Απόψεις

Τα βήματα της επικύρωσης της ιστορικής συμφωνίας

Η κρίσιμη πορεία της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών συμπεριλαμβάνει πολλά δύσκολα βήματα για την αλλαγή του Συντάγματος, την αναθεώρηση του προοιμίου και των άρθρων 3 και 49, για την ακύρωση των αλυτρωτικών εδαφίων και τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” - απαρέγκλιτοι όροι για να έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή προς ψήφιση.

Γράφει η Χρυσάνθη Καμπουράκη*

Αυτός ο δρόμος άνοιξε με την ανέλπιστη πολιτική νίκη της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ, πετυχαίνοντας μεγάλη ανατροπή κατά την ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής της FYROM και εξασφαλίζοντας τις 80 θετικές ψήφους, ενάντια στον ανιστόρητο εθνικισμό που επί 27 χρόνια έθεσε σε δοκιμασία τις σχέσεις των δύο λαών μας. Αποσπάστηκε η θετική ψήφος 8 βουλευτών από την αξιωματική αντιπολίτευση, που επέδειξαν θάρρος, παρά τις επικρίσεις για χρηματισμό.

Επιλέγεται έτσι ο δρόμος της φιλίας και της συνεργασίας, απαραίτητο όπλο της εθνικής κυριαρχίας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης των λαών των νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα, αξιοποιώντας τις γεωπολιτικές συνθήκες και αναχαιτίζοντας τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στα πολύπαθα Βαλκάνια.

Με πολιτικό όραμα και οξυδέρκεια, οι βουλευτές της ΠΓΔΜ αποδοκιμάζουν τον ιστορικό και πολιτικό αναλφαβητισμό, την πατριδοκαπηλία, και χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας των δύο κρατών, τοποθετώντας το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό.

Η Αθήνα συγχαίρει τη γείτονα χώρα, που εξασφάλισε θετική πορεία στη συμφωνία, παρά τα εμπόδια των εθνικιστικών συντηρητικών δυνάμεων, χάρη βέβαια και στην αποφασιστικότητα των δύο ηγετών, που, παρά τις κωλυσιεργίες και το πολιτικό κόστος, επιμένουν σθεναρά υπηρετώντας το συμφέρον των δύο λαών για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου. Αμερικανοί δε και Ευρωπαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι πιέζουν από τη μεριά τους για την υλοποίηση της συμφωνίας, προσπαθώντας να επηρεάσουν
θετικά τις εξελίξεις.

Τα διαδοχικά βήματα άλλωστε για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών χρονικά συμπεριλαμβάνονται στο τρίμηνο που ακολουθεί. Αρχικά το πρώτο δεκαήμερο ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα επισημάνει τις 4 συνταγματικές αλλαγές, και το επόμενο θα συζητηθούν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Στη συνέχεια η Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίσει την τροπολογία τού κάθε άρθρου και η έγκριση απαιτεί την απλή πλειοψηφία των 61 βουλευτών.

Μετά, σε διάστημα ενός μηνός, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή την έκθεση με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και την τελική μορφή των τροπολογιών. Τέλος, θα ακολουθήσει για ένα μήνα η συζήτηση χωριστά του κάθε άρθρου στην Ολομέλεια, και η ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνται 80 θετικές ψήφοι για το καθένα. Εφόσον υπάρξει θετική έκβαση, κατόπιν θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών για επικύρωση στην ελληνική Βουλή, και αναμένεται να υπάρξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκρισή της.

Ωστόσο, τα ιστορικά αυτά βήματα των δύο χωρών πυροδότησαν στην Ελλάδα - πέρα από τα εθνικιστικά και ακροδεξιά παραληρήματα, που τροφοδοτήθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, δυνάμεις της Εκκλησίας και ακροδεξιές ομάδες - ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις και εξελίξεις, οδηγώντας στην παραίτηση του πετυχημένου υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αναλαμβάνοντας το υπουργείο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προκειμένου να προωθήσει την επιτυχία της συμφωνίας και την εθνική γραμμή της ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που εφαρμόζει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, κυβερνητικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της τετραετούς συνταγματικής θητείας, καθώς «η κυβέρνηση χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της εθνικής αντιπροσωπίας».

Τα πρώτα μεταμνημονιακά, εξάλλου, βήματα που διανύει η χώρα μας είναι κρίσιμα, αφού επίκειται ένα ζωτικό για την ανάκαμψή της κοινοβουλευτικό έργο, το οποίο αφορά πέρα από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα, την ψήφιση και των νομοσχεδίων για την αποκατάσταση των απολεσθέντων εργασιακών δικαιωμάτων και την εφαρμογή των ευνοϊκών μέτρων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, για την ανακούφιση του ελληνικού λαού από τη μνημονιακή λιτότητα.

Γιατί τώρα είναι η ώρα της ωρίμανσης των καρπών των συλλογικών πολύμοχθων πολιτικών αγώνων της τελευταίας τριετίας, για να καρπωθεί ο ελληνικός λαός τα ευεργετικά αποτελέσματα των θυσιών του, που υπερασπίστηκε και εξασφάλισε η κυβέρνησή του.

Όπως λοιπόν η προοδευτική κυβέρνηση της ΠΓΔΜ συνεχίζει τον μαραθώνιο αγώνα της, αποφασισμένη να πετύχει τη λύση του χρονίζοντος προβλήματος των δύο χωρών και να ακολουθήσει τον δρόμο του εκσυγχρονισμού και της συνανάπτυξης, παρόμοια και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας συνεχίζει με περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα το τιτάνιο έργο της στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική, ξεπερνώντας τα συνεχή εμπόδια και νικώντας στον πολυμέτωπο αντιεθνικό πόλεμο που της στήνουν, στις πιο κρίσιμες εθνικά ώρες. Κυρίαρχο κριτήριό της είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, η εξασφάλιση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, η ενίσχυση της αξιοπιστίας, του κύρους του ελληνικού κράτους και η υλοποίηση φιλοαναπτυξιακών, φιλειρηνικών πολιτικών για την εξασφάλιση της προόδου και της ευημερίας μας.


* Η κ. Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου.

Σχόλια