Οι 100 επόμενες ημέρες

Απόψεις
Οι 100 επόμενες ημέρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις 100 πρώτες μέρες από την καθαρή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια, έπονται οι επόμενες 100 μέρες, μεστός πολιτικός χρόνος, με πλούσιο κυβερνητικό έργο, καθώς άλλα ν/σ θετικών μέτρων ψηφίστηκαν και άλλα τίθενται σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να ψηφιστούν, για την ελάφρυνση της κοινωνίας από ορισμένα βάρη των μνημονίων, καθώς υλοποιούνται στο ακέραιο οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, που αφορούν μόνιμα θετικά μέτρα 910 εκατ. ευρώ από 1-1-2019, κλείνοντας την πρώτη φάση της μεταμνημονιακής περιόδου.

Γράφει η Χρυσάνθη Καμπουράκη*

Ο Δεκέμβριος του 2018 ήταν μήνας οικονομικής ενίσχυσης των νοικοκυριών σε όλη τη χώρα, κινώντας την αγορά και ενισχύοντας τις επιχειρήσεις, εφόσον συνολικά έπεσαν 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Νωρίτερα καταβλήθηκαν οι συντάξεις άθικτες, ενώ 620.000 ήταν αυξημένες, τα επιδόματα και οι επιδοτήσεις. Ακόμη πληρώθηκαν τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, το κοινωνικό μέρισμα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επιπλέον ποσό επιδότησης θέρμανσης, καθώς και η πληρωμή αγροτικής εξισωτικής αποζημίωσης του 2018 και υπόλοιπα προηγούμενων ετών. Επιπλέον καταβλήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες, η επιστροφή φόρων, συνταξιοδοτικές παροχές και εφάπαξ, οφειλές που ήταν συσσωρευμένες σε δεκάδες δισ. ευρώ για πολλά χρόνια και η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε στα τελευταία 3,5 χρόνια σχεδόν να τα εξοφλήσει, με το υπόλοιπο να είναι τώρα κάτω από 2 δισ. ευρώ.

Όλη αυτή η οικονομική κινητικότητα βελτιώνει το λαϊκό εισόδημα και ενισχύει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Επιπρόσθετα ξεκίνησαν οι πληρωμές του μεταφορικού ισοδύναμου σε 49 νησιά, καταβάλλοντας την επιδότηση εισιτηρίων και εμπορευμάτων έως και 30.000 ευρώ, σε 3.059 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση από τον Ιούλιο-Δεκέμβριο του 2018.

Το μεταφορικό αυτό ισοδύναμο θα ισχύσει το 2019 καθολικά σε όλα τα νησιά της Ελλάδας, κόστους 156 εκατ. ευρώ. Απαντά σε βασικές ανάγκες των νησιωτών, παρέχει αναπτυξιακές δυνατότητες, ευνοεί το εμπόριο, τη βιομηχανία, τις κατασκευές, τον τουρισμό και παρέχει κίνητρα παραμονής των κατοίκων, αφού μειώνει το κόστος διαβίωσης. Ακόμα παρατείνεται η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται αυξημένες προσφυγικές ροές: Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

Ψηφίστηκε παράλληλα και θα εφαρμοστεί από 1-1-2019 η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και στα καύσιμα, πιλοτικά σε 32 απομακρυσμένα νησιά και αργότερα θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά. Μειώνεται, συν τοις άλλοις, από 1-1-2019 ο ΦΠΑ στα εισιτήρια συναυλιών και μουσικών εκδηλώσεων από 24% σε 6%, με πολλαπλά οφέλη για τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες του χώρου, τη στήριξη της πολιτιστικής παραγωγής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Εκτός τούτων, και πέρα από την οριστική κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα τολμηρά μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, το 2019, ανέρχονται συνολικά στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ (ενώ το 2014 ήταν μόλις 780 εκατ. ευρώ), δίχτυ προστασίας για την κοινωνία, μειώνοντας τη φτώχια στα επίπεδα του 2008, με στοχευμένες, κοστολογημένες παρεμβάσεις, δομές που η τωρινή κυβέρνηση επιδιώκει να κατοχυρωθούν και συνταγματικά.

Για πρώτη φορά εξασφαλίζεται επίδομα στέγασης, κάλυψης μέρους του ενοικίου ή του στεγαστικού δανείου για 340.000 νοικοκυριά, τα επιδόματα παιδιών ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, τα σχολικά γεύματα επεκτείνονται σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, σε 600.000 παιδιά, φτάνοντας τα 190 εκατ. ευρώ, και θα διανέμονται επίσης σε όλα τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, ενώ ο προϋπολογισμός για τους παιδικούς σταθμούς φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας 150.000 παιδιά.

Εξάλλου, ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός, επεκτατικός, με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, που εγκρίθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή και υπερψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή στις 18/12/2018, είναι ο πρώτος της τρέχουσας 10ετίας χωρίς νέους φόρους, αντίθετα μειώνει φόρους όχι των πλούσιων, αλλά των μικρομεσαίων, μειώνει ασφαλιστικές εισφορές, αίρει αδικίες και ανακουφίζει την κοινωνία.

Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται από τη μεγέθυνση της οικονομίας, το 2018 ήταν της τάξης του 2,1% του ΑΕΠ και το 2019 κατακτάται το νέο ρεκόρ κατά 2,5% του ΑΕΠ. Προβλέπεται, άλλωστε, μεγάλη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων με το ρεκόρ του 11,8%, οι οποίες την τελευταία 3ετία έχουν ανέλθει κοντά στα 4 δισ. ευρώ (ενώ την περίοδο 2002-2008 είχαν φτάσει στο 1,8 δισ. ευρώ και 2009-2014 στο 1,5 δισ.), λόγω της αξιοπιστίας της χώρας μας, της προβολής της ως παράγοντα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και της ενδυνάμωσης της οικονομικής σταθερότητας, με όλους τους οικονομικούς δείκτες το πρώτο 9μηνο του 2018 να είναι ανοδικοί, όπως αύξηση των εξαγωγών με ρεκόρ 10ετίας, της βιομηχανικής παραγωγής, της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης και της απασχόλησης.

Σημειώνεται επιπλέον η υπέρβαση των στόχων και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ως ενθαρρυντικά δεδομένα για τους επενδυτές και τις αγορές, από τις οποίες εντός του 2019 το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την άντληση 6-9 δισ. ευρώ, με ένα πρόγραμμα που θα γνωρίζουν οι αγορές, με προσεκτικό σχεδιασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Την ευχέρεια αυτήν την επιτρέπει ιδιαίτερα το απόθεμα ασφαλείας των 30 δισεκατομμυρίων που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση, η οποία ακόμη εντάσσει στο κυβερνητικό της πρόγραμμα το 2019 την ταχύτερη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι ανοικτό το θέμα της κατάργησης και του άλλου αχρείαστου δημοσιονομικά μέτρου που επέβαλε το ΔΝΤ το 2017, εκείνο της μείωσης του αφορολόγητου από 1-1-2020, με υπομονή και σταδιακά βήματα διαπραγμάτευσης, χωρίς ρήξη, διπλωματική τακτική που σχεδιάζει και υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση σε όλα τα ζητήματα, παράλληλα με τα ισχυρά επιχειρήματα των καλών δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας και τη δυναμική αναπτυξιακή πορεία της.

Εξάλλου, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε ένα απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, με μειώσεις φόρων και ΦΠΑ, σχεδιάζει την οχύρωση της οικονομίας και όσο αυξάνονται οι δημοσιονομικές και οικονομικές δυνατότητες, τόσο θα ενισχύει περισσότερο τα κοινωνικά αγαθά για τους πολίτες, ανακουφίζοντάς τους από βάρη και βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους.

Ταυτόχρονα, η πορεία αυτής της κυβέρνησης συνδέθηκε με σκληρές μάχες για τη βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους, πέτυχε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, περιόρισε δραστικά την ανασφάλιστη εργασία, μείωσε την ανεργία πάνω από 8 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργώντας κοντά στις 350.000 νέες θέσεις εργασίας και τον Ιανουάριο του καινούργιου χρόνου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και καταργείται ο υποκατώτατος.

Επιπρόσθετα, μετά το πάγωμα των μόνιμων διορισμών την προηγούμενη 10ετία, αρχίζει το 2019 ο μόνιμος, για πρώτη φορά, διορισμός 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού Ειδικής Αγωγής και ακολουθούν οι επόμενοι μόνιμοι διορισμοί 10.500 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 2020-2021. Τα κριτήρια του ενιαίου συστήματος μοριοδότησης - σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας, που τίθεται άμεσα σε διαβούλευση - είναι η προϋπηρεσία έως 120 μήνες, τα ακαδημαϊκά προσόντα και τα κοινωνικά κριτήρια, υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, χωρίς τη διενέργεια γραπτού διαγωνισμού.

Επίσης, ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας ικανοποιείται, η μείωση των μαθητών ανά τμήμα από 25 στα 22 σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, ενώ στη Γ’ Λυκείου έως 25 μαθητές ανά τμήμα. Μένει όμως να εφαρμοστεί και στα γυμνάσια και σε όλες τις τάξεις του λυκείου, ως απόλυτα αναγκαίο μέτρο για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα με όλα αυτά, προωθούνται νέες, απλούστερες ρυθμίσεις οφειλών, έως 120 δόσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και ταυτόχρονα παρατείνεται έως τέλη του Φεβρουαρίου του 2019 ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και είναι πυρετώδεις οι προσπάθειες διαμόρφωσης ενός αποτελεσματικού διάδοχου θεσμικού πλαισίου προστασίας της λαϊκής κατοικίας και της συγκρότησης ενός πλαισίου στεγαστικής πολιτικής, με σκοπό την εξυπηρέτηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των πολιτών.

Να μην παραλείψουμε και την επανασύνδεση του κομμένου ηλεκτρικού ρεύματος σε 3.827 κύριες κατοικίες ασθενέστερων οικονομικά νοικοκυριών, που εξασφάλισε το υπουργείο Ενέργειας, με τη χορήγηση ειδικού, εφάπαξ ποσού 14,3 εκατ. ευρώ.

Διαπιστώνουμε λοιπόν την ύπαρξη ενός στρατηγικού σχεδίου, με προτάγματα τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, που αποτελεί πυξίδα του κυβερνητικού έργου, παράλληλα με τη νέα στρατηγική ανάπτυξης που εφαρμόζει, έχοντας παρά τις δυσκολίες νέες δυνατότητες, κάνοντας συνεχώς τις δεσμεύσεις πράξεις, επιφέροντας έτσι την οριστική κατάρρευση της αντιπολιτευτικής ρητορικής της καταστροφολογίας, η οποία, όπως αντιλαμβάνονται οι πολίτες, ευνοεί πλέον μόνο την πολιτική τους επιβίωση.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΥΤΥΧΙΑ!!!

ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ “ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ”.

* Η κ. Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News