Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός

Απόψεις
Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Νοέμβριο η έκθεση της Κομισιόν

Τρέχει πυκνός ο πολιτικός χρόνος στη χώρα μας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, και προδιαγράφονται επείγουσες προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική.

Προωθείται το κυβερνητικό έργο με πυρετώδεις ρυθμούς, στη βάση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου της Ελλάδας, που έχει καταρτίσει και εφαρμόζει, αλλά και της συμμετοχής ελληνικών αποστολών στις προγραμματισμένες Συνόδους και φόρουμ για την προώθηση των ελληνικών αιτημάτων.

Το κυρίαρχο και μείζον θέμα της πρώτης μεταμνημονιακής περιόδου, της διάσωσης των συντάξεων, οδηγείται πλέον σε αίσιο τέλος, καθώς συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019, που κατατέθηκε την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή και χθες Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - στα πλαίσια του “ευρωπαϊκού εξαμήνου” για τις χώρες της Ευρωζώνης - ενώ η κατάθεση του τελικού κειμένου του Προϋπολογισμού στην ελληνική Βουλή θα γίνει στις 21 Νοεμβρίου και θα ψηφιστεί έως τα Χριστούγεννα.

Είναι μεγάλη νίκη της κυβέρνησης, στην πολύμηνη μάχη υπεράσπισης των συντάξεων, η κατάθεση του προσχεδίου χωρίς την περικοπή των συντάξεων, αποσπώντας ουσιαστικά το “πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, που δίνουν τα εύσημα στην Ελλάδα για την επιτυχή δημοσιονομική πορεία της.

Προσπάθησε το κυβερνητικό επιτελείο με επιχειρήματα να πείσει τους δανειστές - χωρίς να παρεκκλίνει από τη βασική κατεύθυνση ακύρωσης του άδικου και υφεσιακού αυτού μέτρου - αποφεύγοντας τη ρήξη, για να μη δημιουργηθούν αναταράξεις στις αγορές και να εξασφαλίσει τον Δεκέμβριο την επιστροφή 600 εκατομμυρίων, που είναι η πρώτη δόση από τα 4,8 δισ. ευρώ, των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, λόγω της κατοχής ελληνικών ομολόγων.

Να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα, επειδή βρίσκεται πια εκτός μνημονίων, υποχρεούται, όπως όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, να στείλει δύο σενάρια στον προϋπολογισμό της: το ένα είναι το “εναλλακτικό”, που συνέταξε το οικονομικό επιτελείο και θα εφαρμοστεί χωρίς την περικοπή των συντάξεων, χωρίς καμιά αρνητική επίπτωση στην εθνική οικονομία εξαιτίας των υπερπλεονασμάτων και της υπεραπόδοσης των στόχων, και το άλλο, το “υποχρεωτικό”, που αφορά στο «τι θα γίνει αν μείνουν ως έχουν τα πράγματα».

Τον Νοέμβριο θα εκδοθεί η έκθεση της Κομισιόν και η πρώτη τριμηνιαία έκθεση της ενισχυμένης επιτήρησης για την Ελλάδα. Οι δε τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, με νομοθετική ρύθμιση η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019 και του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου από 1/1/2020.

Στο δε πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί της Ινδονησίας, κατά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν, οι οποίοι άκουσαν τα επιχειρήματα για τη μη περικοπή των συντάξεων, υποστήριξαν ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης και ότι το μέγεθός του είναι θέμα της Ευρώπης και της Ελλάδας, χωρίς καμιά αναφορά στην περικοπή των συντάξεων, μέτρο που είχαν επιβάλει εκβιαστικά το 2017.

Για πρώτη φορά το ΔΝΤ την τελευταία τριετία, μετά από αλλεπάλληλες διαψεύσεις, στην πρόσφατη έκθεσή του κάνει ευοίωνες προβλέψεις, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% την περίοδο 2019-2022 και το 2023 3%, χωρίς να βλέπει υπερ-πλεόνασμα, όπως η Αθήνα, με ρυθμό ανάπτυξης 2% το 2018 και 2,4% το 2019.

Αποτελεί λοιπόν τον πρώτο Προϋπολογισμό, μετά από 9 χρόνια, που «δεν περιλαμβάνει μέτρα αλλά αντίμετρα», όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των αντίμετρων στο σύνολό τους επεκτείνεται από τα δύο στα τέσσερα χρόνια. Το αντίμετρο βέβαια, που αναφέρεται στα οικογενειακά επιδόματα, έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από 1/1/2018 και αφορά στην αύξησή τους από 630 εκατ. ευρώ, στα 910 εκατομμύρια, στην αύξηση των δικαιούχων από 700.000 σε 900.000 και στην προστασία 1,5 εκατ. παιδιών.

Στον Προϋπολογισμό συμπεριλαμβάνονται ακόμα οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ύψους 760 εκατ. ευρώ, για την εφαρμογή των οποίων θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται το 2019, κατά το οποίο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας υπολογίζεται στο 2,5% του ΑΕΠ. Οι εξαγγελίες αναφέρονται σε προσλήψεις, επιδοτήσεις και ελαφρύνσεις.

Προσλήψεις το 2019, κόστους 22 εκατ. ευρώ, 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και εξειδικευμένου προσωπικού - ενώ τα επόμενα δύο χρόνια θα προσληφθούν 10.500 εκπαιδευτικοί για την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου - και επίσης η σύμβαση 3.000 εργαζομένων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” γίνεται αορίστου χρόνου, με σκοπό τη στήριξη του έργου της κοινωνικής πρόνοιας. Θα ισχύσει επιπλέον από 1/1/2019 το επίδομα στέγασης για 300.000 νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, κόστους 150 εκατ. ευρώ, και θα δίνεται κάθε χρόνο.

Παράλληλα θα εξασφαλιστεί επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων νέων κάτω των 25 ετών και των εργοδοτικών εισφορών 50%, κόστους 103 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της νεανικής ανεργίας, που μπορεί να μειώθηκε πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Έχουν δημιουργηθεί επιπρόσθετα τα δημοσιονομικά περιθώρια και για φοροελαφρύνσεις, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 υπολογίζεται ότι θα αγγίξει το 4,2% του ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% μεσοσταθμικά σε 1,2 εκατ. μικροϊδιοκτήτες ακινήτων, για τα επόμενα δύο χρόνια, ύψους 263 εκατ. ευρώ και μείωση από 20% στο 13,3% των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, συνολικού ποσού 229 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα προβλέπεται μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων από 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας, 1% κατ' έτος, με δημοσιονομική επίπτωση από το 2020, όπως και μείωση των φορολογικών συντελεστών επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5%. Εκτελώντας, επίσης, αποφάσεις του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 και κλείνοντας πληγές των προηγούμενων κυβερνήσεων, προβλέπεται η επιστροφή αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς και, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, και στους γιατρούς του ΕΣΥ. Επίσης, τον Δεκέμβριο θα δοθεί, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κοινωνικό μέρισμα στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, περίπου 4% του ΑΕΠ.

Η σημερινή κυβέρνηση, συμπερασματικά, επιτυγχάνοντας εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια και την πολυετή κρίση με όραμα, σχέδιο και ηθική τάξη, προβαίνει στις αναγκαίες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, αποδίδοντάς τους ένα μέρος από αυτά που έχασαν κατά τη σκοτεινή περίοδο των μνημονίων. Οι Προϋπολογισμοί, εξάλλου, από το 2015 εκτελούνται κανονικά, τα οικονομικά έχουν μπει σε τάξη και οι οικονομικοί δείκτες σημειώνουν σταθερά ανοδική πορεία-ρεκόρ, οι μεταρρυθμίσεις λειτουργούν προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και μάλιστα η Ελλάδα παρουσιάζει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, τα ελλείμματα των οποίων αναταράζουν τις αγορές και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η τολμηρή πολιτική ηγεσία της Ελλάδας λύνει προβλήματα δεκαετιών, αναβαθμίζει διεθνώς το κύρος της, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο, υπηρετώντας υψηλούς στόχους, σχεδιάζοντας τη “νέα εποχή”, που απαιτεί “νέους αγώνες” για την ευημερία του τόπου μας, όπως επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News