Το νέο εκπαιδευτικό ξεκίνημα

Απόψεις
Το νέο εκπαιδευτικό ξεκίνημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε 15.000 μόνιμους διορισμούς στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε βάθος τριετίας

Η νέα σχολική χρονιά 2018-2019 είναι η καλύτερη από άποψη ετοιμότητας, με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους πριν το άνοιγμα των σχολείων, υλοποιώντας η Πολιτεία τη σχετική δέσμευσή της.

Ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν προσληφθεί 19.480 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί - 5.500 παραπάνω από πέρυσι - 12.392 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 4.000 στη δευτεροβάθμια και 3.100 στην Ειδική Αγωγή, και μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται η δεύτερη φάση προσλήψεων, από όπου θα καλυφθούν και τα 200 κενά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υπάρχουν ακόμα σε όλη την Κρήτη, αφού στην πρωτοβάθμια έχουν ήδη καλυφθεί.

Γράφει η Χρυσάνθη Καμπουράκη*

Το δε σχολικό έτος 2017-2018 να θυμηθούμε ότι προσλήφθηκαν συνολικά 23.000 εκπαιδευτικοί. Εγκαίρως φέτος καλύφθηκαν παντού τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και οι ανάγκες σχολείων απομακρυσμένων περιοχών, ενώ στα σχολεία Ειδικής Αγωγής έγιναν όλες οι προσλήψεις που ζητήθηκαν και στην παράλληλη στήριξη καλύφθηκε περίπου το 50% των αναγκών, με επόμενη περίοδο προσλήψεων για την τελευταία τον Νοέμβριο. Συνολικά οι προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή τη νέα χρονιά θα σπάσουν τα ρεκόρ της τελευταίας τριετίας και θα αγγίξουν τους 11 χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Σε ορισμένες τάξεις και μαθήματα υπήρξαν φέτος νέα βιβλία, καλύπτοντας ελλείψεις πολλών χρόνων, ενώ στο μάθημα των Θρησκευτικών υπάρχουν οι φάκελοι των μαθητών, που έχουν συγκροτηθεί σε συνεννόηση με την Εκκλησία, και σύντομα θα γίνει η προκήρυξη συγγραφής νέων βιβλίων για όλες τις σχολικές τάξεις.

Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε 15.000 μόνιμους διορισμούς στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε βάθος τριετίας - δέσμευση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, η οποία θα υλοποιηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μετά από 11 χρόνια αδιοριστίας στη δημόσια εκπαίδευση, κι ενώ είχαν συνταξιοδοτηθεί χιλιάδες εκπαιδευτικοί, εξαγγέλθηκε η δρομολόγηση υλοποίησης ενός πάγιου και δίκαιου αιτήματος της εκπαιδευτικής κοινότητας, που αντιμετωπίστηκε με θετικά σχόλια από τις Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ: η σχεδιαζόμενη πρόσληψη 4.500 για πρώτη φορά μόνιμων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής το 2019, 5.250 μόνιμων εκπαιδευτικών το 2020 και 5.250 το 2021. Βασικός σκοπός είναι η στελέχωση των σχολείων με μόνιμο προσωπικό, για την αντιμετώπιση των χρόνιων ελλείψεων, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και τη χάραξη της καινούργιας πορείας της χώρας μας. Δεν επαρκούν βέβαια, απαιτούνται και άλλοι μόνιμοι διορισμοί, ως η μόνη βιώσιμη λύση για την κάλυψη των πραγματικών κενών και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Είναι γεγονός βέβαια ότι προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη του δημόσιου σχολείου και η κάλυψη των παιδαγωγικών αναγκών των μαθητών, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που απαξίωσαν το δημόσιο σχολείο και το Πανεπιστήμιο, με τις χιλιάδες απολύσεις, διαθεσιμότητες και αναγκαστικές μετατάξεις το 2013, υποβαθμίζοντας το λειτούργημα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι, παρά τις περικοπές των αποδοχών τους, την αύξηση του ωραρίου τους και τις πολυάριθμες δυσκολίες, με τα αστείρευτα αποθέματα της ψυχής τους κράτησαν όρθια τα δημόσια σχολεία, τα σκληρά χρόνια των μνημονίων.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των 500 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 2008, που είναι σε εκκρεμότητα 10 χρόνια, και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα διορισμού οι 350 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι και θα προσληφθούν άμεσα σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου.

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται και για την εφαρμογή προγραμμάτων επισκευών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και η ανέγερση νέων, για βελτιωμένα και ασφαλέστερα σχολεία. Ενισχύονται άλλωστε και τα εσπερινά δημόσια σχολεία, παρέχοντας τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση και στο Λύκειο, χωρίς να εγκαταλείψουν την εργασία τους οι βιοπαλαιστές που θητεύουν στα θρανία της ανάγκης, παλεύοντας με τη φτώχια, τον χρόνο και τα χρόνια.

Το υπουργείο χρηματοδοτεί επιπλέον με 3.000 ευρώ την καθεμία βιβλιοθήκη, από τις συνολικά 913, κόστους 2,7 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ, για ηλεκτρονικό εξοπλισμό και βιβλία, καθώς και τη σύνδεσή τους με το ΙΕΠ και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, ενώ παραμένει ανοικτό το Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών για εγγραφή νέων σχολικών μονάδων.

Την τρέχουσα σχολική χρονιά, επιπρόσθετα, από το σύνολο των 142.000 αιτήσεων, θα φιλοξενηθούν δωρεάν 127.000 βρέφη και νήπια και θα διατεθεί το ποσό των 235 εκατ. ευρώ - 165 εκατ. από εθνικούς πόρους και 68 εκατ. από το ΕΣΠΑ. Επίσης 100% θα στηριχτούν και θα επιδοτηθούν οι πυρόπληκτοι Δήμοι. Το 2017 διατέθηκαν 223 εκατ. ευρώ για 118.000 παιδιά, ενώ το 2014-2015 διατέθηκαν 172 εκατ., εκ των οποίων μόνο τα 12 εκατ. ήταν από εθνικούς πόρους.

Ο δε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγγειλε μειώσεις κι ότι θα διαθέτει συνολικά μόνο 55 εκατ. ευρώ για το ευαίσθητο αυτό κοινωνικό θέμα. Ωστόσο το 2018 λειτουργούν 400 νέοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ανεβάζοντας το νούμερο στους 3.200 σταθμούς, ενώ το 2019 θα αγγίξουν τους 5.000, καθώς η παρούσα κυβέρνηση ενισχύει την κοινωνική πρόνοια και στηρίζει έμπρακτα την οικογένεια.

Σταθερή εξάλλου αναδεικνύεται η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, διευρύνοντας τον επισιτισμό των μαθητών σε σχολεία ευπαθών περιοχών, που υποφέρουν από την κρίση και τις ανισότητες. Για το σχολικό έτος 2018-2019, από αυτόν τον μήνα που μόλις ξεκίνησε θα διατίθενται σε Δημοτικά και Γυμνάσια 500.000 σχολικά γεύματα, πρότυπα σωστής διατροφής, κόστους 25 εκατ. ευρώ. Να επισημάνουμε τέλος το άμεσο, έμπρακτο ενδιαφέρον και τη στήριξη της κυβέρνησης στους 68 πυρόπληκτους φοιτητές, που διέμεναν στις εστίες, οι οποίες έγιναν παρανάλωμα του πυρός στο ιστορικό κτήριο του Πανεπιστημίου Ηρακλείου Κρήτης.

Διέθεσε μια πρώτη οικονομική ενίσχυση 2.000 έκτακτο επίδομα στον καθένα φοιτητή, εξασφάλισε τη διαμονή τους έως τέλος του χρόνου σε ξενοδοχείο της πόλης, και θα κατασκευαστεί νέο κτήριο φοιτητικής εστίας. Θεσπίζεται επίδομα φοιτητικής στέγης 250 ευρώ μηνιαίως και επιπλέον διατίθενται 200 εκατ. ευρώ, αυξημένα κονδύλια φέτος για τη φοιτητική στέγη και μέριμνα. Άλλωστε, πρώτη χρονιά φέτος αυξάνεται ο προϋπολογισμός των Πανεπιστημίων 45%.

Κλείνοντας, να σταθούμε στο ευχετήριο μήνυμα του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το οποίο αφορά στη συστράτευση και εγρήγορση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό, στην παιδαγωγική στρατηγική της πρόληψης και εξάλειψης της επιθετικότητας και της βίας, αναπτύσσοντας την κοινωνικότητα και την αλληλεγγύη της νέας γενιάς.

Είναι χρέος της Πολιτείας να απολαμβάνουν την παιδεία όλοι, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, εντείνοντας τη συνοχή και τη δημοκρατική λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας, στη νέα μεταμνημονιακή εποχή, ως αφετηρία μιας νέας δύσκολης, ελπιδοφόρου εθνικής πορείας.

* Η κ. Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News