Απόψεις

Ιατρικός τουρισμός… χρυσωρυχείο για την Κρήτη!

Συχνά ακούμε στις μέρες μας να γίνεται λόγος για τον ιατρικό τουρισμό και τις δυνατότητες της οικονομικής ανάπτυξης που μπορεί να επιφέρει στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη.

*Γράφει η Γεωργία Μηλάκη

Ανάμεσα στις βασικές μορφές του εναλλακτικού τουρισμού που αφορά ταξιδιώτες με ειδικά ενδιαφέροντα, όπως ο αθλητισμός, η εκπαίδευση, η θρησκεία, η γεωργία, η οικολογία κ.ά., ο ιατρικός τουρισμός κατέχει την πρώτη και ιστορικής αξίας θέση.

Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν πως εδώ και 5.000 χρόνια, στην αρχαία Μεσοποταμία και την αρχαία Ελλάδα, οι άνθρωποι ταξίδευαν για μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας εξειδικευμένες θεραπείες σε ναούς και θεραπευτήρια. Τα Ασκληπιεία, τα αρχαιότερα ελληνικά θεραπευτήρια ήταν πραγματικά χρυσωρυχεία καθώς προσέλκυαν μεγάλο πλήθος ξένων ασθενών από μακρινές περιοχές, οι οποίοι επιθυμούσαν τη διαμονή και πολυήμερη νοσηλεία σε αυτά πριν επιστρέψουν ξανά στην κατοικία τους.

Αυτές οι πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις φύτρωσαν σαν τα μανιτάρια στην αρχαία Ελλάδα, αναβαθμίζοντας τον Ασκληπιό σε θεό της ίασης. Ήταν κτισμένα μέσα σε μικρά άλση κοντά στις πόλεις και προσέφεραν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την εποχή στους ασθενείς, συνδυάζοντας την ιατρική θεραπεία με την αναψυχή, τη χαλάρωση και την ψυχαγωγία.

Στη σημερινή εποχή, ο κλάδος του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως επιφέρει μισό τρισεκατομμύριο ευρώ (Keith Pollard, IMTJ 2016) κέρδη ανά έτος. Ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη και η Ινδία κυριαρχούν εδώ και πολλά χρόνια στον τομέα του ιατρικού.

Την τελευταία δεκαετία, χώρες όπως η γειτονική μας Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαρόκο, ο Παναμάς, η Κόστα Ρίκα, η Νότια Κορέα και πολλές άλλες διεκδικούν μέρος της χρυσής αυτής αγοράς!

Δυστυχώς η Ελλάδα, ο ιδρυτής του ιατρικού τουρισμού, σήμερα βρίσκεται εκτός της λίστας αξιολόγησης του Medical Tourism Index που περιλαμβάνει 9 ευρωπαϊκές χώρες και 41 στο σύνολο παγκοσμίως.

Η χώρα μας και ιδιαίτερα η Κρήτη, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, διαθέτει όλα τα εφόδια για να αναπτύξει τον πολύτιμο αυτό κλάδο του ιατρικού τουρισμού και να πρωτοστατήσει, επωφελούμενη τις ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών που διαθέτει και αναβαθμίζοντας τα ήδη υπάρχοντα αξιόπιστα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Εξιδανικεύοντας την κρητική πρόταση στον παγκόσμιο ιατρικό τουρισμό, αξίζει να συνδυάσουμε τον σπάνιο φυσικό πλούτο, την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά και τα περιζήτητα γεωργικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα του νησιού μας!

Έχοντας ως δεδομένο πως οι τουρίστες που επισκέπτονται μια χώρα με ιατρικό σκοπό, δαπανούν τον περισσότερο χρόνο στο ξενοδοχείο (4-5 ημέρες ανά εβδομάδα) και πολύ λιγότερο εντός νοσοκομείου, είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός ενός συντονιστικού συστήματος που θα αξιοποιήσει στο μέγιστο το χρόνο των ιατρικών τουριστών και θα διασφαλίσει την κάθε μετακίνησή τους, προσδίδοντας υπεραξία στις υπηρεσίες φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2016 μόνο το 8% του συνόλου των ιατρικών επισκεπτών από τη Μέση Ανατολή ταξίδεψαν προς την Ευρώπη. Από την Αφρική μόνο το 4% του συνόλου, από τη Βόρεια Αμερική το 2% και από την Ασία μόλις το 1% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, 20-30 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο και η Κρήτη συνήθως φιλοξενεί το 25% του συνόλου, γεγονός που αποφέρει στο νησί μας κέρδη περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ η μέση δαπάνη ανά τουριστική άφιξη σήμερα κοστολογείται περίπου στα 550 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, η μέσηχρέωση της φιλοξενίας των ιατρικών τουριστών είναι πολλαπλάσια και σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση της ληθαργικής χειμερινής περιόδου, ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να αποφέρει μισό με ένα δισεκατομμύριο ευρώ, επιπλέον στην Κρητική οικονομία.

*Η Γεωργία Μηλάκη είναι γιατρός - ογκολόγος και υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με το Σταύρο Αρναουτάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια