default-image

Σοβαρή ευρωπαϊκή στρατηγική, αντί των λαϊκίστικων τακτικισμών

Απόψεις
Σοβαρή ευρωπαϊκή στρατηγική, αντί των λαϊκίστικων τακτικισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αναζήτηση άλλοθι στη δήθεν αριστερά είναι η χείριστη μορφή λαϊκισμού και, αντί να αντιστραφεί η αρνητική κατάσταση για τη σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, θα την εντείνει και θα την καταστήσει αναξιόπιστη

Στην εκδήλωση της Ευρωομάδας σοσιαλιστών και δημοκρατών S&D και του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, όπου μίλησε ο πρόεδρος S&D Ούντο Μπούλμαν και παρενέβησαν Λούκα Κατσέλη, Ξενοφών Κοντιάδης και Γιώργος Καμίνης, είχα την ευκαιρία να υποβάλω ερωτήσεις και να εκθέσω συνοπτικά κάποιες απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Γράφει ο Βασίλης Κεγκέρογλου*

Πιστεύω ότι σήμερα (αν όχι χθες) είναι παραπάνω από αναγκαία η διαμόρφωση μιας νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής με ορίζοντα το 2030 για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Οικονομία που θα αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες της Ευρώπης και θα συγχρονιστεί με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, προκειμένου να παραχθεί νέος πλούτος αλλά ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κυρίως στη μείωση παραδοσιακών θέσεων εργασίας, με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

Με καινοτόμες πολιτικές στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Ευρώπης, μπορούμε όχι μόνο να αναχαιτίσουμε την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, που χάνει σημαντικό έδαφος από τις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και να προχωρήσουμε δυναμικά σε νέα πεδία και να αντιμετωπίσουμε με ενεργητικές πολιτικές τα κοινωνικά προβλήματα, την ανεργία, τη φτώχια, την περιθωριοποίηση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων και τη μετανάστευση που αναδύονται σε κάθε χώρα και στην Ευρώπη συνολικά, με πολλά από αυτά να έχουν την αιτία τους σε καταστάσεις εκτός Ευρώπης.

Οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου, αλλά πρέπει να εγκαταλείψουν την αμυντική στάση και να πάρουν πρωτοβουλίες, να εγκαταλείψουν τις λογικές των δημοσίων σχέσεων, των διευθετήσεων και των αποσπασματικών και μεσοβέζικων μεταρρυθμίσεων, και να ακολουθήσουν μια καθαρή αναπτυξιακή και προοδευτική στρατηγική, που θα ενισχύσει την πολιτική επιρροή μας στους λαούς της Ευρώπης.

Η αναζήτηση άλλοθι στη δήθεν αριστερά είναι η χείριστη μορφή λαϊκισμού και αντί να αντιστραφεί η αρνητική κατάσταση για τη σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, θα την εντείνει και θα την καταστήσει αναξιόπιστη.

Ως βουλευτής που προπηλακίστηκε, υβρίστηκε και εκβιάστηκε από τους ακροδεξιούς και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, αλλά και τις ομάδες κρούσης του κ. Τσίπρα, όταν αγωνιζόμασταν για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της μετά τον εκτροχιασμό που προκλήθηκε από τις πολιτικές 2004-09, υπέβαλα και τις εξής ερωτήσεις:

Πρώτα ρώτησα τον Γερμανό πρόεδρο S&D να μας εξηγήσει την αντίφαση το SPD να συνεργάζεται σε εθνικό επίπεδο με τη δεξιά Μέρκελ, χωρίς μάλιστα η Γερμανία να είναι σε μνημόνιο, αλλά εδώ στην Ελλάδα κάποιοι από αυτούς (λίγοι ευτυχώς) να “φλερτάρουν” με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά να μην ξεχάσουν και το ΝΕΟ της κ. Παπακώστα, μιλώντας για προοδευτική συμμαχία!!!

Προφανώς ο κ. Μπούλμαν δεν μπορούσε να δώσει απάντηση, όπως δεν μπορεί να απαντήσει και ο κ. Τσίπρας γιατί συνεργάζεται στην Ελλάδα με την Ακροδεξιά, αλλά και την ίδια ώρα την καταγγέλλει σε ευρωπαϊκό επίπεδο! Ούτε βέβαια αν βάλτωσε τυχαία η δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ συνεχώς στα λόγια καταγγέλλει τον ναζισμό.

Η απάντηση βέβαια είναι απλή: «Οι Γερμανοί ψάχνουν “αριστερά” άλλοθι για τη συνεργασία με τη δεξιά Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να μείνει γαντζωμένος στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο».

Ήταν εκεί και η κ. Ξενογιαννακοπούλου, αλλά όταν διαπίστωσε το κλίμα, έφυγε βιαστικά και δεν πρόλαβα να τη ρωτήσω: Ήταν υπουργός Υγείας 2009-2010 και ο “Ευαγγελισμός” ήταν χωρίς διοίκηση πάνω από 6 μήνες;

Πρόλαβα όμως να θέσω τέσσερις ερωτήσεις στην πολιτικό κ. Κατσέλη, αφού εξέφρασα την εκτίμησή μου στο πρόσωπό της και την ακαδημαϊκή της καριέρα:

«Όταν ήσασταν υπεύθυνη του Οικονομικού Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ το 2009, δεν υπήρχε καμία αναφορά στη σοβούσα κρίση που ξέσπασε μετά τις εκλογές, παρότι τα στοιχεία του οικονομικού εκτροχιασμού ήταν πασιφανή. Γιατί;».

«Τον Απρίλιο του 2010 δηλώσατε ότι δεν μπορέσατε να προβλέψετε το γεγονός ότι θα κλείσουν οι αγορές για την Ελλάδα. Γιατί;».

«Σήμερα διατυπώσατε την άποψη ότι το 2010 έπρεπε να γίνει η αναδιάρθρωση χρέους, όταν δηλαδή ήσασταν υπουργός Οικονομίας, υπεύθυνη για τις Τράπεζες, ενώ το 2012, που έγινε το PSI και το “κούρεμα” χρέους 110 δισ., εσείς διαφωνήσατε και ήσασταν απέναντι. Γιατί;».

«Το 2015, όταν αποφασίσατε με τον κ. Βαρουφάκη capital controls είπατε ότι θα τα βγάλετε σε τρεις μήνες. Έχουν περάσει 3 χρόνια. Γιατί;».

Απ’ όσα είπε ως δικαιολογίες η κ. Κατσέλη, άξια σημείωσης είναι δύο:

Πρώτον, ότι δεν ήταν αντίθετη με το PSI και, δεύτερον, ότι ναι τα capitals controls έπρεπε να έχουν φύγει εδώ και πολύ καιρό.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμουν στις πολύ αξιόλογες τοποθετήσεις των κ.κ. Κοντιάδη και Καμίνη, που αποκαθήλωσαν τον δήθεν αριστερό κ. Τσίπρα και απέδειξαν ότι αποτελεί και τον κύριο εκφραστή του λαϊκισμού στην Ελλάδα.

Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς ότι η σοβαρή ανάγκη για τη διατύπωση και υλοποίηση της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής δεν μπορεί να γίνει με τακτικισμούς και τυχοδιωκτικές επιλογές από λαϊκίστικα κόμματα που βλέπουν το κομματικό συμφέρον και τις επόμενες εκλογές, αλλά με σοβαρούς και ικανούς ανθρώπους και υπεύθυνα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που βλέπουν το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης και τις επόμενες γενιές.

* Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι βουλευτής Ηρακλείου με το Κίνημα Αλλαγής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News