Μαρκάκης Άρης: 7η Ιουλίου… ώρα ευθύνης

Απόψεις
Μαρκάκης Άρης: 7η Ιουλίου… ώρα ευθύνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 7η Ιουλίου 2019 θα αποτελέσει άλλο ένα σημαντικό χρονικό και ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα. Οι εθνικές εκλογές θα σηματοδοτήσουν την απαρχή μιας νέας πορείας για τη χώρα μας

Σ’ αυτή την ιστορική καμπή ο ρόλος των πολιτών και οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων έρχονται και πάλι στο προσκήνιο με γνώμονα και στόχο το εθνικό συμφέρον.

Η ενεργός πολιτότητα αποτελεί το θεμέλιο των δημοκρατικών κοινωνιών και βασική προϋπόθεση για συλλογική πρόοδο και ανάπτυξη. Ο πολίτης οφείλει να υιοθετήσει εκείνες τις στάσεις και συμπεριφορές που θα τον καθιστούν ένα συνειδητοποιημένο και κοινωνικά ευαίσθητο άτομο.

Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες δεν αποτελεί μονό βασικό ανθρώπινο δικαίωμα αλλά καθήκον του κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου. «Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας», αναφέρει ο Αριστοτέλης. Σ’ αυτή την ιστορικά και κοινωνικά δύσκολη συγκυρία η έκφραση της άποψης μέσω των εκλογών καθιστά τους πολίτες ρυθμιστές των εξελίξεων, μέσω της επιλογής των κυβερνώντων της χώρας και ταυτόχρονα τους δίνει το δικαίωμα του ελέγχου τους και της άσκησης κριτικής. Η αποχή δε, δίνει τη λανθασμένη εντύπωση της αδιαφορίας των πολιτών προς το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι και παράλληλα «ανοίγει» το δρόμο προς τις ατασθαλίες, την ευνοιοκρατία και την κομματοκρατία, τις ανομίες και σκάνδαλα, οδηγώντας έτσι στον εκφυλισμό της δημοκρατίας και την παρακμή της χώρας.

Η ευθύνη όμως των πολιτών δεν έγκειται μόνο στη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες αλλά και στην ανάδειξη μέσα από αυτές των ικανότερων για ανάληψη της εξουσίας.   Είναι παραδεχτό, ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας χρειάζεται ανανέωση και εκσυγχρονισμό. Υπάρχει ανάγκη από ένα διαφορετικό ύφος και ήθος πολιτικών προσώπων που θα εγκύψουν με ζήλο και αποφασιστικότητα στα προβλήματα του έθνους και δε επιδιώκουν απλά στην εξασφάλιση της εξουσίας. Θα παράγουν πολυεπίπεδη πολιτική σκέψη, και δε θα εξαντλούνται στις κομματικές μεθοδεύσεις και στα παρασκήνια.

Η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η ατιμωρησία, οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή και τους πολίτες στην απελπισία. Στην προσπάθεια εξόδου από τα αδιέξοδα πρέπει να πρωτοστατήσουν πρόσωπα που με τον καθημερινό τους βίο απέδειξαν ότι θέτουν πάνω από τον εαυτό τους το κοινό καλό και συμφέρον, πρόσωπα που με γνώσεις και υπευθυνότητα και επαγγελματισμό μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα, πρόσωπα που θα πείθουν για τις εθνικές μας υποθέσεις.

Είναι ηλίου φαεινότερο, πως το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών δεν είναι άλλο από εθνικό συμφέρον της χώρας. Η καθολική συμμετοχή στις εκλογές θα αποστείλει μηνύματα  ενότητας, ομοψυχίας και σύμπραξής των Ελλήνων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, θα αναβαθμίσει το κύρος της χώρας στο διεθνές πολιτικό σύστημα και θα επαναπροσδιορίσει το ρόλο και τη θέση της σε αυτό.  

Εν κατακλείδι, η συμμετοχή στις εκλογές είναι εκ των ουκ άνευ για την πρόοδο και την εξέλιξη της χώρας. Ο Αβραάμ Λίνκολν έλεγε ότι η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη ψήφο μας θα καθοριστεί το μέλλον και η πορεία της χώρας, το μέλλον και η πορεία των πολιτών γι’ αυτό και δεν χωρούν παθητικοί θεατές. Με τη δύναμη της ψήφου μας επιλέγουμε άτομα που έχουν γνώμονα το κοινό καλό, το εμείς. Δρούμε, αντιδρούμε και με τις αποφάσεις μας επηρεάζουμε και καθορίζουμε το δικό μας μέλλον και το μέλλον των παιδιών μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News