Απόψεις

Η γέφυρα των στεναγμών

Τσίπρας και Μητσοτάκης, που θέλουν να δείχνουν ότι διαφωνούν σε όλα, την ίδια ώρα έχουν συνομολογήσει ένα σκληρό σχέδιο πόλωσης και διχασμού

Επιδιώκουν να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει μόνο μαύρο-άσπρο, ότι υπάρχουν μόνο οι “κουστουμάτοι” και οι “ρακένδυτοι”, κεφαλαιούχοι και φτωχοί, ότι δεν υπάρχουν μικρομεσαίοι, ότι δεν υπάρχει άλλη άποψη, μόνο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή Ν.Δ. Θέλουν την ισοπέδωση και μέσα από αυτήν ο μεν Τσίπρας προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία ή να μη συντριβεί και ο Μητσοτάκης να τον αντικαταστήσει στην εξουσία ως απόλυτος κυρίαρχος.

Γράφει ο Βασίλης Κεγκέρογλου*

Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι σήμερα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι οι δύο όψεις της συντήρησης, της πόλωσης και του διχασμού.

Η Ελλάδα όμως χρειάζεται εθνική συνεννόηση στα μείζονα θέματα, αλλαγή πολιτικής που θα την οδηγήσει στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Να παραχθεί νέος πλούτος που θα οδηγήσει σε μια ευημερία σε στέρεες βάσεις.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με απλή εναλλαγή των κομμάτων, ούτε εναλλαγή προσώπων, να πάει ο Κυριάκος στη θέση του Αλέξη, ο Άδωνις στου Παύλου, ο Μαυρουδής στου Μίμη.

Μόνο με αλλαγή πολιτικών συσχετισμών και ανάδειξη του Κινήματος Αλλαγής σε ισχυρή και καθοριστική δύναμη για τις εξελίξεις. Για να ξεφύγει η Ελλάδα από τις μυλόπετρες της υπερφορολόγησης, των φραγμών στην ανάπτυξη και των κοινωνικών αδικιών. Να ξεφύγουμε από τα υπερπλεονάσματα και τη μίζερη διαχείρισή τους, με τους αδύναμους, που έχει μαντρωμένους στην παγίδα φτώχιας του ΚΕΑ, να έχουν δικαιώματα και ευκαιρίες εργασίας.

Ναι, η Ελλάδα μπορεί να μπει σε ένα νέο κύκλο βιώσιμης ευημερίας, αρκεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητές της και τη γνώση για τα αίτια της κρίσης και τον εκτροχιασμό.

Αυτό δεν μπορεί βεβαίως να γίνει με σύγκλιση δήθεν αριστερών με θεσιθήρες και γυρολόγους.

Είναι ζήτημα ξεκάθαρων θέσεων και πολιτικών, και βεβαίως προγραμματικών συγκλίσεων, οι οποίες γίνονται με βάση την εντολή των πολιτών και όχι με βιασμό της βούλησής τους, όπως επιχειρούν Τσίπρας και Μητσοτάκης.

Παρακολουθούμε την καρικατούρα του διαλόγου για δήθεν προοδευτικό μέτωπο ανάμεσα σε δεξιότερους των δεξιών, μνημονιακούς συριζαίους, τζοχατζοπουλικούς και θεσιθήρες, διανθισμένους με ολίγους ρομαντικούς, που μάλλον είναι αφελείς, και περισσότερους πρώην συντρόφους που πρόσφατα συναλλάχθηκαν ή θα συναλλαχθούν.

Καταρχήν προοδευτικότητα και μέτωπα που πολώνουν και διχάζουν την κοινωνία είναι αντίθετες έννοιες.

Οι ενεργούντες διακηρύττουν ότι δήθεν θέλουν να γεφυρώσουν τις διαφορετικές πλευρές του προοδευτικού χώρου, αλλά στην πράξη θέλουν να γεφυρώνουν τον εξευτελισμό της πολιτικής, όπως τον πέτυχε ο κ. Τσίπρας με τις επιδιώξεις του μορφώματος που κατέχει την εξουσία, προκειμένου να κάνει την τελευταία απέλπιδα προσπάθειά του να κρατηθεί γαντζωμένος σ’ αυτήν ή τουλάχιστον να μη συντριβεί στις ερχόμενες εκλογές.

Ο στόχος τού κ. Τσίπρα είναι να ενοποιηθεί “διά της γέφυρας” το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.-γυρολόγοι.

Η γέφυρα όμως συμβολικά, εκτός από το να γεφυρώσει τελείως διαφορετικές πλευρές, όπως οι δύο όχθες ενός ποταμού, έχει χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικές αποβάσεις και για αυτοκτονίες, για απιστίες κ.λπ.

Η έμπιστη γέφυρα όμως που στήνεται αυτές τις μέρες μοιάζει περισσότερο με την πολύ γνωστή γέφυρα των στεναγμών στη Βενετία, απ’ όπου περνούσαν και οι μελλοθάνατοι πριν την εκτέλεσή τους.

Θυμίζω ότι προχθές ξεκίνησε το Καρναβάλι στη Βενετία, που στη διαδρομή του περιλαμβάνει τη γέφυρα των στεναγμών.

Στην Ελλάδα τώρα, τις επόμενες μέρες η έμπιστη γέφυρα θα επιχειρήσει να ενώσει τους δεξιότερους της Δεξιάς με το μόρφωμα διαχείρισης της εξουσίας, αλλά και όσους επιθυμούν την εμπλοκή τους στη διαχείρισή της.

Οι πολίτες τούς γυρνούν την πλάτη και αυτό που συμβαίνει είναι πολύ σημαντικό, αφού για κάθε έναν ευνοημένο θεσιθήρα που συναλλάσσεται με τους Συριζανέλ επιστρέφουν 1.000 (κυριολεκτικά) για να στηρίξουν την παράταξή μας, την πατρίδα και την κοινωνία.


* Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι γραμματέας Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια