Τι είναι εκείνο που μας κρατά σε μια κακή σχέση;

Απόψεις
Τι είναι εκείνο που μας κρατά σε μια κακή σχέση;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συντροφικός δεσμός μεταξύ των ζευγαριών συχνά κλυδωνίζεται και απειλείται με κατάρρευση

Οι καθημερινές υποχρεώσεις, η ελλιπής επικοινωνία, οι εντάσεις, αλλά και η δυσκολία που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε στη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων συχνά οδηγούν σε μια συντροφική σχέση εύθραυστη και αποδυναμωμένη.

Της Νατάσσας Νικολακάκου

Ενώ μια καλή συντροφική σχέση μας δημιουργεί αίσθηση πληρότητας, δύναμης και ευεξίας, μια δυσλειτουργική και δύσκολη σχέση κλονίζει την αίσθηση της αυτό-αξίας μας, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μελαγχολίας, ματαίωσης, νευρικής εξασθένισης και ανασφάλειας.

Η συνεχής ένταση, ο θυμός και η απογοήτευση που μπορεί να βιώνουμε σε μια σχέση συχνά μεταμφιέζονται και εκφράζονται ακόμη και μέσω ψυχοσωματικών προβλημάτων, όπως σωματικός πόνος, ασθένεια, διαταραχές στον ύπνο και στην όρεξη, κρίσεις πανικού.

Παρότι μια σχέση μπορεί να μας προκαλεί έντονο ψυχικό πόνο, αλλά και καθημερινή δυσφορία, συχνά αισθανόμαστε ανήμποροι να εγκαταλείψουμε τον σύντροφό μας και προσπαθούμε όλο και περισσότερο για να πετύχει η σχέση μας.

Δυσκολευόμαστε να φύγουμε από μια σχέση που δεν μας καλύπτει.

Όσο πιο πολύ προσπαθούμε τόσο πιο δύσκολο γίνεται για εμάς να φύγουμε, με αποτέλεσμα αυτός ο φαύλος κύκλος να μας καθιστά όλο και πιο εξαρτημένους.

Η αλήθεια είναι ότι οι δυνάμεις που μας κρατούν σε μια δυσλειτουργική σχέση πολλές φορές είναι πολύ δυνατές και μόνο με εξωτερική βοήθεια μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε και να τις κατανοήσουμε.

Θέλοντας να βοηθήσει τις γυναίκες που βρίσκονται στις δυσλειτουργικές και επώδυνες σχέσεις, η ομάδα του medpsychology, διοργανώνει την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου σεμινάριο με θέμα «Γιατί αγαπάς και δεν αγαπιέσαι».

Επιλογή συντρόφου

Σε ένα πρώτο επίπεδο, φαίνεται να επιλέγουμε συντρόφους βασιζόμενοι στα εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνουμε. Ψάχνουμε για ομοιότητες και κοινά χαρακτηριστικά όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση, στο κοινωνικό - οικονομικό επίπεδο, στον τρόπο διασκέδασης και στο στυλ ζωής που έχουμε.

Σε δεύτερο επίπεδο, η επιλογή καθορίζεται από τα στερεότυπα που έχουμε διαμορφώσει στην πορεία της ζωής μας, από τα βιώματα και τις καταστάσεις στο οικογενειακό μας περιβάλλον, από το πρότυπο σχέσης των γονιών μας και τα μηνύματα που έχουμε λάβει ως προς τους ρόλους των δύο φύλων.

Πηγή: mednutrition.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News