Ο κ. Τσίπρας με το ένα χέρι μοιράζει αυξήσεις και με το άλλο τις παίρνει πίσω

Απόψεις
Ο κ. Τσίπρας με το ένα χέρι μοιράζει αυξήσεις και με το άλλο τις παίρνει πίσω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσω εισφορών

Η αύξηση του κατώτατου μισθού έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., και τον οποίον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Λευτέρης Ζερβός*

Καθυστέρησε, γιατί η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία με την υπερφορολόγηση και την ανεύθυνη πολιτική της. Όπως καθυστέρησε και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, για την οποία πρώτη είχε δεσμευτεί η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελούν ακόμη μια κραυγαλέα περίπτωση εμπαιγμού και υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους εργαζόμενους. Και αυτό διότι:

* Η αύξηση του κατώτατου μισθού συντελείται με τον Ν. 4172/2013 (κυβέρνηση Σαμαρά), έναν νόμο που όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στη Βουλή, αλλά τον κατήγγειλε με κραυγές, βαφτίζοντάς τον ως νόμο- «γαλέρα», που δημιουργεί εργασιακό μεσαίωνα.

* Η εφαρμογή του γίνεται με καθυστέρηση δύο ετών, καθώς θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί από την 1η/1/2017, σύμφωνα με το άρθρο 103 του ίδιου νόμου, όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς η έξοδος της χώρας από τον κύκλο των δημοσιονομικών δεσμεύσεων θα είχε συντελεστεί πολύ νωρίτερα.

* Η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μια καθημαγμένη αγορά εργασίας, όπου ο ένας στους τρεις εργαζόμενους αμείβεται με 319 ευρώ (στοιχεία ΕΦΚΑ), ενώ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στις νέες προσλήψεις κυριαρχούν απόλυτα με 56,22% (“Εργάνη”, Δεκέμβριος 2018).

* Η έκθεση του ILO ανέδειξε ότι η χώρα μας το 2017 ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στη μείωση μισθών κατά 3,5%, ενώ μάλιστα το 2014 είχαμε αύξηση μισθών κατά 1,9%.

* Μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχουμε και ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ισόποσα κατά 11%, για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Και αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, η βάση υπολογισμού των εισφορών διαμορφώνεται κάθε φορά από το ύψος του κατώτατου μισθού.

Σε αντίθεση όμως με ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. σχεδιάζει την αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να απορροφήσουν αυτή την αύξηση χωρίς προβλήματα. Και ισχύει η δέσμευσή μας ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει - λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση που θα γίνει τώρα - να ενισχυθεί την επόμενη τριετία με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ.

* Ο Λευτέρης Ζερβός είναι μέλος Π.Ε. της Ν.Δ., αντιπρόεδρος ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News