Απόψεις

Θα σας αλλάξουμε τα... φώτα

Ο Δήμος θα αυξήσει το δίκτυο διαδρομών στις οποίες θα μπορεί να κυκλοφορεί με ασφάλεια το ποδήλατο, όχι μόνο για αναψυχή αλλά και ως εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης

Για την ενέργεια συζητάμε άμεσα ή έμμεσα όλο και περισσότερο.

Η κλιματική αλλαγή αλλά και η αναθεώρηση των οικονομικών μας είναι γεγονός και η προσαρμογή είναι αναπόφευκτη. Ο Δήμος Ηρακλείου, ως μητροπολιτικός Δήμος της Κρήτης, οφείλει να έχει συγκροτημένη ενεργειακή πολιτική, ώστε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και τις σπατάλες, να περιορίσει τους ρύπους από τις αχρείαστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αυξήσει τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Γράφει ο Γιάννης Αναστασάκης*

Ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός έθεσε ξεκάθαρα τον στόχο για τη χάραξη μιας αποτελεσματικής ενεργειακής στρατηγικής από την αρχή της θητείας αυτής της δημοτικής Αρχής. Αυτή ακριβώς τη στρατηγική υλοποιούμε με συνέπεια μαζί με τα υπηρεσιακά μας στελέχη εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι κύριοι άξονες στους οποίους κινούμαστε είναι οι εξής:

- Αντικατάσταση οδοφωτισμού και φωτεινών σηματοδοτών με LED.

- Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων με ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας με χρήση ηλεκτροκίνητων λεωφορείων και ποδηλάτων, με ταυτόχρονη αύξηση των πεζοδρόμων.

Ξεκινώντας από τον οδοφωτισμό, προχωρήσαμε για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου στην πλήρη αποτύπωση όλων των φωτιστικών στην επικράτεια του δήμου, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 24.000, και προχωράμε στην αντικατάστασή τους. Θα αξιοποιήσουμε διαθέσιμο πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ επιπρόσθετα θα γίνει σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης.

Η μετατροπή του οδοφωτισμού και των φωτεινών σηματοδοτών σε LED θα επιφέρει μεταξύ άλλων: εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 65%, αύξηση της οδικής ασφάλειας με καλύτερο φωτισμό και σύγχρονα φανάρια, και μείωση του κόστους συντήρησης με ταχύτερη αποκατάσταση βλαβών.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων, αξιοποιούμε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Impulse”, το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου και τις προβλέψεις του Συμφώνου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας.

Ειδικότερα, με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνεργαζόμαστε για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος του κτηριακού μας αποθέματος. Για να το πετύχουμε, μελετήθηκαν 10 κτήρια, τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως πιλότοι για την εφαρμογή παρόμοιων ενεργειακών λύσεων σε άλλα 75 στο μέλλον. Για τα κτήρια αυτά, μάλιστα, υποβλήθηκαν αιτήσεις στη ΔΕΗ, ώστε να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα, για να συμψηφίζεται η ενεργειακή τους παραγωγή με την κατανάλωση, μηδενίζοντας τους αντίστοιχους λογαριασμούς ρεύματος (Net Metering).

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής (ΔΟΠΑΦΜΑΗ), ετοιμάσαμε τις μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης για το διοικητικό κτήριο της Ανδρόγεω και για ορισμένους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να ενεργοποιηθεί η εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 1,2 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου. Αντίστοιχη μελέτη εκπονήθηκε, μέσω προγραμματικής σύμβασης, από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου και το ΤΕΙ Κρήτης για την ενεργειακή βελτιστοποίηση του Παγκρήτιου Σταδίου, ώστε να εξοικονομούνται πάνω από 170.000 ευρώ ετησίως από τις λειτουργικές του δαπάνες. Η πρόταση για την υλοποίηση του έργου έχει ήδη κατατεθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

Τέλος, ετοιμάσαμε τους διαγωνισμούς για μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης σε 14 σχολικά κτήρια, ώστε να ωριμάσουμε μέσα στο 2019 τα έργα που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Εστιάσαμε κυρίως στα κτήρια τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Δράσης και Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο εν πολλοίς παρέμενε για χρόνια ένα σχέδιο στα χαρτιά.

Από τη στρατηγική μας για την ενέργεια δε θα μπορούσε να λείπει ο στόχος της μείωσης της ενέργειας που καταναλώνεται από την άσκοπη χρήση Ι.Χ. Οι υπηρεσίες μας εργάζονται συστηματικά για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Έτσι, μετά την επιτυχία των συμβατικών μικρών λεωφορείων (mini bus), τα οποία έχουν μεταφέρει δωρεάν πάνω από 400.000 επιβάτες μέσα στο 2018, προχωράμε ένα βήμα παραπέρα με την αγορά δύο πράσινων ηλεκτρικών λεωφορείων μηδενικής κατανάλωσης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος “Ecorouts”, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα συμβατικά, για ακόμα μεγαλύτερο περιβαλλοντικό όφελος και μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα.

Την ίδια ώρα, αναβαθμίζουμε μαζί με την εταιρεία Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου τον στόλο ποδηλάτων του Δήμου Ηρακλείου, ώστε να μπορεί κάθε δημότης να ενεργοποιεί με εύκολο τρόπο ένα ποδήλατο μέσω κινητού τηλεφώνου από οπουδήποτε, εύκολα και απλά. Ήδη έγινε η παρέμβαση στα πρώτα 50 ποδήλατα και για τους επόμενους μήνες στοχεύουμε στην επέκταση του δικτύου με νέους σταθμούς, με ταυτόχρονη ένταξη και ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων στις επιλογές δημοτών και επισκεπτών.

Κι όλα αυτά, την ώρα που υλοποιούνται μεγάλα έργα αστικών αναπλάσεων στο κέντρο της πόλης και στα ενετικά τείχη (πάρκο Γεωργιάδη, Δικαιοσύνης-Ίδης, Περιπατητική Διαδρομή Τειχών κ.α.), μέσω των οποίων θα αυξήσουμε το δίκτυο διαδρομών, στις οποίες θα μπορεί να κυκλοφορεί με ασφάλεια το ποδήλατο, όχι μόνο για αναψυχή αλλά και ως εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης.

Με τα παραπάνω ως οδηγό, είμαστε βέβαιοι ότι ήρθε η ώρα ο Δήμος Ηρακλείου να ενταχθεί στο νέο Σύμφωνο των Δημάρχων για την Ενέργεια και το Κλίμα. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία δεσμευόμαστε για τη λήψη δράσεων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 και την υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης με εκατοντάδες ευρωπαϊκές πόλεις, για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι η υλοποίηση της ορθολογικής ενεργειακής στρατηγικής μας θα επιφέρει βελτιώσει στη ζωή των δημοτών με καθαρότερο περιβάλλον, καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες. Παράλληλα, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης θα μπορούν να διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς, βοηθώντας τους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο ανάγκη. Με τον Δήμο Ηρακλείου να δίνει το παράδειγμα, έχουμε την πεποίθηση ότι θα εμπνευστούν και οι δημότες, ώστε να υιοθετήσουν μια νέα στάση ζωής ως ενεργειακοί καταναλωτές και χρήστες αυτής της πόλης. Άλλωστε σήμερα, περισσότερο από ποτέ, “το Περιβάλλον χρειάζεται... Ατομική Ενέργεια”.


* Ο κ. Γιάννης Αναστασάκης είναι πολιτικός μηχανικός, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δήμου Ηρακλείου.

Σχόλια