Ο «εύθετος» χρόνος των Εθνικών Εκλογών

Απόψεις
Ο «εύθετος» χρόνος των Εθνικών Εκλογών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή;

Η πρόταση εμπιστοσύνης, την οποία ζήτησε ο κ. πρωθυπουργός, κατ’ άρθρο 84 παρ. 6 του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών δηλ. κατώτερη των 120 βουλευτών.

Γράφει ο αντιπεριφερειάρχης, Ευριπίδης Κουκιαδάκης

Αντίθετα, η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλ. από 151 βουλευτές.

Έτσι, η εμπιστοσύνη της Βουλής μπορεί να «εξασφαλισθεί», αν από τη Βουλή απουσιάζει ο αναγκαίος αριθμός βουλευτών.

Δηλαδή, ακόμη και αν η πρόταση (αίτημα) εμπιστοσύνης ψηφισθεί μόνο από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και για οποιοδήποτε λόγο απουσιάζουν 11 βουλευτές, η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα παραπάνω διατηρεί την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Με δεδομένο, όμως, ότι αρκετοί βουλευτές των ΑΝΕΛ (Έλενα Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλος, Β. Κόκκαλης, και Κ. Ζουράρης), ένας τουλάχιστον του ποταμιού και η ανεξάρτητη κ. Παπακώστα εμφανίζονται αποφασισμένοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, απαιτείται η απουσία δύο μόνο βουλευτών για να εξασφαλισθεί η εμπιστοσύνη της Βουλής, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Δηλαδή, ό,τι και αν συμβεί το επόμενο διήμερο στη «Βουλή» είναι βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας έχει εξασφαλισμένη την εμπιστοσύνη της Βουλής και το δικαίωμα να επιλέξει τον «εύθετο» χρόνο των εκλογών. Ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές τον Μάιο αν δεν επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία ή τον Οκτώβριο του 2019, όπερ και πιθανότερο, αν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης 151 βουλευτές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News