ ελάχιστη πληροφόρηση υπάρχει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο μπήκε στη ζωή μας σαν καινοτομία, που πρέπει να ακολουθήσουμε χωρίς πραγματικό έλεγχο (υπάρχει πάντα το θέμα ότι δεν ξέρουν). Στις τουριστικές ειδικές ζώνες ποιος θα κάνει αστυνόμευση; H ιδιωτική αστυνομία;

* O δρ. Γιώργος Ζουγανέλης ήταν καθηγητής Μεταϋλικών και Μεταηλεκτρονικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ναγκόγια στην Ιαπωνία. Είναι ειδικός σε θέματα έρευνας, τεχνολογίας και ανάπτυξης και ζει στην Ιαπωνία. Είναι αυτός που παρουσίασε για πρώτη φορά σε τηλεοπτική εκπομπή του Γ. Σαχίνη τον χάρτη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας το 2013. Έχει την πρώτη πατέντα διεθνώς σε μεταυλικά και είναι βαθύς γνώστης της τεχνολογίας stealth. Είναι και φυσικός και ηλεκτρονικός μηχανικός. Στο παρόν ασχολείται με σχεδιασμό καινοτομιών και τη σύνταξη μελετών σε επίπεδο STEM.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News