«Είμαι κοντά στους αγρότες για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα»

Απόψεις
«Είμαι κοντά στους αγρότες για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στρατηγικός σχεδιασμός, και όχι «πυροτεχνήματα» για το «αύριο» της Αγροτικής Οικονομίας

Γράφει η Ελένη Βατσινά*

Τί κι αν, αδιαμφισβήτητα, ο Πρωτογενής Τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας; Τί κι αν τα αγροτικά προϊόντα είναι, κατά γενική ομολογία, ποιοτικά κι αναγνωρίσιμα; Η ουσιαστική στήριξη των παραγωγών παραμένει κενό γράμμα, με τους μικρομεσαίους αγρότες, έρμαια των καιρικών συνθηκών αλλά και των "βουλών" της κεντρικής κυβέρνησης, να παλεύουν καθημερινά για να επιβιώσουν.

Περιοδεύοντας στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου, κάθε φορά που η συζήτηση στρέφεται στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, βλέπω πρόσωπα σκυθρωπά, να αγωνιούν για να το θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στα έξοδα της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Οι αγρότες και στην Κρήτη, έχοντας λυγίσει από τις φοροεπιβαρύνσεις, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και τις κλειστές χρηματοδοτικές "κάνουλες" των τραπεζών, οδηγούνται όλο και πιο κοντά στην απόγνωση.

Το Κίνημα Αλλαγής στο πλαίσιο του σχεδίου ΕΛΛΑΔΑ έχει από καιρό καταθέσει στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση νόμου που περιλαμβάνει μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς, τη μείωση του κόστους λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, την παροχή κινήτρων για τη στήριξη των ομάδων παραγωγών, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, καθώς και την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και των Ευρωπαϊκών πόρων για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, που παραμένουν αναξιοποίητοι.

Τα αποσπασματικά μέτρα κάθε άλλο παρά πείθουν, ενώ πλέον ... ούτε, προσωρινά, ανακουφίζουν τον αγρότη, που αποζητά, αντί για "πυροτεχνήματα" και επικοινωνιακά τρικς ... Στρατηγικό Σχεδιασμό και Αγροτική Πολιτική!

*Η Ελένη Βατσινά είναι επιχειρηματίας, υποψήφια βουλευτής Ηρακλείου με το Κίνημα Αλλαγής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News