default-image

Η αλήθεια για τον κόλπο του Δερματά

Απόψεις
Η αλήθεια για τον κόλπο του Δερματά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ας απαντήσει η δημοτική Αρχή αν πραγματικά θέλει τη δημιουργία πλαζ"

Αφορμή για την παρέμβασή μου αποτελεί άρθρο σε τοπική εφημερίδα το οποίο διαστρεβλώνει την αλήθεια για τον κόλπο του Δερματά. Με πρόφαση την επικινδυνότητα λόγω καιρικών συνθηκών, γίνεται μια περιβαλλοντική καταστροφή, όπου η δημοτική Αρχή κάνει πρόχειρες μελέτες χωρίς εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και βασικά χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον. Αλλά αν δε συμφωνεί το περιβάλλον με τα σχέδιά μας, αλίμονο για το περιβάλλον!

Γράφει ο Αντώνης Κοκκινίδης

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Χωρίς να μακρηγορήσω ιστορικά, θα αναφέρω μόνο την καταστροφή και το μπάζωμα που έχει υποστεί ο κόλπος και η πύλη από το 1930 και έπειτα, από τις δημοτικές Αρχές και την αδιαφορία του κράτους. Φτάνοντας στα τελευταία χρόνια, όπου, εκτός από την αδιαφορία όλων των υπηρεσιών του κράτους, κάποιοι πρωτοστάτησαν και χωροθετήθηκε στον κόλπο του Δερματά η δημιουργία μαρίνας ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής. Και ενώ μετέπειτα γίνεται μελέτη για δημιουργία πλαζ, που είναι και το αίτημα των κατοίκων, τόσα χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα η δημοτική Αρχή για την άρση της χωροθέτησης μαρίνας και έτσι να προχωρήσει με νόμιμο τρόπο στον σχεδιασμό και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την υποστήριξη του πρανούς και σωστής προσάμμωσης, από ειδικούς σε αυτό το τομέα, με σεβασμό στο περιβάλλον για τη δημιουργία αυτής της πλαζ. Που είναι τελικά και ο πόθος όλων των κατοίκων του Ηρακλείου...

Η δημοτική Αρχή προχώρησε λοιπόν βιαστικά να πάρει προσωρινή έγκριση περιβαλλοντικών όρων, η οποία έγκριση έληγε σε δύο χρόνια (έχει λήξει τώρα), και προσκόμισε μια πρόχειρη περιβαλλοντική μελέτη και μελέτη προσάμμωσης, με ωραίες μακέτες, για τη δημιουργία πλαζ. Όπως ήταν φυσικό, και αφού δεν έχει γίνει άρση της χωροθέτησης μαρίνας, οι αρμόδιες Αρχές σταμάτησαν το έργο ενεργώντας νόμιμα. Αυτή ήταν και η γνώμη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το οποίο συζήτησε το θέμα μετά από εισήγησή μου.

Ας μην “αναθέτει” λοιπόν η δημοτική Αρχή σε κάποιο πολιτιστικό σύλλογο την υπεράσπιση των θέσεών της με ανακρίβειες, υπονοούμενα και ασάφειες. Ας απαντήσει η δημοτική Αρχή αν πραγματικά θέλει τη δημιουργία πλαζ, που αυτό είναι ακριβώς το αίτημα των κατοίκων, και όχι απλά η “αντιδιαβρωτική” προστασία που γίνεται χωρίς σοβαρές περιβαλλοντικές μελέτες. Αυτό το μη νόμιμο έργο καταλήγει στο μπάζωμα του κόλπου, που σιγά-σιγά εξαφανίζεται, για να γίνει μια πλαζ μεσοπέλαγα σε βάθος 3-4 μέτρων αρχικά. Πώς θα μπορούν λουόμενοι κάποιας ηλικίας, ή παιδιά ή άτομα με κινητικά προβλήματα να κολυμπήσουν; Μήπως τελικά αυτή η υποδομή καταλήγει στη δημιουργία μαρίνας και όχι πλαζ;

Όσον αφορά στις σπηλαιώσεις του παράκτιου τείχους, αυτές υπάρχουν, εκτός από το τμήμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που δεν υπάρχει τείχος, αλλά αστοχία υλικών για την κατασκευή του μουσείου και κυρίως μεταλλικών κατασκευών πάνω στο κύμα. Οι σπηλαιώσεις του ενετικού τείχους θέλουν μια σοβαρή μελέτη, αλλά αυτό είναι θέμα μιας άλλης σοβαρής συζήτησης.

* Ο Αντώνης Κοκκινίδης είναι αρχιτέκτων-μηχανικός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News