Απόψεις

Οι πρώτες 100 μέρες

«Οι πρώτες πραγματικές δικές μας μέρες» μετά την έξοδο της χώρας μας από τα εφιαλτικά μνημόνια, οι οποίες δείχνουν την οικονομική και κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, της Αριστεράς, που ανέλαβε την εξουσία στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολίτευσης και την έσωσε από τη χρεωκοπία, την έξοδο από την Ευρωζώνη και την απάλλαξε από τα μνημόνια και τη λιτότητα.

Γράφει η Χρυσάνθη Καμπουράκη*

Τις πρώτες 100 μέρες υλοποιείται ένα κομβικό έργο, που έχει τη σφραγίδα της Αριστερής κυβέρνησης, αποκαλύπτει την ταυτότητά της, δηλαδή ότι μεροληπτεί υπέρ των ασθενέστερων τάξεων, συνεχίζοντας να χτίζει το κοινωνικό κράτος και να προωθεί τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για τους πολλούς, στη βάση των αρχών και των αξιών που συνιστούν το ηθικό πλεονέκτημά της. Οι απολαβές των θυσιών του ελληνικού λαού επιστρέφουν στους ίδιους και όχι στην οικονομική ολιγαρχία ή σε παράγοντες της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Εφαρμόζονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σχεδιασμένες, στοχευμένες, με περιουσιακά, εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια, κοστολογημένες στα 910 εκατ. ευρώ, από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2018, αποκαθιστώντας η κυβέρνηση σταδιακά κοινωνικές αδικίες, βελτιώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των πιο αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας, δίνοντας παράλληλα ανάσα στην αγορά μέσα από την άμεση πραγμάτωση των εξαγγελθέντων, χωρίς να εμπαίζει το εκλογικό σώμα. Προηγήθηκε η ψήφιση στη Βουλή του πρώτου πακέτου ευνοϊκών μέτρων, που περιλάμβανε τα αναδρομικά σε ενστόλους, πανεπιστημιακούς, δικαστές και γιατρούς, τα οποία εκταμιεύονται μέσα Δεκεμβρίου.

Επίσης περιλάμβανε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33,3% στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και το ζωτικό επίτευγμα της κυβέρνησης, την οριστική ακύρωση της περικοπής των συντάξεων 1,3 εκατ. συνταξιούχων από 1/1/2019, με όφελος έως 300 ευρώ για το καθένα, μέτρο που είχε επιβάλει το 2017 το ΔΝΤ και είχαν αποδεχτεί οι δανειστές. Οι συντάξεις του Ιανουαρίου θα καταβληθούν στο ακέραιο πριν τα Χριστούγεννα, ενώ 620.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις.

Στο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου εξασφαλίζεται η οριστική έγκριση της κατάργησης του μέτρου περικοπής των συντάξεων χωρίς συζήτηση, αλλά και η εφαρμογή σχεδόν όλων των αντίμετρων, λόγω της δημοσιονομικής αξιοπιστίας που εξασφάλισε η κυβέρνηση στην Ε.Ε. Το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού λαμβάνει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς συστάσεις, όντας συμβατό με τους κανόνες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, που συμμετέχει για πρώτη φορά η Ελλάδα, ενώ συζητήθηκε και η πρώτη έκθεση για την Ελλάδα ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Κομισιόν.

Αρχές του 2019 θα ακολουθήσει η δεύτερη έκθεση, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί από τα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης η επιστροφή στην Ελλάδα της 1ης δόσης των 600 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 4,8 δισ. ευρώ των κερδών των ελληνικών ομολόγων, που κρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο ανοίγει παράθυρο διπλωματικών ζυμώσεων για τη μη μείωση του αφορολόγητου από το 2020, ως αντιπαραγωγικό και αχρείαστο και αυτό μέτρο, λόγω της υπεραπόδοσης των στόχων και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Εξασφάλισε, άλλωστε, η κυβέρνηση ένα δημοσιονομικό χώρο 3,5 δισ. ευρώ, που της επιτρέπει, με τον ετήσιο προϋπολογισμό της, να μειώνει τη λιτότητα σταδιακά ως το 2022, μέσα από το νοικοκύρεμα των οικονομικών και την υγιή διαχείρισή τους.

Ακολούθησε το δεύτερο πακέτο θετικών κοινωνικών μέτρων, που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, τα οποία θα υλοποιούνται άμεσα και παρουσίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής, διαβεβαιώνοντας ότι «είναι μόνο η αρχή», αφού έπονται και άλλα μέτρα ελάφρυνσης της ελληνικής κοινωνίας, αρκεί να βρίσκεται στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχίσει να υλοποιεί πολιτικές που εκφράζουν το πρόγραμμά του για την κοινωνική ευημερία και την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Τα νέα μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων αφορούν τις μειώσεις φόρων με αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη. Αρχικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατ. ευρώ το 2019, για 5,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, το 87%, με περιουσία έως 200.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, για μικρές περιουσίες έως 60.000 ευρώ (3,5 εκατ. ιδιοκτήτες) μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% ή και 50% για πολύ χαμηλό εισόδημα, για ένα εκατ. μείωση 20%, και για 500.000 ιδιοκτήτες μείωση 10%. Το 2019 θα νομοθετηθεί η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για το 2020 μεσοσταθμικά, αφού η σημερινή κυβέρνηση αρχίζει σταδιακά την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με μειώσεις, ενώ η Ν.Δ. έχει σκοπό να τον διατηρήσει και να αναθέσει την είσπραξή του στους Δήμους.

Συμπεριλαμβάνεται, επιπλέον, η μείωση των φορολογικών συντελεστών από 29% στο 25% στο βάθος τετραετίας για επιχειρήσεις και τα μερίσματα από 15% στο 10%. Καταργείται, συν τοις άλλοις, το τέλος χαρτοσήμου και αντικαθίσταται από το νέο ηλεκτρονικό, με εξαιρέσεις πολλών συναλλαγών και μειώνεται ο κανονικός συντελεστής από το 24% στο 22% το 2021 και ο συντελεστής νωπών τροφίμων και του ρεύματος από το 13% στο 12%.

Ενισχύονται επιπλέον τα κίνητρα χρήσης των καρτών στις συναλλαγές και για την κατοχύρωση του αφορολόγητου αυξάνονται τα ποσοστά χρήσης καρτών από 10% έως 20% στο 15% έως 30% από 1η Ιανουαρίου και μειώνεται από τα 500 στα 300 περίπου ευρώ η υποχρεωτική πληρωμή με κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ακόμα χθες Τρίτη 4 Δεκεμβρίου επρόκειτο να αρχίσει η υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στις 14 Δεκεμβρίου θα γίνει η χορήγηση του φετινού κοινωνικού μερίσματος από 200-1.200 ευρώ, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αρχικά συνολικά 710 εκατ. ευρώ, με πιθανότητες, όπως και πέρυσι, να αυξηθεί, σε 1.400.000 νοικοκυριά αδύναμα οικονομικά, αγγίζοντας την πλατιά κοινωνική βάση.

Δίδεται, επίσης, και φέτος το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 400 ευρώ σε χιλιάδες (55.000 πέρυσι) άνεργους νέους 18-24 ετών, που δε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Ανοίγει επιπρόσθετα η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΝΦΙΑ υποβολής αιτήσεων για τη διαγραφή παλαιών, από 1/1/1993, αμφισβητούμενων οφειλών προς τα ταμεία επαγγελματιών με παράλληλη απασχόληση-ασφάλιση, με την έκδοση τριών υπουργικών αποφάσεων, και διαγράφονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιουργούσαν συνεχώς χρέη εις βάρος των πολιτών.

Ακόμα νέες παρεμβάσεις που συμπεριλήφθηκαν στον προϋπολογισμό και πρόκειται να υλοποιηθούν από τον Ιανουάριο του 2019 είναι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κατά 50% για προσλήψεις νέων εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, που θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Επίσης θα χορηγηθεί το επίδομα στέγασης για 340.000 νοικοκυριά και ενισχύεται το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” για ηλικιωμένους και ανθρώπους με αναπηρία, με τη μονιμοποίηση 3.000 εργαζομένων. Ενισχύεται και η εκπαίδευση με τον μόνιμο διορισμό για πρώτη φορά 4.500 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και στο βάθος τριετίας με τον διορισμό άλλων 10.500 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Να επισημάνουμε, εκτός τούτων, και την αύξηση του κονδυλίου θέρμανσης από 56 εκατ. στα 71 εκατ. ευρώ, με ενίσχυση δικαίως των νοικοκυριών των βόρειων ορεινών οικισμών με χαμηλό εισόδημα. Ακόμα σχεδιάζεται από το υπουργείο Εργασίας ένα νέο συνολικό πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα τεθεί σε εφαρμογή αρχές του 2019, καθώς και από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ετοιμάζεται η θέσπιση το 2019 ενός μόνιμου πλαισίου ρύθμισης όλων των οφειλών. Από 1/1/2019, εξάλλου, θα εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση των 48 δόσεων προς εφορία και ταμεία, για οποιεσδήποτε ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/12/2018, χωρίς εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια, και θα μπορούν να ενταχθούν όλοι σχεδόν οι οφειλέτες.

Όσον αφορά δε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, να τονίσουμε ότι, μετά τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου τον περασμένο Ιούνιο και την αναβάθμιση της πλατφόρμας τον Σεπτέμβριο, αυξάνεται το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών για τη χρήση του και θα ληφθούν αποφάσεις το 2019 για περισσότερες διευκολύνσεις, ενώ ήδη ρύθμισαν με ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές τους προς Δημόσιο, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες πάνω από 1.000 περιπτώσεις, που ολοκληρώθηκαν και πέτυχαν “κούρεμα” οφειλών και ρυθμίσεις των δόσεων.

Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, που συζητά με τις τράπεζες και τον SSM, όσοι έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη έως τις 31/12/2018 έχουν πλήρως προστατευμένη την πρώτη κατοικία τους. Ο νόμος δεν καταργείται από 1/1/2019, αλλά το υπουργείο ψάχνει εναλλακτικές λύσεις στο εξής για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αν θα παραταθεί ή αν θα υπάρξει άλλος. Πάντως “θεσμικό πλαίσιο θα υπάρχει και θα είναι και ισχυρό”.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία επομένως αγωνίζεται και έχει το στρατηγικό σχέδιο, την πολιτική βούληση και τις δυνατότητες να αλλάξει την Ελλάδα, αρκεί να αναδειχτεί ισχυρή πολιτική δύναμη στις επόμενες εκλογές, για να συνεχίσει το έργο της εθνικής σωτηρίας και της υλοποίησης του οράματος της οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας, στη βάση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας.


* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου.

Σχόλια