Οι τελευταίες επισκέψεις του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου πριν την αναχώρηση του

Απόψεις
Οι τελευταίες επισκέψεις του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου πριν την αναχώρηση του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 17 Ιουνίου αναχωρεί για την Αυστραλία ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυσταλίας κ. Μακάριος. Στις 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνιση του στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Ενδιάμεσα θα πεταχτεί στο Ταλλίν της Εσθονίας για να χαιρετίσει τους εκεί, μέχρι πρότινος, στενούς συνεργάτες του αφού μέχρι τη ημέρας της εκλογής του ήταν βοηθός Επίσκοπος Χριστουπόλεως του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και διακονούσε στην αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας. Εκεί ήταν και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Πλάτωνα.

* Γράφει ο Ιωάννης Λίλης

Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Αθήνα για σειρά επαφών με τους πολιτειακούς παράγοντες της χώρας μας. Στις 3 Ιουνίου επισκέφτηκε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξιο Τσίπρα, καθώς επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, τον Υφυπουργό Εξωτερικό κ. Τέρενς Κουΐκ, ενώ την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Μπόλαρη. Την ίδια μέρα επισκέφτηκε επίσης την Πρέσβη της Αυστραλίας στην Αθήνα κ. Kate Logan στην έδρα της Αυστραλιανής Πρεσβείας στη ελληνική πρωτεύουσα, η οποία τον δέχτηκε και συνομίλησε μαζί του σε πολύ εγκάρδιο κλίμα.

Στις 3 Ιουνίου, επισκέφτηκε επίσης τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο γραφείο του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για λάβει την ευλογία του Μακαριωτάτου. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος εξήρε από την πλευρά του την πολυσχιδή προσωπικότητα του κ. Μακαρίου, του ευχήθηκε ευλογημένη πορεία στη νέα του διακονία και εξέφρασε τη βεβαιότητα του για την επιτυχή ευόδωση αυτής, ενώ ο κ. Μακάριος ζήτησε ταπεινά τις ευχές και την προσευχή του. Σε πολύ εγκάρδιο κλίμα έγινε στις 4 Ιουνίου και η συνάντηση του νέου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Νικόλαο Βούτση.

Οι επίσημες επισκέψεις του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου ξεκίνησαν την Κυριακή, 2 Ιουνίου, με πρώτη επίσκεψη στον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Όλοι οι επίσημοι πολιτειακοί παράγοντες τόνισαν την καίρια σημασία της Ορθοδοξίας στην διατήρηση της ενότητας της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία και τις ελπίδες τους στο πρόσωπο του νέου Αρχιεπισκόπου. Στις ευχαριστίες του ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος τόνισε επίσης τον εθνικό ρόλο που καλείται να παίξει ως Ποιμενάρχης την ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας.

Την Πέμπτη 30 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίσημη εκδήλωση προς τιμήν του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού (προκατόχου του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Μακαρίου) στην αίθουσα Τελετών της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Στην εν λόγω εκδήλωση ήταν παρών ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος παρέδωσε ο ίδιος στον νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο το διπλωματικό του διαβατήριο για την μετάβαση του στις 17 Ιουνίου στη νέα του Επαρχία, την Αυστραλία.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος είναι 46 ετών (γεννηθείς το 1973), μιλάει άπταιστα την αγγλική γλώσσα καθώς έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Harvard της Αμερικής και είναι Επίκουρος Καθηγητής Βιοηθικής και Χριστιανικής Ηθικής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Η Ακαδημαϊκή του ιδιότητα θα συμβάλλει τα μέγιστα στην πρόοδο και επιστημονική προβολή της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ανδρέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που εδρεύει στο Σίδνεϊ, δίπλα στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Σχολή που ίδρυσε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κυρός Στυλιανός και την περιέβαλλε με τόση αγάπη και επιστημονική επάρκεια. Και ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο νυν κατάγονται από την Κρήτη (ο πρώην από το Άδελε του Ρεθύμνου και ο νυν από το Ηράκλειο).

Ελληνισμός και Ορθοδοξία πορεύονται πάντοτε μαζί, κάτι που φαίνεται πολύ δυνατά στη δεύτερη, πληθυσμιακά, επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, αυτή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Το νέο του ποίμνιο αριθμείται περίπου στο 1.500.000 εκατομμύριο πιστοί. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος θα ανταποκριθεί πλήρως στο διπλό αυτό ρόλο της νέας του αποστολής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News