Απόψεις

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Τελευταία η Ελλάδα στην αναλογία νοσηλευτών ανά κάτοικο

Εορτασμός της διεθνούς ημέρας Νοσηλευτή

Κάθε χρόνο η 12η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (I.C.N.), ως η «Παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτών» αφιερωμένη στη σημαντική προσφορά και το έργο τους.

* Γράφει ο κ. Λάμπρος Βαμβακάς

Οι νοσηλευτές αποτελούν τον πυρήνα του συστήματος υγείας τόσο από την άποψη της κοινωνικής και ανθρωπιστικής προσφοράς τους, όσο και από την άποψη της οικονομικής αποδοτικότητας, καθώς η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν σχετίζεται άμεσα, τόσο με την τελική έκβαση του ασθενή όσο και το βαθμό επίτευξης των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων του συστήματος υγείας.

Οι σύγχρονοι νοσηλευτές καλούνται σαν βασικά και ισότιμα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας υγείας, να ανταποκριθούν σε συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις και διαρκώς μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα εργασίας με υπευθυνότητα για τη σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή της θεραπείας, τη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση των ασθενών σε όλα τα επίπεδα περίθαλψης .

Αποτελεί πλέον κοινή αποδοχή σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες πως η επένδυση των συστημάτων υγείας σε επαρκή αριθμό καλά εκπαιδευμένων νοσηλευτών μειώνει τις επιπλοκές και το κόστος και αυξάνει την ικανοποίηση των ασθενών μας.

Στη χώρα μας αν συγκρίνουμε την αναλογία νοσηλευτών/κάτοικο κατέχουμε μακράν την τελευταία θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( Ε.Ε) με 3,3 Νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους (OECD, “Nurses”, in Health at a Glance 2017).

Είναι πλέον μετρημένο πως κάθε φορά που προσθέτουμε έναν επιπλέον ασθενή στον νοσηλευτή, αυξάνονται οι θάνατοι κατά 7%. (International Council of Nurses,2018). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 1 στους 10 νοσηλευόμενους ασθενείς υπόκεινται σε επιπλοκές εκ των οποίων οι μισές θα μπορούσαν να προβλεφθούν. (World Health Organization, Patient Safety: Making health care safer. 2017, WHO: Geneva).

Είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση του νοσηλευτικού δυναμικού του Συστήματος Υγείας στη Χώρα μας, με αποτέλεσμα την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερομένων Υπηρεσιών Υγείας.

Έτσι στους αγαπητούς μας Νοσηλευτές, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών στις 12 Μαΐου και Μαιών στις 5 Μαΐου, θα ήθελα να ευχηθώ Χρόνια Πολλά με Υπηρεσίες Υγείας που παρέχουν τη δυνατότητα απρόσκοπτης προσφοράς, της πολύτιμης για το σύστημα Υγείας, Φροντίδας τους.

* Ο κ. Λάμπρος Ν. Βαμβακάς είναι Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας Περιφέρειας Κρήτης και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου με τον συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη «Κρήτη η Ζωή μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια