Απόψεις

Στον αστερισμό του Ηρακλείου... Μήπως είναι υπερβολή;

Ήρθε η ώρα να σεβαστούμε την πόλη μας, το πολύπαθο Ηράκλειο

Κατεβαίνω την οδό Δαιδάλου και παρατηρώ τους πολίτες, κάποιοι εκ των οποίων μόλις τελειώσουν το τσιγαράκι τους το πετούν με θράσος στον δρόμο. Γιατί να μην το κάνουν άλλωστε, αφού έτσι έμαθαν.

Φτάνω στα Λιοντάρια και βλέπω πολίτη να πετά το αποτσίγαρό του μέσα στην κρήνη Μοροζίνη και πιο κάτω ακριβώς το ίδιο στις σκάλες του Αγίου Τίτου. Βεβαίως και δεν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, αλλά για την ίδια τραγική πράξη, που κάθε φορά αλλάζει πρόσωπο.

Μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου... συμπολίτης σου έχει παρκάρει πάνω σε διάβαση πεζών στην υπό στάσιμη σε έργα λεωφόρο Δικαιοσύνης και κατευθυνόμενος στην οδό 1821, άλλος οδηγός έχει σταθμεύσει κανονικότατα στη στάση του αστικού λεωφορείου. Παράλληλα, όλο το κέντρο είναι “πνιγμένο” με δίκυκλα, που κλείνουν κάθε δίοδο σε πεζούς αλλά και ΑμεΑ.

Για τους τελευταίους, το Ηράκλειο είναι ίσως η πιο αφιλόξενη πόλη της Ελλάδας. Φτάνεις στην οδό Μάχης Κρήτης, η ολιγόλεπτη στάθμευση έχει κλείσει σχεδόν τον δρόμο, με τους οδηγούς να παίζουν με τα νεύρα τους. Λίγο πιο κάτω ο σχολικός τροχονόμος προσπαθεί να βοηθήσει τους μαθητές να διασχίσουν κάθετα τον δρόμο, με τους οδηγούς, άκουσον-άκουσον, να κορνάρουν ακόμα και στα μικρά παιδιά.

Διασχίζεις την παραλιακή και οι οδηγοί κάνουν αναστροφή για να γλιτώσουν την τραγική κίνηση, μιας και ο κόμβος στη Γιαμαλάκη έχει κάνει πάλι το θαύμα του. Αν τώρα θέλεις να “κόψεις” από τη λεωφόρο Καλοκαιρινού, εκεί η ολιγόλεπτη στάθμευση με αναμμένα αλάρμ είναι συνήθεια και δεν ανοίγει και μύτη... Γιατί να ανοίξει άλλωστε;

Κύριοι, εγώ προσωπικά ακούω για ένα σχέδιο που είναι στα χαρτιά εδώ και χρόνια, όμως η ίδια η καθημερινότητα σάς βάζει κάτω από τη βάση. Ναι, κύριε προϊστάμενε, αυτό είναι το Ηράκλειο, με την ντροπή να είναι μισή-μισή ανάμεσα σ’ εσάς και τους πολίτες. Πολύ απλά, όταν κινούμαι στην πόλη, πάντα σκέφτομαι ότι κινούμαι στον... αστερισμό του Ηρακλείου. Μήπως και αυτό είναι υπερβολή;

Σχόλια