Απόψεις

Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα;

Το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. μείωσε κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αναλαμβάνοντας τα ηνία της εξουσίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., προέβη στις εξής ενέργειες: Αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22% και τον ΦΠΑ στο 24%, εκτοξεύοντας την τιμή του.

Γράφει ο Βασίλης Βαρούχας

Επιπλέον, μείωσε το επίδομα θέρμανσης από 0,35 ευρώ το λίτρο, αρχικά στο 0,25 ευρώ το λίτρο και στη συνέχεια στο 0,125 ευρώ το λίτρο, και κατά 50% τον αριθμό των δικαιούχων, θεσπίζοντας “κόφτη” που απέκλειε ανθρώπους που λάμβαναν το επίδομα θέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια.

Από την περασμένη Δευτέρα οι πολίτες προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμή που αγγίζει το 1,15 ευρώ το λίτρο, εξαιτίας της αύξησης των διεθνών τιμών αλλά και των εξοντωτικών φόρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι είναι αναγκαίος τουλάχιστον ο διπλασιασμός του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, στα 120 εκατ. ευρώ, με παράλληλη επαναφορά των διευρυμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων χορήγησης του 2014, και καλεί την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή τη σχετική πρότασή της.

Πρόκειται, άλλωστε, για ένα αυτονόητο μέτρο δικαιοσύνης που περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και στο περιβάλλον, από την αλόγιστη χρήση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης. Εκτός, εάν κατά την κυβέρνηση δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα!


* Ο κ. Βασίλης Βαρούχας είναι αντιπρόεδρος ΝΟΔΕ Ηρακλείου - υπεύθυνος Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Νέων Επιστημών.

Σχόλια