default-image

Η Ευρώπη του μέλλοντος

Απόψεις
Η Ευρώπη του μέλλοντος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το όραμα της Ευρώπης του μέλλοντος, όπως το εκφράζει από το 2015, δόθηκε ξανά η ευκαιρία ο Έλληνας πρωθυπουργός να προσδιορίσει στα όργανα και τις συνόδους της Ε.Ε. στις 11/9/2018, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, και στις 20/9/2018 στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Γράφει η Χρυσάνθη Καμπουράκη*

Αρχικά εκφώνησε την προγραμματισμένη ομιλία του στην πρώτη φθινοπωρινή σύγκληση του Ευρωκοινοβουλίου, με κεντρικό θέμα “Το μέλλον της Ευρώπης”, προσκεκλημένος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού, και έδωσαν από κοινού συνέντευξη Τύπου.

Το 2015 ήταν η πρώτη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, και είχε θέσει το ζήτημα της αναίρεσης της λιτότητας, της στροφής σε αναπτυξιακές πολιτικές, της εφαρμογής των ιδρυτικών δημοκρατικών αρχών της ισότητας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στα εθνικά δίκαια. Έδωσε μάχες να χτίσει συμμαχίες, να συνασπίσει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με κοινά αιτήματα και συμφέροντα, και να γίνουν θεσμός οι Σύνοδοί τους από το 2016, μοχθώντας να βρουν ευήκοα ώτα οι απόψεις του και η δραματική πρόβλεψή του «η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί».

Σήμερα, όλο και πιο συχνά συζητιούνται αυτά τα θέματα και ο πρωτεργάτης Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να παλεύει για μια πιο κοινωνική Ευρώπη, αλληλέγγυα, με περισσότερη υπευθυνότητα στην τήρηση των κοινών υποχρεώσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε., με αιχμή του δόρατος το προσφυγικό.

Η μη αποτελεσματική διαχείριση από την Ε.Ε. της τριπλής κρίσης, της οικονομικής, της προσφυγικής και της ασφάλειας, η σκληρή λιτότητα και οι καταστρεπτικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές εξέθρεψαν τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, που διεκδίκησαν και μερίδιο εξουσίας, υψώνοντας τείχη μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, αυξάνοντας τον εθνικισμό και την ξενοφοβία. Η αδύναμη Ελλάδα στάθηκε πρότυπο ανθρωπιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα, σεβόμενη τους δημοκρατικούς νόμους και τις διεθνείς συνθήκες, διασώζοντας την τιμή και την αξιοπρέπεια της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στις ομιλίες του τόνισε τον χωρισμό της Ευρώπης σε δύο στρατόπεδα, την αποδυνάμωση της συνοχής της και τη μη ανάληψη κοινών ευθυνών, έκρουσε τον κίνδυνο του ακροδεξιού λαϊκισμού και της εθνικής περιχαράκωσης, και καταδίκασε τη λιτότητα και τα μνημόνια.

Στη Σύνοδο Κορυφής, όπου φάνηκε η αδυναμία της Ευρώπης να διαχειριστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα και κυριάρχησε η γραμμή των χωρών του Βίσεγκραντ και της Αυστρίας για χώρες-φρούρια, πρόβαλε το όραμα της συσπείρωσης των φιλοευρωπαϊκών προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων - ενόψει των ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου 2019 - προκειμένου να συγκροτήσουν ενιαίο πανευρωπαϊκό, προοδευτικό μέτωπο, με σκοπό να αποδυναμώσουν τις ακροδεξιές δυνάμεις και τον νεοφιλελευθερισμό, που χρεωκόπησαν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Ζήτησε συνυπευθυνότητα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, σύσταση ευρωπαϊκής συνοριακής ακτοφυλακής, αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, τη συγκρότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών και δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου, αλλά και ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, στη Σουηδία και πέρυσι στην Πορτογαλία.

Έκανε τέλος έκκληση για μια Ευρώπη με περισσότερη Δημοκρατία, διαφάνεια και Δικαιοσύνη, όπου θα κυριαρχήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις ως ανάχωμα στην ακροδεξιά απειλή, για την υπεράσπιση των ανθρωπιστικών αξιών και της ειρήνης, ούτως ώστε να βρει η Ευρώπη νέο βηματισμό και προοδευτική κατεύθυνση, προστατεύοντας το κοινό μέλλον της.

* Η κ. Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News