Απόψεις

Χριστουγεννιάτικες θυμήσεις

Τα Χριστούγεννα ή οι Γιορτές στην Ελλάδα δεν είναι πια αυτό που ήταν πριν 30, 40, 50 χρόνια

Με τα χρόνια παρατηρείται η ανάπτυξη μιας παγκόσμιας κουλτούρας και τα δυτικοευρωπαϊκά έθιμα διαδίδονται όλο και περισσότερο κι αλλοιώνουν ή εξαφανίζουν τις τοπικές παραδόσεις περιοχών και χωρών. Σήμερα τα Χριστούγεννα φαίνονται πιο εντυπωσιακά, πιο γυαλιστερά, πιο glamorous.

Του Αρχιμ. Επιφανίου Ζαχαράκη

Θυμάμαι από μικρό παιδί πριν τριάντα χρόνια τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αλλιώτικα, ουσιαστικά, παραδοσιακά. Το εορταστικό - χριστιανικό συναίσθημα ήταν σαφώς πιο έντονο αφού εκρατείτο η νηστεία των Χριστουγέννων 40 ημέρες και οι άνθρωποι ήταν πιο αγνοί και πιο πιστοί.

Πλησιάζοντας στις εορτές θυμάμαι η μάνα έκανε τις ανάλογες ετοιμασίες δηλαδή να φροντίσει την καθαριότητα του σπιτιού, να ετοιμάσει τα παραδοσιακά γλυκά δίπλες, μελομακάρουνα, κουραμπιέδες, την οποία πολλές βοηθούσα και γω. Έσφαζε την όρνιθα για να κάνει την παραδοσιακή κοτόσουπα ανήμερα των Χριστουγέννων. Ο πατέρας ετοιμαζόταν να σφάξει τον παραδοσιακό χοίρο που μεγαλώναμε αρκετές μέρες πριν. Από αυτό φτιάχναμε λουκάνικα, απάκι, τσιλαδιά, σύγλινα, ομαθιές. Ο πατέρας άρμεγε τα ζώα και έφτιαχνε η μητέρα την φρέσκια μυζήθρα και το τυρί, τα οποία περιμέναμε με λαχτάρα να φάμε την εορτή των Χριστουγέννων.

Τίποτα δεν αγοράζαμε γιατί τα είχαμε όλα, ήταν τα δικά μας που έβγαιναν με κόπο, μόχθο και αγάπη. Εγώ σαν παιδί περίμενα την μέρα που θα έπαιρνα το μπετονάκι μαζί με άλλα παιδιά για να ξεχυθούμε στο χωριό να πούμε τα κάλαντα. Μας έβαζαν ένα πενηντάρι λάδι σε κάθε σπίτι ή μας έδιναν διάφορα γλυκίσματα. Στολίζαμε το ψεύτικο δεντράκι με πολύχρωμες μπάλες κ λαμπιόνια. Ανήμερα των Χριστουγέννων Όρθρου βαθέος πηγαίναμε στην Εκκλησία να ακούσουμε το ''Χριστός γεννάται δοξάσατε'' και τους υπόλοιπους όμορφους εορταστικούς ύμνους και η ψυχή μας σκίρτηζε από αγαλλίαση.

Λαμβάναμε στο τέλος της θείας λειτουργίας τη Θ. Κοινωνία και στο τέλος αυτής, όλη η οικογένεια ασπαζόμασταν για τα χρόνια πολλά. Το μεσημέρι καθόμασταν στο εορταστικό τραπέζι όλη η οικογένεια και τρώγαμε όλα αυτά τα φαγητά και γλυκά που ετοιμάζονταν όλη την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η διαφορά του τότε ήταν οτι τα φαγητά και τα γλυκά ήταν νόστιμα, ήταν σπιτικά, ήταν αγνά, ήταν υγιεινά, αλλά προπάντων είχαν μέσα τους Χριστό. Και τότε υπήρχε ψεύτικο δεντράκι, μά τα Χριστούγεννα ήταν αληθινά!! Χρόνια πολλά ευλογημένα.

Σχόλια