Η αδικαιολόγητη τυφλή βία

Απόψεις
Η αδικαιολόγητη τυφλή βία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τυφλή βία είναι καταδικαστέα, αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και παράνομη. Είναι ένα δίδαγμα που πρέπει να το έχουμε συνειδητοποιήσει πρώτα και κύρια εμείς ως μέλη μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Γιατί μια δημοκρατία δε νοείται εάν πρώτα δε δημιουργηθούν οι λόγοι αυτοπροστασίας της. Δεν υπάρχουν καλύτεροι εγγυητές των λόγων αυτοπροστασίας της δημοκρατίας από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι απολαμβάνουν τα αγαθά της δημοκρατίας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια τέτοιες ημέρες το θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον είναι ο θάνατος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Άνθρωποι με εξτρεμιστικές ιδέες κατεβαίνουν στους δρόμους και ξεσπούν με τρόπο βίαιο, προκειμένου να επιβάλλουν την κυριαρχία τους σ’ ένα διεφθαρμένο Κράτος, που γνωρίζει μόνο να σκοτώνει αθώες ψυχές, όπως υποστηρίζουν. Στην ισοπεδωτική και άνευ επιχειρηματολογίας λογική τους, δε διστάζουν να κάψουν αυτοκίνητα και να καταστρέψουν περιουσίες. Γιατί όμως;

Όχι για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα μέσα από την εκδήλωση βίαιων γεγονότων. Αλλά ούτε και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους γονείς του 15χρονου Αλέξη που, εάν βρισκόταν στη ζωή, σήμερα θα ήταν 25 ετών. Πολύ πρακτικά, ο θάνατος του παιδιού είναι ένα πρόσχημα ή καλύτερα ένα όχημα διάδοσης μιας καταστροφικής ιδεολογίας για ανθρώπους οι οποίοι έχουν μάθει να αξιοποιούν την τυφλή βία ως μοχλό πίεσης. Η τυφλή και άνανδρη βία είναι το ένστικτο το οποίο γεμίζει τα πάθη τους.

Ο θάνατος του Αλέξη Γρηγορόπουλου πολύ κακώς οικειοποιείται από τους συγκεκριμένους ανθρώπους και πολύ κακώς οι πολιτικοί παράγοντες δεν έσπευσαν να καταδικάσουν τις αμέτρητες ζημιές που έγιναν πάλι φέτος στις περιουσίες των συνανθρώπων μας. Κάποιοι γρήγορα θα υποστηρίξουν πως αυτό είναι προνόμιο της δημοκρατίας. Να εκφράζεται όπως ακριβώς θέλει κανείς. Αυτή είναι λανθασμένη άποψη. Για δύο βασικούς λόγους: Πρώτα γιατί το σύνολο μιας κοινωνίας (και όχι μια μεγάλη πλειοψηφία) πρέπει να υπηρετεί την κανονιστική ουσία του πολιτεύματος και, δεύτερον, η βία δε δικαιολογείται στην πολιτική θεωρία. Είναι αδικαιολόγητη και ανορθολογική.

* Ο Νίκος Κοσμαδάκης είναι πολιτικός επιστήμονας ([email protected]).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News