Το πολύτιμο οικοσύστημα της Κρήτης μας!

Απόψεις
Το πολύτιμο οικοσύστημα της Κρήτης μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το οικοσύστημα της Κρήτης με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, φιλοξενεί πολλά γηγενή φυτά και ζώα, μοναδικά στον κόσμο

Στην ταχύτατα αυτή εξελισσόμενη εποχή που ζούμε, ο Κρητικός πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, το οποίο από τη μία πλευρά στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του αλλά δυστυχώς από την άλλη δύναται να βλάψει καθημερινά την υγεία του.

Γράφει η Γεωργία Μηλάκη*

Τα αυξανόμενα καυσαέρια και οι ρύποι της ατμόσφαιρας, η συσσώρευση χημικών ουσιών στο νερό και στο έδαφος, το ολοένα και πιο πυκνό δίκτυο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης και η επιδεινούμενη θερμική καταπόνηση του νησιού μας, αποτελούν περιβαλλοντικά προβλήματα υψίστης σημασίας για τη Δημόσια Υγεία.

Ευτυχώς η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, μας παρέχει σήμερα τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε και να παρακολουθήσουμε σε βάθος χρόνου όλους τους πιθανούς αυτούς βλαπτικούς παράγοντες.

Με το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό καθώς και με αξιόπιστα όργανα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό μπορούμε πλέον να έχουμε καθημερινή πληροφόρηση για πολλές περιβαλλοντικές παραμέτρους. Για τα επίπεδα των σωματιδίων σκόνης και των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

Για τη συγκέντρωση βλαπτικών χημικών ουσιών στα ύδατα ποταμών, λιμνών, φραγμάτων αλλά και των θαλάσσιων ακτών μας.

Για τη συσσώρευση μη βιοδιασπώμενων ουσιών στο έδαφος από τις εντατικές καλλιέργειες και την ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία.

Για την περιεκτικότητα τοξικών ουσιών στα Κρητικά τρόφιμα και προϊόντα.

Για τα επίπεδα υπεριώδους και κοσμικής ακτινοβολίας που βάλλουν καθημερινά το νησί μας καθώς για την πυκνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που περιβάλλει τις πόλεις και τους πιο πυκνοκατοικημένους δήμους της Κρήτης.

Για το μέσο όρο του δείκτη θερμικής καταπόνησης που συνεχώς αυξάνει ενώ σύμφωνα με τις υπό πρόβλεψη κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης έπεται να πλήξει το νησί μας.

Το οικοσύστημα της Κρήτης με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, φιλοξενεί πολλά γηγενή φυτά και ζώα, μοναδικά στον κόσμο. Συμπεριλαμβάνει επίσης ανεκτίμητης αξίας μνημεία αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ πρόσφατα γνωρίζουμε πως διαθέτει και τεράστιο ορυκτό πλούτο «στα σωθικά του»! Εδώ και χιλιετίες, το πολύτιμο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης ισορροπεί, με αρμονικές σχέσεις αλληλεπίδρασης στο εσωτερικό του αλλά και εξωτερικά σε σχέση με άλλα οικοσυστήματα, γειτονικά και μη.

Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες, η ρύπανση και ο επιθετικός τρόπος εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο σε συνδυασμό με την έλλειψη

περιβαλλοντικής συνείδησης, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, απειλεί την οικολογική ισορροπία της νήσου μας.

Σύμφωνα με τον κλάδο της Προληπτικής Ιατρικής, στο στάδιο της πρωτογενούς πρόληψης αρχικά οφείλουμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος του κινδύνου για κάθε βλαπτικό παράγοντα και να λάβουμε μέτρα για την ελαχιστοποίηση της αντίστοιχης επικινδυνότητας.

Δυστυχώς όμως, έχοντας ως δεδομένο πως ο κίνδυνος ποτέ δε μηδενίζεται, οφείλουμε στα πλαίσια της δευτερογενούς πρόληψης να τον παρακολουθούμε, καταγράφοντας τις όποιες διακυμάνσεις και διατηρώντας αρχείο των εκάστοτε εκτιμήσεων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αξιολογήσουμε και να περιορίσουμε κάθε περιβαλλοντική απειλή έχοντας παράλληλα σε ετοιμότητα και νέα μέτρα ελέγχου για κάθε σημαντική πηγή κινδύνου.

Μόνο με ένα σωστά σχεδιασμένο Σύστημα Πρόληψης του Περιβάλλοντος μπορούμε να προστατέψουμε τον φυσικό μας πλούτο καθώς και να τον αναδείξουμε ως ένα πρότυπο φυσικό οικοσύστημα που λειτουργεί σε πλήρη αρμονία με την ανθρώπινη κοινωνία.

Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, επιχειρηματική ή μη, πρέπει να έχει ως γνώμονα την πιθανή βλαπτική συνέπεια στο φυσικό περιβάλλον. Ως κοινωνία, πρέπει να θεμελιώσουμε κίνητρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και όλοι μας να αποκτήσουμε ισχυρή περιβαλλοντική συνείδηση.

Το ζάμπλουτο φυσικό οικοσύστημα της Κρήτης είναι το σπίτι μας και οφείλουμε να το προστατέψουμε! Μέσα στις επόμενες δύο με τρεις δεκαετίες, η ανθρωπότητα θα πρέπει να σεβαστεί τη δύναμη της φύσης και να συνεργαστεί με αυτήν, εάν και εφόσον επιθυμούμε ένα υγιές περιβάλλον και ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας!

*Υποψήφια Περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News