default-image

Επίσκεψη στην Τανζανία

Απόψεις
Επίσκεψη στην Τανζανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος είναι σήμερα μάρτυρας μιας μετατόπισης στο παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα και το τελευταίο μέλος της Νότιας Αφρικής - γνωστό ως BRICS - που αρχίζει να επιδιώκει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της διάρθρωσης της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης. Η ιστορία των BRICS και της Αφρικής έχει μόλις ξεκινήσει.

Επίσκεψη στην Τανζανία -ARDHI UNIVERSITY- DAR-Es SALAAM

*Αργυρώ Μουδάτσου

Το κίνητρο μου για την επίσκεψη στην Τανζανία ήταν το πεδίο έρευνας που ασχολούμαι τα τελευταία 3 χρόνια και αφορά τον ρόλο των αναδυόμενων οικονομιών των BRICS (Brazil, Russia, India, China , South Africa) στην διαδικασία ανάπτυξης και μεγέθυνσης των υποανάπτυκτων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη.

Ο κόσμος είναι σήμερα μάρτυρας μιας μετατόπισης στο παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα και το τελευταίο μέλος της Νότιας Αφρικής - γνωστό ως BRICS - που αρχίζει να επιδιώκει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της διάρθρωσης της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης. Η ιστορία των BRICS και της Αφρικής έχει μόλις ξεκινήσει.

Για την Αφρική, όπου η φτώχεια, η επισιτιστική ανασφάλεια, οι ελλιπείς υποδομές, η έλλειψη παραγωγικής ικανότητας και η μεταφορά τεχνολογίας παραμένουν προκλήσεις, ο ρόλος ορισμένων από αυτές τις αναδυόμενες οικονομίες στο πλαίσιο των αποκαλούμενων συμμαχιών Νότου-Νότου μπορεί να θεωρηθεί ευκαιρία συνεργασία με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, η αυξημένη διαπραγματευτική ισχύς των αναπτυσσόμενων χωρών στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, όπως αντικατοπτρίζεται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου της Ντόχα, αναφέρθηκε ως ένας ακόμη λόγος συνεργασίας με τις αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.

Παρά τις θετικές εντυπώσεις σχετικά με τη δέσμευση των χωρών BRICS με την Αφρική, οι πραγματικές προθέσεις τους δημιουργούν ανησυχίες. Η εμπλοκή των αναπτυσσόμενων οικονομιών - όπως η Ινδία και η Κίνα - στην Αφρική έχει αμφισβητηθεί και ορισμένοι είπαν ότι δεν διαφέρουν από τον τρόπο με τον οποίο η Αφρική αποικίστηκε προηγουμένως για τους φυσικούς της πόρους. Το επιχείρημα είναι ασφαλώς εύλογο, δεδομένου ότι η πλειονότητα των επενδύσεων στην Αφρική από αυτές τις αναδυόμενες αγορές επικεντρώνεται στους παραδοσιακούς πρωτεύοντες τομείς πλούσιους σε πόρους.

Μέσω του προγράμματος Erasmus+ λοιπόν , και της συνεργασίας του ΤΕΙ Κρήτης με το δημόσιο Πανεπιστήμιο Ardhi του Νταρ -ες _Σαλααμ της Τανζανίας , μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω «από κοντά» μια από τις σημαντικές οικονομίες της Αφρικής

Ο σκοπός του ταξιδιού μου ήταν διττός

Πρώτον να παρουσιάσω το ΤΕΙ Κρήτης και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και την δουλειά που γίνεται εδώ .

Δεύτερον, να παρουσιάσω την έρευνα μου για τον ρόλο και την παρουσία των BRICS στην Αφρική, με στόχο να δημιουργήσω συνεργασίες μεταξύ των δύο ιδρυμάτων για περαιτέρω έρευνα σε αυτό το πεδίο.

Αυτά έγιναν σε διάστημα μιας βδομάδας που διήρκεσε η επίσκεψη μου στο Ardhi University. Οι εντυπώσεις μου από το Πανεπιστήμιο ήταν πολύ καλές. Τόσο οι σπουδαστές όσο και το ακαδημαϊκό προσωπικό έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την δουλειά και την έρευνα που γίνεται στο ΤΕΙ Κρήτης και εξέφρασαν ενδιαφέρον μέσω του προγράμματος Erasmus + να επισκεφτούν το ίδρυμα μας. Αυτό έγινε κατά την διάρκεια της International Week που οργανώνεται κάθε χρόνο από το γραφείο Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Κρήτης και φέρνει σε επαφή ερευνητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Επίσης μέσω των ανταλλαγών σπουδαστών , θα έρθουν δύο φοιτητές απο το Ardhi University για να φοιτήσουν το χειμερινό εξάμηνο 2018-2019 στο ΤΕΙ Κρήτης.

Επι πλέον έχω ξεκινήσει συνεργασία , σε ερευνητικό επίπεδο με τρείς καθηγητές από το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Οσον αφορά την «εξωπανεπιστημιακή εμπειρία» μου, σχετικά με την Τανζανία έχω να πώ τα εξής:

Ο πληθυσμός (μισοί μουσουλμάνοι, μισοί χριστιανοί) ζεί μέσα στην φτώχεια, αλλά επειδή παντού είναι το ίδιο, οι άνθρωποι τόσο μέσα στην πόλη όσο και εκτός αυτής είναι φιλικοί και χαρούμενοι. Οι υποδομές είναι υποτυπώδεις, με την Κίνα να έχει εμφανή παρουσία σε εταιρείες όπως πχ οι μεταφορές ( τραμ, τραίνα). Εκτός από την πόλη του Νταρ ες Σαλααμ, στην ενδοχώρα δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, χωριά από καλύβες είναι διάσπαρτα παντού μέσα σε φυτείες καφέ. Η φύση είναι ιδιαίτερης ομορφιάς. Εκτός από την Ζανζιβάρη, ένα τροπικό πανέμορφο νησί σε απόσταση μιας ώρας με το πλοίο από το Νταρ Ες Σαλααμ, τουρίστες δεν συναντάει κανείς συχνά.

Πολύ εντυπωσιακό είναι και το Εθνικό πάρκο που οδηγεί στο Κιλιμάντζαρο . Η οργάνωση για τους ορειβάτες που θέλουν να ανέβουν το βουνό είναι εξαιρετικά καλή «δυτικού τύπου» θα έλεγα.

Θεωρώ ότι το γραφείο Erasmus κάνει πολύ καλή δουλειά και αναπτύσσει μια εξωστρέφεια προς τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) η οποία θα φέρει πού ενδιαφέροντα αποτελέσματα

*Αργυρώ Μουδάτσου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Οικονομική Ανάλυση

Διευθύντρια Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σχολή Διοίκησης Οικονομίας-Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Ηρακλείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News