Απόψεις

Η κακή διατροφή αφήνει «την πόρτα ανοιχτή στον θάνατο»

Τα αποτελέσματα της διατροφικής συμπεριφοράς μειώνουν αντί να αυξάνουν την καλή υγεία και την αρμονική επιβίωση

Χριστούγεννα φτάνουνε κι οι λαίμαργοι καλοφαγάδες ακονίζουν τα μαχαιροπίρουνα. Οι προθήκες των καταστημάτων προκλητικές με τα πλούσια ελέη. Τα φαντασμαγορικά υπερθεάματα και οι προκλητικές διαφημίσεις υποβάλλουν στον νου τις δικές τους “αλήθειες”. Μοντέρνοι δεσμοφύλακες οι κατασκευαστές των ανθρώπινων αναγκών! Υποδουλώνουν τις επιθυμίες στις ανάγκες που επιβάλλουν. Κι οι μαριονέτες των καταστημάτων και των ελεγχόμενων καταναλωτικών συλλόγων, με τα πολύχρωμα σκουφάκια, υποβάλλουν στον νου τις κατασκευασμένες ανάγκες.

Για σκέψου πώς θα μπορούσαμε να ξεβιδώσομε τους εαυτούς μας από εκεί που μας βιδώνουν;

Γράφει ο Κωστής Μουδάτσος *

Για σκέψου ότι η κακή διατροφή είναι σαν την κακή παρέα! Οι αναιμίες, η παχυσαρκία και η έλλειψη θρεπτικών τροφών, με πλούσια συστατικά, αποτελούν πια παγκόσμιο πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι, μα ειδικά πολλά παιδιά, δεν τρώνε φρούτα, ενώ την ίδια στιγμή καταναλώνουν τρελές ποσότητες σακχαρούχων ροφημάτων κι ανθυγιεινών συσκευασμένων διατροφών! Την καθημερινή δίαιτα απαρτίζουν γλυκαντικές ουσίες και “πλαστικοποιημένες” τροφές. Κι όσοι έχουν καλό πορτομανέ κι όσοι δεν έχουν λεφτά τρώνε ό,τι βρουν, που βλάπτει σοβαρά την υγεία. Οι μισοί Έλληνες είναι υπερτασικοί και πάνω από το 10% είναι διαβητικοί, ενώ το 60% έχει προβλήματα βάρους!

Πού είναι τα χόρτα, τα όσπρια, τα ψάρια, τα λάδια και τα φρούτα που τόσο απλόχερα χαρίζουν η κρητική γη και οι θάλασσές μας; Πλαστικά φαγητά, κονσερβοκούτια με συντηρητικά και γλυκαντικές ουσίες γιομίζουν τα στομάχια. Η αγαθή γαστέρα καταβροχθίζει απίστευτες ποσότητες ζάχαρης και ζωικών τροφών. Το ιατροσοφείο σηκώνει τα χέρια ψηλά, οι διαιτολόγοι χτυπούν το κεφάλι στους τοίχους κι οι ψυχολόγοι λένε ότι τούτες οι συνήθειες ξεπερνούν και την πιο άρρωστη φαντασία. Χάσαμε τη λογική και τις συνήθειες, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή στον θάνατο!

Ποιος δεν ξέρει ότι τα πλείστα των συσκευασμένων προϊόντων με τρόφιμα είναι χαμηλής θρεπτικής αξίας; Το λέει κι η παγκόσμια έκθεση διατροφής, το λένε κι οι γιατροί κι όλοι οι ειδήμονες! Η κακή διατροφή αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές αιτίες προβλημάτων στην υγεία, σε θέματα νοσηρότητας και θνησιμότητας!

Στον χώρο και στον χρόνο περιπλανιόμαστε ενάντια στην ίδια μας τη φύση. Κι έτσι, στα χρόνια που έρχονται, οι κυβερνήσεις θα λάβουν σκληρά μέτρα κι οι διεθνείς οργανισμοί θα ξεκινήσουν εκστρατείες ενημέρωσης για τις ανθυγιεινές διατροφές και προτροπής επιβολής ακόμη και φόρων σε ανθυγιεινά προϊόντα. Το κύριο θέμα είναι πως ο άνθρωπος θα βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες, διαφορετικά θα την πληρώνει η υγεία, μικρών και μεγάλων. Νοήμων ζωή σημαίνει ώριμη σκέψη με κρίση και πρακτική. Ας σταματήσει ο άνθρωπος να βλέπει τη φύση και τη δική του φύση με ματωμένα δόντια και νύχια!

Ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός προειδοποιεί για ό,τι του αρέσει και για ό,τι του δημιουργεί πρόβλημα. Ας ξεχάσομε τον λιχούδη και γλυκούλη εαυτό μας, κι ας πετάξομε πέρα τις υπερκαταναλωτικές συνήθειες, που πολλές φορές αποτελούν θέμα επίδειξης. Ας ανατρέφομε τα παιδιά σαν άτομα που πρέπει να ζουν με υγεία για σωστή ανάπτυξη κι όμορφη επιβίωση. Μην τα κάνομε χειρότερα από εμάς! Ακόμη κι οι μικρές και φαινομενικά ασήμαντες επιδράσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή, στην επιβίωση και στην υγεία. Δυστυχώς, κάθε μέρα γίνονται όλο και πιο αισθητές!

Τα αποτελέσματα της διατροφικής συμπεριφοράς μειώνουν αντί να αυξάνουν την καλή υγεία και την αρμονική επιβίωση. Οι πραγματικές επιπτώσεις στις προσδοκίες της ζωής είναι εντελώς αντίθετες από εκείνες που νομίζει ότι απολαμβάνει ο λαίμαργος, που τρώει άχρηστες τροφές ή πίνει υπερβολικές ποσότητες. Ας γίνομε πιο αλτρουιστές με τους ίδιους τους εαυτούς μας. Ας κάνομε μανιφέστο τη σωστή διατροφή, ώστε να μάθομε, κι εμείς και τα παιδιά μας, ότι έχομε κοινούς σκοπούς, κοινούς πόθους και τις ίδιες αγωνίες για την υγεία, για το “ευ ζην”, για τη μακροζωία!

Η κακή διατροφή είναι σκοτεινός κι άραχνος συνωμότης ενάντια στην ίδια μας τη ζωή και την ύπαρξή μας. Ας παραμερίσομε τα αλλότρια συμφέροντα της βιομηχανίας της τροφικής αλυσίδας και των επιβαλλόμενων υπερκαταναλωτικών συνηθειών, αλλά και την επάρατη μιζέρια της δεισιδαιμονίας, ότι όλα είναι “γραμμένα”.

Ας βοηθήσομε τους οργανισμούς μας να απολαμβάνουν τον έρωτα, το γαλάζιο της θάλασσας, τα βουνά και το πέταγμα των αετών, τις χρυσές ακτίνες του ήλιου, την ευλογία της βροχής και τη μεγαλοσύνη των μικρών και ταπεινών συνηθειών, που κάνουν τη ζωή όμορφη και μεγάλη!

Και μην ξεχνάτε:

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί!», που έλεγαν κι οι αρχαίοι πρόγονοι...

* Ο Κωστής Μουδάτσος είναι συγγραφέας

Σχόλια