Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

Απόψεις
Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα αποκόμισε σημαντικά διπλωματικά οφέλη κατά το πενθήμερο ταξίδι του κυβερνητικού κλιμακίου στην έδρα του ΟΗΕ

Θετική και επιτυχής υπήρξε η ελληνική παρουσία στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αντιπροσωπία με επικεφαλής τον Έλληνα πρωθυπουργό, συμμετέχοντας από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στις εργασίες της Γ.Σ., ενίσχυσε τη διακρατική συνεργασία, στο πλαίσιο της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, ενθαρρύνοντας επενδύσεις και στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα, μετά από 8 χρόνια λιτότητας και ύφεσης, στέκεται ξανά στα πόδια της, με την κοινωνία όρθια.

Γράφει η Χρυσάνθη Καμπουράκη*

Η αντιπροσωπία ανέδειξε τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στις τρέχουσες εξελίξεις, ως κρίσιμο πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στα Βαλκάνια, την Ε.Ε. και τη νοτιοανατολική περιοχή της Μεσογείου, κερδίζοντας τη διεθνή αναγνώριση και τον παγκόσμιο σεβασμό για τα επιτεύγματά της.

Η Ελλάδα αποκόμισε σημαντικά διπλωματικά οφέλη κατά το πενθήμερο ταξίδι του κυβερνητικού κλιμακίου στην έδρα του ΟΗΕ, έχοντας ως σημαντικά όπλα στη φαρέτρα την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών - με τους πρωταγωνιστές της Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ να έχουν προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ 2018 - αλλά και την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τους οικονομικούς δείκτες να σημειώνουν ρεκόρ δεκαετίας και την πολιτική σταθερότητα και ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας.

Στην ετήσια εκδήλωση της Global Hope Coalition, ενός δικτύου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο οποίο συνεργάζονται τρεις μη κυβερνητικές οργανώσεις, έγινε η βράβευση του Έλληνα ηγέτη για τη στάση της χώρας στην προσφυγική κρίση. O κ. Τσίπρας παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του ελληνικού λαού, όπως είπε, «στον οποίο ανήκει ο έπαινος» και ο οποίος «παλεύει άδικα μόνος του, σηκώνοντας και το προσφυγικό βάρος σε πολύ δύσκολες στιγμές - πιστή η μικρή και αδύναμη Ελλάδα στο Διεθνές Δίκαιο και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Για το ίδιο θέμα τον συνεχάρη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ενώ στη συνάντησή τους συζήτησαν ακόμα τις διεθνείς προκλήσεις και το Κυπριακό, εμμένοντας στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, ο οποίος προωθεί την επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Αξιοσημείωτη στάθηκε επίσης η συνάντηση του Έλληνα ηγέτη με τον αριστερό πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες - ο οποίος τετραπλασίασε το ΑΕΠ της χώρας του και συνέβαλε με την πολιτική του στην ανοδική πορεία της - με τον οποίο μοιράζονται την προσήλωσή τους στην κοινωνική πολιτική, στη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, των εργαζομένων και της νεολαίας.

Μίλησαν για την ανάγκη συνένωσης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο απέναντι στις ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που μαστίζουν τις σημερινές κοινωνίες. Κορυφαία άλλωστε στην ατζέντα των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού υπήρξε η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα βελτιωμένο κλίμα, προσκαλώντας για συνάντηση εργασίας τον Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ συμφωνήθηκε η αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο και η συνεργασία των δύο χωρών στο προσφυγικό, στον οικονομικό τομέα, στην ΑΟΖ και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, θέτοντας η ελληνική πλευρά και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης της εμπιστοσύνης των δύο χωρών.

Ο δε υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, συνεχίζοντας το νήμα των επαφών του από τη ΔΕΘ με την ελληνική κυβέρνηση, παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τις επιτυχίες της Ελλάδας, στο οποίο και συμμετείχαν κορυφαία στελέχη αμερικανικών εταιρειών, στους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Στο περιθώριο εξάλλου της Γ.Σ. του ΟΗΕ η ελληνική αποστολή είχε σημαντικές επαφές με διεθνείς οικονομικούς παράγοντες, με στελέχη μεγάλων οικονομικών οργανισμών, κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και Ελληνοαμερικανούς επενδυτές, στέλνοντας θετικό μήνυμα στις αγορές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Έλληνας ηγέτης έκανε πρόσκληση στους πολυεθνικούς κολοσσούς να επενδύσουν στην Ελλάδα, σε ένα σταθερό φορολογικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο, προβάλλοντας το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης σε βάθος πενταετίας, την προώθηση μεταρρυθμίσεων τόνωσης της ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου, επισημαίνοντας την ιστορική αλλαγή που συντελείται στην Ελλάδα.

Πραγματοποιήθηκαν επιπλέον πολυμερείς σύνοδοι και εκδηλώσεις, στις οποίες εκπροσώπησε τη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είχε στο περιθώριο της Συνέλευσης πολλές διμερείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου, με ομολόγους του από πολλές χώρες.

Από το βήμα του ΟΗΕ, επιπρόσθετα, στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη “Νέλσον Μαντέλα”, στην εκδήλωση στη μνήμη του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πρόβαλε τα μηνύματα της διαδρομής του μεγάλου αυτού ηγέτη, που ήταν αφοσιωμένος στα δικαιώματα του λαού του, την ενότητα και την ειρήνη, καθώς και τα δημοκρατικά ιδεώδη που ενέπνευσε, όπως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και τα διδάγματά του ότι «η κοινωνική πρόοδος είναι αποτέλεσμα συγκρούσεων και συμβιβασμών».

Με την κεντρική ομιλία του, τέλος, στις 28/9 στην ολομέλεια της Συνέλευσης του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για μια σύγχρονη, πατριωτική, δημοκρατική πολιτική και για συλλογικές πρωτοβουλίες προάσπισης της ειρήνης, της αειφόρου ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπογράμμισε την αξία του γόνιμου διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού στην αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων και κρίσεων, ενώ αναφέρθηκε στη δύσκολη πορεία που διένυσε η χώρα μας, στους αγώνες της κυβέρνησής του ενάντια στη λιτότητα, στις αντιαναπτυξιακές πολιτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στην αντιμετώπιση των παράλληλων κρίσεων - οικονομικής, προσφυγικής και ασφάλειας - και στην προστασία της εργασίας και των κοινωνικών αγαθών.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία ανέδειξε τέλος την Ελλάδα με αναβαθμισμένο διπλωματικό ρόλο, ως παράγοντα προώθησης λύσεων στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, στη βάση των διεθνών συμφωνιών και των εθνικών δικαίων. Οικοδομεί συμμαχίες στις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τα Βαλκάνια, ενισχύοντας την αξιοπιστία της χώρας μας, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών στη νέα πορεία της και τη νέα δυναμική της εθνικής οικονομίας.

* H κ. Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News