Γιατί οι νέοι ψηφίζουν Χρυσή Αυγή;

Απόψεις
Γιατί οι νέοι ψηφίζουν Χρυσή Αυγή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν κάποιος διαβάσει τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Το Βήμα” χθες, θα διαπιστώσει σημαντικά ευρήματα, τα οποία επιδέχονται μετάφρασης και κωδικοποίησης. Αυτό που θα ήθελα να σχολιάσω μέσα από αυτό το σύντομο άρθρο είναι η πρόθεση ψήφου στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, η οποία ανέρχεται στο 6,9%. Το πιο ανησυχητικό είναι πως το 15,9% των ατόμων ηλικίας 17-34 δείχνει ξεκάθαρα πολιτική προτίμηση προς τη Χρυσή Αυγή.

Μετά τη Νέα Δημοκρατία, έρχεται η Χρυσή Αυγή σε επίπεδο προσέλκυσης νέων ατόμων. Αυτό αναμφισβήτητα έχει δύο διαστάσεις. Η μία διάσταση είναι συνυφασμένη μ ένα “κατηγορώ”. Οι νέοι άνθρωποι, ψηφίζοντας Χρυσή Αυγή, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στο τωρινό πολιτικό σύστημα αλλά και στις πολιτικές που έχουν παραχθεί απ’ αυτό. Ψηφίζοντας Χρυσή Αυγή σημαίνει συλλογική έκφραση δυσαρέσκειας ενάντια σ’ ένα πολιτικό σύστημα που έχει κατακρεουργήσει τον μισθό, την προοπτική και εντέλει το ευ ζην.

Η δεύτερη διάσταση σχετίζεται με την έλλειψη παιδείας που χαρακτηρίζει τα νέα άτομα, πράγμα που αποτυπώνει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο πως υπάρχει μια γενικευμένη κρίση στους φορείς κοινωνικοποίησης, οι οποίοι διαμορφώνουν λανθασμένα την προσωπικότητα του νέου. Η οικογένεια, η Εκκλησία, το σχολείο και οι παρέες δεν προσθέτουν στον νέο κοινωνικές δεξιότητες, όταν νομιμοποιεί με τη βούλησή του ακροδεξιά μορφώματα όπως εκείνο της Χρυσής Αυγής.

Αυτό που οφείλει να κάνει ο πολιτικός κόσμος είναι να σταματήσει την ηθική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής και να προβεί σε ενέργειες που θα προσφέρουν ελπίδα και αισιοδοξία στο νέο άτομο. Όταν “διαφημίζεις” ένα μόρφωμα ως κατώτερο των δημοκρατικών προδιαγραφών και το επικρίνεις δημόσια, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να λειτουργήσει υπέρ του. Δυστυχώς, οι πολιτικές δυνάμεις έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην ηθική απαξίωση της Χρυσής Αυγής, χωρίς να προβούν σε ενέργειες που θα κάνουν τη ζωή των νέων καλύτερη. Και αυτό το πληρώνουν τώρα. Καιρός να αλλάξει αυτό, γιατί η κατάσταση δε θα “επουλωθεί”, αλλά θα επιδεινωθεί.

*Ο Νίκος Κοσμαδάκης είναι πολιτικός επιστήμονας ([email protected]).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News