Κατάθεση ψυχής και ποίημα για την Χρυσάνθη Καμπουράκη

Απόψεις
Κατάθεση ψυχής και ποίημα για την Χρυσάνθη Καμπουράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Η Χρυσάνθη μου δεν είναι από μεγάλο «τζάκι»" αναφέρει ο Εμμανουήλ Ξαγοραράκης

Κατάθεση ψυχής και αφιέρωμα με μαντινάδες στην υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσάνθη Καμπουράκη.

Γράφει ο Εμμανουήλ Ξαγοραράκης*

Πρόσωπα που γνωρίζουμε από μικροί,

δεν μας επέβαλλαν την αγκαλιά τους,

Και είχαμε γνώση ασαφή

για την αξία τους και την καρδιά τους.

Έρχεται ώρα που μένουμε μόνοι,

και η παλιά γνώρα μάς φέρνει εκεί,

σαν τις ράγες που οδηγούν μέσα στη σκόνη,

Και απρόσμενα γεμίζουν της καρδιάς το ασκί.

Χρυσάνθη μου, ήμουν ψυχικά ασθενής,

αλλά με πίστη στη Μάνα Γυναίκα

σιγά-σιγά έπινα απ’ το ποτήρι της ζωής,

που μού ‘δινες απ’ της καρδιάς σου τη Μέκκα.

Η Καθηγήτρια Φιλόλογος, κυρία Χρυσάνθη Καμπουράκη, πέτυχε καθαρά αξιοκρατικά το να είναι μια από τους/τις υποψηφίους του Νομού Ηρακλείου Κρήτης στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες εθνικές/βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019.

Θα τονίσω με σθένος το ότι επελέγη ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ. Η Χρυσάνθη μου δεν είναι από μεγάλο «τζάκι». Η κυρία Καμπουράκη δεν είναι από τα μικράτα της οργανωμένη σαν «κομματόσκυλο» σε κάποια πολιτική παράταξη, ώστε να περιμένει να έρθει η σειρά της να ανταμειφθεί για τις φανατικές και τυφλής αφοσίωσης υπηρεσίες της σε κάποιο κόμμα.Ήταν μεγάλη η «βαβούρα» μέχρι να κλείσει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για το Ηράκλειο Κρήτης. Μεγάλα ονόματα – μεγάλες διαμάχες…

Ωστόσο, το όνομα Χρυσάνθη Καμπουράκη ανήκει σε μια γυναίκα η οποία έχει αρχίσει ως εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης στην Μεσαρά του Ηρακλείου Κρήτης. Σκληρά και εξόχως δημιουργικά επί δεκαετίες εργάζεται ως Καθηγήτρια. Προτού διοριστεί στο Δημόσιο, το Φροντιστήριό της στις Μοίρες Ηρακλείου το προτιμούσε ένας μαθητής και μια μαθήτρια της 3ης Λυκείου λέγοντας «θα πάω στη Χρυσάνθη για να μάθω να γράφω Έκθεση».

Και εγώ το σχολικό έτος 1995-96, όπως και οι πριν και οι μετά από μένα, μάθαμε τον δημιουργικό, ελεύθερο, κριτικό, και πάνω απ’ όλα αυτενεργό, λόγο της «Έκθεσης Ιδεών» με την διδασκαλία της Χρυσάνθης Καμπουράκη. Μετέτρεπε τη συγκεκριμένη διδακτική ώρα σε γιορτή και party λόγου και διαλόγου δημιουργικά!

Το ότι, σύμφωνα με το ποίημά μου, η Χρυσάνθη υπήρξε Μάνα για μένα, δεν ισχύει μόνο για μένα. Η ηθική-ψυχολογική υποστήριξη που παρείχε και παρέχει η Χρυσάνθη σε δεκαεπτάχρονα αγόρια και κορίτσια, τα οποία έχουν αγχωθεί και αποκαμωθεί από γονείς και καθηγητές , τόσο ώστε δεν μπορούν να αποδώσουν στον αγώνα τους, η υποστήριξη της Χρυσάνθης έχει αποδεδειγμένα και κατά κοινή ομολογία αποδώσει τόσο και έτσι ώστε γενιές και γενιές να έχουν επιτύχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και να είναι τώρα πτυχιούχοι επιστήμονες.

Για του λόγου το αληθές, κάντε μια βόλτα μέχρι το χωριό μου, τους Αγίους Δέκα, πηγαίνετε και μέχρι τις Μοίρες και τα περίχωρα, και πείτε το όνομα αυτής της γυναίκας. Μετρήστε την ευγνωμοσύνη των γονέων και των ενηλίκων πλέον παιδιών τους!

Η πολιτική και αρθρογραφική προσφορά της Χρυσάνθης Καμπουράκη με συνεχή και σκληρή μελέτη της, είναι τόσο εμφανής στην πόλη του Ηρακλείου ώστε δεν είναι απορίας άξιον το ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, επελέγη ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τολμώ να πω, διότι μου το έχει εξομολογηθεί η ίδια η Χρυσάνθη πριν να εκλεγεί πρώτη φορά Κυβέρνηση ο  ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Αλέξη Τσίπρας απολαμβάνει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης της ιδίας ως διορατικός μέλλων Ηγέτης – τότε πριν εκλεγεί πρώτη φορά…

Είμαι σίγουρος ότι αν η κυρία Χρυσάνθη Καμπουράκη εκλεγεί στο Κοινοβούλιο Των Ελλήνων, θα μπορέσει να σταθεί και σαν Μάνα ηθικά και ιδεολογικά, και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, όπως στάθηκε Μάνα και σε εμένα τα παρελθόντα πρόσφατα έτη.

Με ειλικρίνεια, ορθολογισμό και ελπίδα,

 Εμμανουήλ Ξαγοραράκης

Επιστημονικός Συγγραφέας, Πτυχιούχος Α.Ε.Σ.Κ. (1996-1999)

Κάτοικος Αγίων Δέκα, Δημότης Γόρτυνας Ηρακλείου Κρήτης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News