Πώς να τους εξηγήσω την ομορφιά που έχει το βιβλίο;

Απόψεις
Πώς να τους εξηγήσω την ομορφιά που έχει το βιβλίο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια εποχή που αναθρέφει δεσμώτες της τεχνολογίας, υπάρχει μια ημέρα σαν τη σημερινή, που τη γιορτάζουν όσοι διδάχθηκαν ανάγνωση από τα αλφαβητάρια, όσοι κοιμούνταν σαν παιδιά ξεφυλλίζοντας τα παιδικά τους παραμύθια.

Γράφει η Σοφία Γ. Παπαδάκη*

Σήμερα, γιορτάζει το βιβλίο. Μα θά ’θελα να το τιμούμε όλοι πιο πολύ και σήμερα και αύριο και κάθε μέρα. Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια και φέρνω στο νου τις όμορφες εικόνες των παραμυθιών.

Ακόμα μου 'ρχεται στο νου η μυρωδιά του φρεσκοανοιγμένου βιβλίου και ομολογώ πως εκείνη με έδεσε με αυτό.

Συχνά ακούω τα παιδιά μου, μικρά και μεγάλα (γιατί οι εκπαιδευτικοί είμαστε πολύτεκνοι γονείς!) να με προτρέπουν να αναζητήσω τη γνώση στο διαδίκτυο. Και τότε οι σκέψεις είναι πολλές. Χαίρομαι που έχω έξυπνα παιδιά, που ακούραστα αναζητούν ό,τι δεν γνωρίζουν.

Όμως λυπούμαι βαθιά γιατί τη γνώση την γυρεύουν στην οθόνη, στο θέαμα ενός υπολογιστή. Πώς να τους εξηγήσω την ομορφιά που έχει το βιβλίο; Σκέφτομαι. Και αρχίζω έτσι και δωρίζω σε κάθε ευκαιρία και γιορτή ένα βιβλίο, ολοκαίνουργιο, με μυρωδιά ατόφια και τους υπόσχομαι διαβάζοντας το να ταξιδέψουν, να περιπλανηθούν σε νέους κόσμους όμορφους ξεχωριστούς.

Ελπίζοντας έτσι να κρατήσω ζωντανή τη φλόγα του βιβλίου. Γιατί τα βιβλία μας δεν είναι μονάχα μερικές σελίδες λευκού χαρτιού ζωγραφισμένες. Κάθε σελίδα, κάθε τόμος κουβαλάει  ένα συναίσθημα, μια ιδέα, μια αξία και μια ψυχή που σε καλεί να την ανακαλύψεις σε βάθος με την προσδοκία ότι κάτι θα προσφέρει και στην δική σου ξεχωριστή ψυχή, κάπως θα συνδράμει στα αδιέξοδα του νου σου.

«Και οι λέξεις φλέβες είναι, μέσα τους αίμα τρέχει...», έγραψε κάποτε ο Γ. Ρίτσος. Μέσα σε αυτές τις λέξεις κρύβεται ολόκληρο το νόημα και η ουσία ενός βιβλίου. Το βιβλίο είναι γνώση, είναι ιδέα, είναι ταξίδι, είναι όραμα, είναι πηγή ζωής. Ας διδάξουμε στα παιδιά μας την αγάπη για το βιβλίο κι ίσως έτσι τα μάθουμε να αγαπήσουν περισσότερο τη γνώση.  Πάρτε τους απ' τα αθώα χέρια τα προϊόντα της τεχνολογίας και μάθετε τους να χαμογελούν και να διασκεδάζουν με τρόπο διαφορετικό, αλλιώτικο, όπως κάνατε κι εσείς παλιά.

Ένα τριαντάφυλλο, μια αλεπού και ένα ξανθό αγόρι, ο μικρός Πρίγκιπας που ταξίδεψε και ταξιδεύει γενιές ολόκληρες στις μαγικές του διαδρομές. Και που περπάτησε; Σε ένα βιβλίο. Χαρίστε στα παιδιά σας μερικές σελίδες, δεν υπάρχει ακριβότερο εισιτήριο από αυτό, ανοίξτε τους το δρόμο να βγουν τη γνώση, να ονειρευτούν, να ταξιδέψουν, να γαληνέψουν, να νιώσουν παιδιά!

*Η κ. Σοφία Γ. Παπαδάκη είναι Παιδαγωγός-Φιλόλογος, Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Κινήματος Αλλαγής Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News