Απόψεις

Η πρώτη μεταμνημονιακή ΔΕΘ

Η 83η ιστορική ΔΕΘ (8-16 Σεπτεμβρίου) υλοποιείται σε ένα πολύ θετικό οικονομικό κλίμα, λίγες μέρες μετά την απαλλαγή της Ελλάδας από την αιχμαλωσία των μνημονίων, δημιουργώντας ευκαιρίες και προκλήσεις για ανάπτυξη πρωτοβουλιών στη χάραξη της νέας πορείας προς την ανάταξη της χώρας.

Γράφει η Χρυσάνθη Καμπουράκη*

Είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 χρόνων σε επίπεδο εκθετών, που ξεπερνούν τους 1.500 (πέρυσι ήταν 1.398 και το 2012 ήταν 556), και σε επισκεψιμότητα, καθώς οι επισκέπτες θα αγγίξουν το 1.000.000 και είναι η πιο διεθνοποιημένη έκθεση. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της επαναφοράς του θεσμού της τιμώμενης χώρας, καθώς ενισχύει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, διευρύνει συνεργασίες και επενδύσεις, ανοίγουν μεγαλύτερες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα και καλλιεργούνται στενότερες σχέσεις με τις μεγάλες οικονομίες.

Τιμώμενη χώρα φέτος είναι οι ΗΠΑ, που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα οικονομικά και εθνικά επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης. Το 2017 ήταν η Κίνα και το 2016 η Ρωσία, ενώ το 2020 θα είναι η Ινδία.

Η Θεσσαλονίκη, η συμπρωτεύουσα, ανάγεται σε “Πρωτεύουσα των Βαλκανίων”, κέντρο εμπορικό, ενεργειακό και πολιτισμικό, και έχει κερδίσει το διεθνές ενδιαφέρον. Η Βόρεια Ελλάδα σήμερα αποτελεί το ενεργειακό σταυροδρόμι για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αφού προάγονται συμφωνίες αξιοποίησης των ενεργειακών πηγών και των αγωγών, αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική της θέση και τη συμβολή της στην ενδυνάμωση της διαβαλκανικής συνεργασίας. Πραγματοποιήθηκε άλλωστε, με πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, πενταμερής συνάντηση με τον υφυπουργό Ενέργειας Αμερικής, τους υπουργούς Ενέργειας Βουλγαρίας, Σερβίας και Ισραήλ, για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ενέργειας και την ανάδειξη των Βαλκανίων σε ενεργειακό κόμβο. Η δε Θεσσαλονίκη έχει προβληθεί ως κέντρο εξελίξεων, με τη δημιουργία του Γραφείου του Πρωθυπουργού το 2016, που αναβάθμισε το ρόλο της. Είναι δε συχνές από τότε οι επισκέψεις του πρωθυπουργού και των υπουργών, ενώ στην πόλη προωθούνται έργα υποδομών πνοής, όπως το μετρό, και ακόμα έχει γίνει κέντρο Συνόδων Κορυφής, τριμερών και τετραμερών συναντήσεων, που υλοποιούνται στα πλαίσια της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας την τελευταία τριετία, βγάζοντάς τη από τη μακροχρόνια εσωστρέφεια.

Κεντρικό όραμα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η δίκαιη ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, με στόχο η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία να αποτελέσουν την καρδιά της βιομηχανικής και εμπορικής ανάκαμψης

Αίγλη βέβαια στη φετινή διοργάνωση προσδίδει η έντονη παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα. Επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής είναι ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, που διεμήνυσε τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και με τον Αλέξη Τσίπρα συζήτησαν τις διμερείς οικονομικές προοπτικές, τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων σε όλους τους τομείς και την αύξηση επενδύσεων στη χώρα μας, ως ασφαλούς πλέον επενδυτικού προορισμού, μετά την ανεξαρτησία της από τα προγράμματα στήριξης, το “μαξιλάρι” ρευστότητας των 24,1 δισ. ευρώ, την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και τις φιλοεπενδυτικές θεσμικές αλλαγές. Το αμερικανικό περίπτερο, το 13, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, στο οποίο πάνω από 60 Αμερικανοί εκθέτες, μεταξύ αυτών και εταιρείες-κολοσσοί, προβάλλουν τα τεχνολογικά επιτεύγματά τους. Ταυτόχρονα η παρουσία της ναυαρχίδας του 6ου Αμερικανικού Στόλου στη Θεσσαλονίκη συμβολίζει τη στήριξη στην Ελλάδα και τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Στο 12 περίπτερο, το δεύτερο μεγαλύτερο, 3.000 τ.μ., φιλοξενούνται στο θεματικό πάρκο “Ψηφιακή Ελλάδα” πάνω από 100 startups, ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, και το οποίο οργανώνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Ενθαρρύνει τη νεανική επιχειρηματικότητα, την παρουσίαση νέων ιδεών, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, δείχνοντας μια από τις κατευθύνσεις της νέας Ελλάδας. Επίσης όλα τα Επιμελητήρια της χώρας φιλοξενούνται σε δύο περίπτερα και συμμετέχουν επιχειρήσεις από όλη την επικράτεια. Πρωτοβουλία της 83ης ΔΕΘ είναι η καμπάνια “smoke free”, για ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο. Παράλληλα στο πλαίσιο της ΔΕΘ πραγματοποιούνται δεκάδες συνέδρια, συναντήσεις και εκδηλώσεις - «κάθε μέρα και μια συναυλία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του, με την οποία εγκαινίασε την Έκθεση, έδωσε το πολιτικό στίγμα της πορείας της Ελλάδας μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, παρουσίασε βασικά σημεία του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα και, στηριζόμενος στους οικονομικούς δείκτες-ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας, στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για 6 συνεχόμενα τρίμηνα, στην υπεραπόδοση των στόχων και τον υπάρχοντα δημοσιονομικό χώρο, χωρίς να επηρεαστεί δυσμενώς ο εθνικός προϋπολογισμός και οι δημοσιονομικοί στόχοι, ξεδίπλωσε το μεταμνημονιακό σχέδιο με ορίζοντα τετραετίας, για την ανακούφιση των πληγέντων από τα επαχθή μνημόνια, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τον γοργό μετασχηματισμό του κράτους και τη στήριξη του κόσμου της εργασίας. Παρουσίασε κοστολογημένα, με βάση το υπερπλεόνασμα του 2019, λελογισμένα και στοχευμένα ευνοϊκά μέτρα, που έχει συνεννοηθεί με τους δανειστές, τα οποία δεν αποτελούν παροχολογία, αλλά υποχρέωση της Πολιτείας για κάλυψη βασικών κοινωνικών αναγκών, με σκοπό τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τον περιορισμό των μνημονιακών αδικιών, εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που σήκωσαν δυσανάλογα βάρη. Θα προνομοθετηθούν και θα είναι δεσμευτικά για την κυβέρνηση κατά την επόμενη τετραετία. Όσο η οικονομία θα βελτιώνεται, τόσο θα εφαρμόζονται μέτρα βελτίωσης της ζωής των πολιτών.

Εξήγγειλε μόνιμες φοροελαφρύνσεις για τα ασθενέστερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα, σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 και το 2020 έως 50%, «του πιο άδικου φόρου» όπως τον έχει χαρακτηρίσει, απαλλαγή των φτωχών νοικοκυριών, μείωση του ΦΠΑ, μειώσεις φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών έως 35% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ελαφρύνσεις για τους αγρότες και νέες ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο. Εξήγγειλε επιπρόσθετα 4.500 προσλήψεις στον χώρο της Ειδικής Αγωγής και 3.000 μόνιμες θέσεις για τη “Βοήθεια στο Σπίτι” για τη στήριξη ηλικιωμένων και ασθενών, την επιδότηση ενοικίου 300.000 φτωχών νοικοκυριών για τη στήριξη της οικογένειας, την ενίσχυση της υγείας, με προσλήψεις και σταδιακή αύξηση των αποδοχών, και την ενίσχυση των υποδομών και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Κορωνίδα στις κυβερνητικές προτεραιότητες ανάγονται η προστασία και μη περικοπή των συντάξεων. Ακόμα η μείωση της ανεργίας και η ανάκτηση της εργασίας, καθώς και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως εκφράζεται με την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, βάζοντας τέλος στον εργασιακό μνημονιακό μεσαίωνα, ενοχλώντας τους εκφραστές των αντιεργατικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, τον ΣΕΒ και τη Ν.Δ., που οικοδόμησαν την απορρύθμιση της εργασίας.

Κεντρικό όραμα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η δίκαιη ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, με στόχο η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία να αποτελέσουν την καρδιά της βιομηχανικής και εμπορικής ανάκαμψης. Παρουσιάστηκε επιπλέον το νέο παραγωγικό, αναπτυξιακό μοντέλο, δίνοντας βαρύτητα στην πρωτογενή παραγωγή, ενώ τονίστηκε η αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και των νέων επιστημόνων, για μια εξωστρεφή, δυναμική οικονομία και την ανάδειξη της Ελλάδας σε μια σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή χώρα. Στόχος είναι η παραγωγή νέου πλούτου, που θα κατανέμεται δικαιότερα, χωρίς καμιά επιστροφή στην εποχή των ελλειμμάτων, του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και των αιτιών που προκάλεσαν την κρίση και την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία, επομένως, με ισχυρή πολιτική βούληση και γνώση σχεδιάζει και υλοποιεί τολμηρές πολιτικές για την οικοδόμηση της Ελλάδας σε νέες, υγιείς βάσεις, ώστε από ουραγός να γίνει πρωτοπόρος των εξελίξεων. Εργάζεται παράλληλα για την ειρήνη και την αλληλεγγύη και την πολυεπίπεδη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, προβάλλοντας τη χώρα μας σε αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής. Σηματοδοτείται λοιπόν το σημαντικότερο γεγονός του επιχειρηματικού κόσμου και των Βαλκανίων, η ΔΕΘ, και συγκεκριμένα του 2018, ως αφετηρία της νέας εποχής για την αναγέννηση της μεταμνημονιακής Ελλάδας, αποκτώντας μια ισχυρή στρατηγική θέση στον παγκόσμιο χάρτη.

* H Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου.

Σχόλια