default-image

Η πορεία της έρευνας υδρογονανθράκων τα τελευταία 30 χρόνια

Απόψεις
Η πορεία της έρευνας υδρογονανθράκων τα τελευταία 30 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελληνική ενεργειακή πολιτική

Η έρευνα των υδρογονανθράκων πήρε την κάτω βόλτα το 1988, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σταμάτησε την εκμετάλλευση των 6 κοιτασμάτων αργού πετρελαίου στο Θρακικό πέλαγος και άρχιζε την “ερωτοτροπία” της με την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Οι όροι φαίνεται ότι ήταν απαράδεκτοι, γεγονός που οδήγησε τον τότε υπουργό ΥΠ.ΑΝ., Αναστάσιο Πεπονή, σε παραίτηση. Από τότε εξαφανίστηκε από την πολιτική ζωή της χώρας. Τη θέση του πήρε η κ. Βάσω Παπανδρέου.

* Γράφει ο κ. Αντώνης Φώσκολος

Μετά την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τα ηνία της χώρας αναλαμβάνει η Νέα Δημοκρατία. Ο νέος πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον νέο υπουργό ΥΠ.ΑΝ., Σταύρο Δήμα, πάνε στη Μόσχα, επί εποχής Γιέλτσιν, για να συζητήσουν τους όρους εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου. Εκεί λαμβάνει χώρα μια μεγάλη διαφωνία μεταξύ πρωθυπουργού και ΥΠ.ΑΝ., με αποτέλεσμα πάλι να παραιτηθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Δήμας και να εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή διαπαντός - δεύτερο θύμα του ρωσικού φυσικού αερίου. Την ίδια εποχή, η ΔΕΠ-ΕΚΥ ( Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου-Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων) υπό την ηγεσία της κ. Τερέζας Φωκιανού, προέδρου και τεχνικής διευθυντή της ΔΕΠ-ΕΚΥ, προχωρεί σε έρευνες στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο και ανακαλύπτονται κοιτάσματα αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου βορείως των Ιωαννίνων, 60-80 εκατ. βαρέλια και 2,5 τρισ. m3 φυσικού αερίου, που αντιστοιχούν σε 71 δισ. m3 φυσικού αερίου και ισοδυναμούν ενεργειακά προς 455 εκατ. βαρέλια. Επίσης ανακαλύπτονται δύο δομές με φυσικό αέριο, οι “Πύρρος” και “Αχιλλέας”, δυτικά της Κέρκυρας, το σημερινό μπλοκ 2, που πήρε η κοινοπραξία Τotal-Edison-ΕΛ.ΠΕ., με περίπου 300 δισ. m3 φυσικού αερίου. Επιπροσθέτως ανακαλύπτονται το κοίτασμα αργού πετρελαίου στον Πατραϊκό κόλπο με περίπου 250 εκατ. βαρέλια και το κοίτασμα του Κατάκολου με 17 εκατ. βαρέλια αργό πετρέλαιο. Το πιο σημαντικό όμως είναι η συμμετοχή της ΔΕΠ-ΕΚΥ στο πενταετές πρόγραμμα IMERSE, που μελετά, με γεωφυσικές μεθόδους, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν δυτικά της Κρήτης.

Συναγερμός στο ΥΠ.ΑΝ. διότι ανακαλύπτονται κοιτάσματα φυσικού αερίου που καλύπτουν τις ανάγκες της Ελλάδας για τουλάχιστον 70 χρόνια, διότι η ετήσια κατανάλωση ανέρχεται στα 5 δισ. m3 φυσικού αερίου. Άρα θα πρέπει να ακυρωθεί η έλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Αμέσως απολύεται η κ. Φωκιανού από τη ΔΕΠ-ΕΚΥ, και κλείνει οριστικά η λειτουργία της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου-Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων. Το προσωπικό μεταφέρεται στα ΕΛ.ΠΕ. και από εκεί στη Λιβύη... Έγκλημα της τότε κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ με υπεύθυνη την κ. Βάσω Παπανδρέου. Έπρεπε οπωσδήποτε να μπει το ρωσικό φυσικό αέριο.

Έτσι το 1997 μπαίνει στην Ελλάδα το ρωσικό φυσικό αέριο. Βεβαίως, επειδή το ρωσικό φυσικό αέριο δεν μπήκε το 1995 όπως είχε συμφωνηθεί, η ελληνική κυβέρνηση τιμωρήθηκε και υποχρεώθηκε να δώσει άνευ διαγωνισμού την κατασκευή του ΑΗΣ Μελίτη Ι, 330 MW, στους Ρώσους, όπως επίσης και την κατασκευή δύο μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων και επίσης την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέχρι την Αθήνα. Η αξία όλων αυτών των έργων υπερέβαινε το 1 δισ. ευρώ.

Το 2003 αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή. Ορίζεται ΥΠ.ΑΝ. ο Δ. Σιούφας και υφυπουργός ο Γ. Σαλαγκούδης. Το 2005 ο διευθυντής της νορβηγικής TGS-NOPEC προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τον ΥΠ.ΑΝ. για να του ανακοινώσει ότι, με βάση τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών που είχε κάνει η εταιρεία, υπάρχουν πολύ μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ο κ. Σιούφας δεν τους δέχεται. Όμως ο κ. Σαλαγκούδης αντιλαμβάνεται την κολοσσιαία σημασία της ανακάλυψης και προχωρά στην ίδρυση της ΕΔΕΥ. Μέσα σε λίγες μέρες αποκαθηλώνεται και εξαφανίζεται από την πολιτική σκηνή, όπως οι Ανατάσιος Πεπονής και Σταύρος Δήμας.

Τελικά, ο κ. Σιούφας πριν εγκαταλείψει το ΥΠ.ΑΝ. βγάζει και έναν νόμο υπέρ του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου. Ο νόμος λέει ότι η τιμή του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου θα είναι πάντα μικρότερη κατά 10% της αξίας του αργού πετρελαίου. Κανένας δεν κατάλαβε πως χαρίζαμε και χαρίζουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους Ρώσους. Παράδειγμα, αν θεωρήσουμε ότι η τιμή του αργού πετρελαίου, που έχει λιγότερο από 6 Gj/βαρέλι, έχει 75 δολάρια/βαρέλι, τότε το 1 Gj ή τα 1.000 κυβικά πόδια στοιχίζουν 12,5 δολάρια. Εμείς λοιπόν βάσει του νόμου Σιούφα θα παίρνουμε το ρωσικό φυσικό αέριο με τιμή 10% λιγότερη από τα 12,5 δολάρια, ήτοι 11,25 δολάρια το Gj ή τα 1.000 κυβικά πόδια. Αν βγάζαμε το δικό μας φυσικό αέριο που εντοπίστηκε στην Ήπειρο και δυτικά της Κέρκυρας, όχι μόνο θα δούλευαν περίπου 8.000 άτομα στον πρωτογενή τομέα και 24.000 χιλιάδες στον δευτερογενή, αλλά και θα το πουλούσαμε με 7/Gj. Ουσιαστικά δωρίσαμε στη Ρωσία τη διαφορά 4,25/Gj ή 1.000 κυβικά πόδια επί περίπου 5 δισ. κυβικά πόδια που εισάγουμε από το 1997 μέχρι το 2023, δηλαδή 562 δισ. δολάρια. Γι αυτό ο πρόεδρος Πούτιν ευχαρίστησε τον ΥΠ.ΑΝ. Σιούφα.

Την ίδια ανθελληνική ενεργειακή πολιτική ακολούθησαν και οι διάδοχοι του κ. Σιούφα παρόλο που οι Νορβηγοί γεωφυσικοί επιστήμονες της TGS-NOPEC επέμεναν να τους δουν. Εκείνοι αρνιόντουσαν.

Με φιλοσοφία οικολόγου

Το 2009 διαδέχεται την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Και εδώ συμβαίνουν τα εξής συνταρακτικά γεγονότα. Τοποθετεί υπουργό Ενέργειας - ΥΠΕΚΑ - την εξωκοινοβουλευτική Ντίνα Μπιρμπίλη, με φιλοσοφία οικολόγου πράσινου, δηλαδή ενάντια στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, και υφυπουργό Ενέργειας τον καθηγητή Γιάννη Μανιάτη, υπέρμαχο της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η κ. Μπιρμπίλη μαζί με την Ιταλίδα ομόλογό της στέλνουν πύρινα γράμματα στις Βρυξέλλες εναντίον της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε όλη τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Ενώ οι Βρυξέλλες δεν έδωσαν σημασία στις θέσεις των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Ιταλίας, ο υφυπουργός Μανιάτης βγάζει σε διαγωνισμό για έρευνα προς εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, τον Ιούνιο του 2011, 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε Ιόνιο και Κρήτη. Την παρότρυνση για τις έρευνες κάτω από την Κρήτη την έδωσε, στις αρχές του Ιανουαρίου του 2011, ο τότε πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λέγοντας στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων κάτω από την Κρήτη για “βγάλει” το χρέος της. Θυμίζει τίποτε από την εμμονή των επιστημόνων της TGS-NOPEC να δουν τον Σιούφα διότι κάτω από την Κρήτη υπάρχουν τεράστια αποθέματα βιογενούς φυσικού αερίου; Στην πρόσκληση του καθηγητή Μανιάτη για γεωφυσικές έρευνες που θα έκαναν οι εταιρείες, με δικές τους δαπάνες, στο Ιόνιο και την Κρήτη, ανταποκρίθηκαν 8 εταιρείες. Από αυτές επιλέγει το ΥΠ.ΑΝ. τη νορβηγική PGS.

Το 2012 γίνονται εκλογές και αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας η συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, δηλαδή Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Για ένα μικρό διάστημα τοποθετείται στο ΥΠ.ΑΝ. ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός, και υφυπουργός πάλι ο καθηγητής Μανιάτης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου προωθεί τα φωτοβολταϊκά, τα οποία θέλει να τα εγκαταστήσει στην Πτολεμαΐδα. Τον κ. Παπακωνσταντίνου αντικαθιστά, πάλι για 9 μήνες, ο καθηγητής Λιβιεράτος και υφυπουργός ΥΠΕΚΑ γίνεται ο κ. Παπαγεωργίου. Έτσι οι γεωφυσικές έρευνες των υδρογονανθράκων πέφτουν σε... χειμερία νάρκη για 9 μήνες. Τον Οκτώβριο επανέρχεται ως υπουργός στο ΥΠΕΚΑ ο καθηγητής Μανιάτης και τότε, τον Νοέμβριο του 2013, άρχισαν οι γεωφυσικές έρευνες, οι οποίες κράτησαν περίπου 4 μήνες, έναντι των δύο που είχαν συμφωνηθεί. Αιτία η αίτηση της Τotal να γίνουν συμπληρωματικές γεωφυσικές έρευνες στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καταβάλλοντας άλλα 30 εκατ. δολάρια, εκτός των 70 εκατ. δολαρίων που ήδη είχαν ξοδευτεί. Ήταν η περιοχή δυτικά της Κρήτης που η ΔΕΠ-ΕΚΥ το 1990, μαζί με άλλα ινστιτούτα, ερευνούσε. Ήταν το πρόγραμμα IMERSE. Επιπροσθέτως, ο καθηγητής Μανιάτης έδωσε και όλα τα γεωφυσικά στοιχεία/μελέτες που είχε κάνει η ΔΕΠ-ΕΚΥ στο Ιόνιο από το 1990, και τα οποία τα είχαν πάρει τα ΕΛ.ΠΕ., στην PGS, για να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τους στόχους και τα αποθέματα υδρογονανθράκων της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση για την ύπαρξη κοιτασμάτων

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2014 τελειώνουν οι έρευνες και τον Απρίλιο του 2014 ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΚΑ η τεράστια επιτυχία της ύπαρξης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη. Το πρώτο κβαντικό άλμα είχε γίνει. Αμέσως μετά ο καθηγητής Μανιάτης παίρνει ως σύμβουλό του τη γαλλική εταιρεία Beicip-Franlab που ανήκει στο IFP (Institute Francais du Petrol) και προχωρούν στην οικοπεδοποίηση των θαλάσσιων περιοχών - 20 θαλάσσια οικόπεδα - ενώ ταυτοχρόνως δίδονται προς έρευνα και εκμετάλλευση άλλα 6 χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα. Έρχεται η οικονομική ανάσταση; Όχι βέβαια. Διότι ο κ. Φώτης Κουβέλης θέλει να ρίξει την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε. Του προτάθηκε να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας για 10 χρόνια, αλλά αυτός ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά. Και την έριξε... Και οδηγηθήκαμε σε περιδίνηση.

Εκλέγεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το ΥΠΕΚΑ, σημερινό ΥΠ.ΕΝ., το αναλαμβάνει ο κ. Λαφαζάνης, ρωσόφιλος και δεδηλωμένος εχθρός της εκμετάλλευσης των ελληνικών υδρογονανθράκων. Ο κ. Λαφαζάνης θέλει να περάσει το ρωσικό φυσικό αέριο που παράγεται στη Δυτική Σιβηρία μέσω Ελλάδας - Turkish Stream - με προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά, δηλαδή εκεί που θα πήγαινε και θα πάει το ελληνικό φυσικό αέριο. Το τίμημα ήταν να πάρει η Ελλάδα από τους Ρώσους 6 δισ. ευρώ και να χάσει το ελληνικό Δημόσιο από την εκμετάλλευση του δικού μας πλούτου 800 δισ. ευρώ και οι Περιφέρειες 300 δισ. ευρώ, δίνοντας επιπροσθέτως δουλειά στους Ρώσους και όχι στους Έλληνες. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ρωσία θέλει να στείλει φυσικό αέριο από τη Δυτική Σιβηρία, 15 δισ. m3 ετησίως, στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Ποιο είναι το όφελος της Ελλάδας; Ευτυχώς που αντικαταστάθηκε από τον κ. Σκουρλέτη που είχε καλύτερη ιδέα: να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη από κάπου αλλού. Από το Ιράν. Έλεος... Έλεος! Και αυτός εναντίον της εκμετάλλευσης των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Αρχές του 2017 γίνεται το δεύτερο κβαντικό άλμα. Την ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ. αναλαμβάνει ο καθηγητής Γ. Σταθάκης και διευθυντής της ΕΔΕΥ ο εξαίρετος και ικανότατος Γ. Μπασιάς. Οι έρευνες προχωρούν και το επιτελείο του κ. Μπασιά δίνει διαλέξεις ανά την υφήλιο, προσκαλώντας πετρελαϊκές εταιρείες να έρθουν και να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια στην εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Ένθερμος θιασώτης αυτής της πολιτικής ήταν και ο τεχνικός διευθυντής των ΕΛ.ΠΕ., ο κ. Στεργιούλης. Τελικά προσέρχονται οι κολοσσοί Total, Exxon-Mobil Repsol και τα ΕΛ.ΠΕ. και γίνεται ένα γεωπολιτικό αμάλγαμα Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, που επιδιώκει πλέον την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου με τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, που έχουν τώρα και αυτοί οικονομικά συμφέροντα. Αυτό πέτυχε ο καθηγητής Σταθάκης με τη μονογραφή των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και την αναμενόμενη υπογραφή της σύμβασης εκμετάλλευσης από την κοινοπραξία Repsol-ΕΛ.ΠΕ. των κοιτασμάτων πετρελαίου δυτικά των Παξών. Η Ελλάδα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της χάρη στις πράξεις των καθηγητών Μανιάτη και Σταθάκη και την υπέροχη δουλειά των επιστημόνων της ΕΔΕΥ.

Αν βγει - πολύ σύντομα όπως ελέχθη - και ο τρίτος γύρος παραχωρήσεων θαλάσσιων οικοπέδων δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, όπως επίσης και τα υπόλοιπα τεμάχια νότια της Κρήτης, τότε θα έχουμε την de facto αναγνώριση των ΑΟΖ μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας και μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας. Και αν ισχύσουν όσα συνέβησαν στην τελευταία τριμερή Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου, δηλαδή ότι η Αίγυπτος δέχεται ότι η δική της ΑΟΖ συνορεύει με την ελληνική ΑΟΖ και όχι την τουρκική, τότε έχει λυθεί κατά τα 4/5 το θέμα των ΑΟΖ.

Ο ρόλος των οικολόγων πράσινων

Βεβαίως υπάρχει από μια πολύ μικρή μερίδα ατόμων, των Οικολόγων Πράσινων, που αντιπροσωπεύουν το 0,5% του ελληνικού λαού - 58.000 ψηφοφόροι στις εκλογές του 2012 - που θέλουν με αθέμιτους τρόπους να επιβάλουν τις απόψεις τους στο 99,5% - 10.500.000 των Ελλήνων. Δε γνωρίζω ποια συμφέροντα εκπροσωπούν. Πιθανόν ρωσικά ή των επιχειρηματιών που κατασκευάζουν τις ΑΠΕ, κυρίως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Πάντως δεν εκπροσωπούν ελληνικά συμφέροντα. Δεν μπορούν να λένε χωρίς να έχουμε στοιχεία ότι οι σεισμοί καταστρέφουν τις πλατφόρμες παραγωγής υδρογονανθράκων, διότι ποτέ τέτοια περίπτωση δεν καταγράφηκε. Παράδειγμα ο τελευταίος σεισμός στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου 2.000 άτομα βρήκαν τον θάνατο, ενώ οι αγνοημένοι ανέρχονται στα 5.000 άτομα. Κι όμως, από τις 450 πλατφόρμες άντλησης ούτε μία δεν έπαθε τίποτε. Γιατί; Την απάντηση πρέπει να τη βρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Σε κανένα μέρος του κόσμου οι σεισμοί δεν κατέστρεψαν ούτε μια πλατφόρμα. Πουθενά στον κόσμο. Και σε κανένα μέρος του κόσμου οι θαλάσσιες γεωτρήσεις δεν προκάλεσαν σεισμούς λόγω διέγερσης ρηγμάτων. Αν οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν στοιχεία ας τα καταθέσουν. Το να φοβερίζεις έναν λαό που πεινά και προσβλέπει στην ανάπτυξη με τέτοιες ανακρίβειες είναι ανήθικο. Έχω βαρεθεί να ακούω τσουνάμια και κινδυνολογίες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης.

Το άλλο... παραμύθι

Και ερχόμαστε στο άλλο παραμύθι. Σε ποιο μέρος του κόσμου το βιογενές φυσικό αέριο έχει κάνει περιβαλλοντική ζημιά; Στην υδρόγειο, όπου υπάρχουν συγκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες, παράγεται βιογενές φυσικό αέριο. Έχει πάθει τίποτε το θαλάσσιο οικοσύστημα; Τότε γιατί να πάθει κάτι το οικοσύστημα νότια της Κρήτης;

Στη χερσαία Ελλάδα παράγεται μεθάνιο από όλες τις ορυζοκαλλιέργειες στον Λουδία και τον Σπερχειό. Όλες οι χωματερές της Ελλάδας παράγουν ημερησίως τόνους μεθανίου. Διαμαρτυρήθηκε κανένας οικολόγος πράσινος; Όλες οι στάνες των αιγοπροβάτων παράγουν ημερησίως χιλιάδες τόνους μεθανίου που προέρχεται από την αποσύνθεση των κοπράνων τους. Διαμαρτυρήθηκε κανένας οικολόγος πράσινος; Διαφυγές φυσικού αερίου έχουμε από τη Ρεβυνθούσα και όλες τις διασυνδέσεις του φυσικού αερίου που γίνονται στις πόλεις. Και μας πειράζει η παραγωγή βιογενούς φυσικού αερίου που θα πηγάζει από τη δυτική και νοτιοδυτική Κρήτη με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση; Μήπως αυτό το 0,5 %των Ελλήνων λειτουργεί για λογαριασμό των επιχειρηματιών που έχουν ΑΠΕ; Και είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω και για αυτή την περίπτωση.

Οι ΑΠΕ παράγουν πολύ ακριβή ηλεκτρική ενέργεια, δημιουργούν απειροελάχιστες θέσεις εργασίας, οικονομικά δεν προσφέρουν τίποτε ούτε στο Δημόσιο ούτε στις Περιφέρειες και δεν αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Σε αντίθεση, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το ελληνικό φυσικό αέριο είναι πολύ φθηνή, οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα - ιδιαίτερα αν συνδυαστεί η παραγωγή ενέργειας με την τηλεθέρμανση - είναι μειωμένες κατά 66%, δημιουργούνται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ σε Δημόσιο και Περιφέρειες τα οποία πάνε σε χρηματοδότηση παιδείας, ιατρικής περίθαλψης, άμυνας, πολιτισμού, δημόσιων έργων και πολλών άλλων, αναβαθμίζεται η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, και αναπτύσσεται η χημική βιομηχανία, ήτοι τα προϊόντα που παράγονται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως τα πλαστικά, τα λιπάσματα, τα ζιζανιοκτόνα, τα μυκητοκτόνα, οι συσκευασίες, τα είδη ένδυσης, οι ψηφιακές συσκευές, ο ιατρικός εξοπλισμός, τα απορρυπαντικά, τα ελαστικά, κ.ο.κ., δηλαδή, γίνονται πυλώνας ανάπτυξης. Άρα επειδή οι ΑΠΕ μειονεκτούν σημαντικά έναντι της χρήσης των υδρογονανθράκων, πρέπει να καταπολεμήσουμε τη χρήση τους με αθέμιτο τρόπο και ας βλάψουμε τον ελληνικό λαό που πεινά, που δεν έχει δουλειά.

Δημόσιο αγαθό

Και τελειώνω. Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τομέα των υδρογονανθράκων είναι ότι η έρευνα, η εξόρυξη και η εκμετάλλευσή τους γίνεται στο σημείο όπου βρίσκονται οι υδρογονάνθρακες, είτε στο υπέδαφος είτε στο βυθό. Ως εκ τούτου, οι υδρογονάνθρακες, όπως και όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές μιας χώρας, αποτελούν δημόσιο αγαθό και η κυβέρνηση του κράτους, στο οποίο βρίσκονται, έχει τα πλήρη και αποκλειστικά δικαιώματα νομής, κατοχής, κυριότητας και εκμετάλλευσής τους, όπως επίσης της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούν και εφαρμόζουν τις πιο αυστηρές περιβαλλοντικές νομοθεσίες στον κόσμο για την προστασία του περιβάλλοντος. Ακολουθούν τη νομοθεσία που έχει η Νορβηγία, που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο. Άρα νοιάζονται για το περιβάλλον.

Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη και την ευημερία... Όπως είπε ο αείμνηστος εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν εγκαινίασε την πλατφόρμα παραγωγής πετρελαίου του Πρίνου στην Καβάλα «πες μου ποιος είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας για να σου πω πού θα πάει η Ελλάδα». Και το επανέλαβε και ο Αντώνης Σαμαράς το 2012.

* Ο κ. Αντώνης Φώσκολος είναι ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News