Απόψεις

H 1η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος

Μια από τις 10 πληγές του πλανήτη μας είναι και η αποψίλωση μεγάλων εκτάσεων γης από πυρκαγιές. Δυστυχώς, στην πατρίδα μας φέτος και ιδίως αυτήν την περίοδο έχει παραγίνει το κακό, και μάλιστα με πολλές δεκάδες ανθρώπινα θύματα. Η Εκκλησία εύχεται και προσεύχεται να δώσει ο Θεός παρηγοριά και υπομονή στους συγγενείς των θυμάτων και όλων των πληγέντων από αυτή τη λαίλαπα της φωτιάς και είναι δίπλα τους ηθικά και υλικά.

Γράφει ο π. Νικόλαος Κοκολάκης, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Με εντολή της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου Κρήτης τελούνται τρισάγια σε όλες τις ενορίες της Κρήτης για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων της πυρκαγιάς. Ο δε Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου θα τελέσει νυχτερινή Θεία Λειτουργία για την προστασία του περιβάλλοντος αύριο Παρασκευή 31/8/2018 και ώρα 8 μ.μ., στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην ενορία Καραβάδου (κόμβος δρόμου Σχινιά-Μάρθας). Επίσης θα τελέσει τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο για τα θύματα της πυρκαγιάς της Ανατολικής Αττικής.

Η 1η Σεπτεμβρίου δεν είναι μόνο η αρχή της Ινδίκτου (της ενάρξεως του εκκλησιαστικού έτους). Από το 1989, το Οικουμενικό Πατριαρχείο όρισε όπως η 1η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους είναι αφιερωμένη ως Ημέρα Προστασίας του φυσικού Περιβάλλοντος. Καλούμεθα λοιπόν οι απανταχού της οικουμένης ορθόδοξοι χριστιανοί, ομού μετά της μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, να αναπέμπομε κατ’ έτος κατά την ημέρα ταύτην δεήσεις και ικεσίας προς τον Δημιουργό Θεό. Ευχαριστηρίους μεν διά το μέγα δώρο της Δημιουργίας, ικετηρίους δε διά την προστασία και σωτηρία αυτής από παντός κακού, και τα κακά είναι πολλά. Αναφέρω ενδεικτικά:

- Η ανεξέλεγκτη βιομηχανική, τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη με τη ραγδαία αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα.

- Οι κλιματικές αλλαγές.

- Η υπερεκμετάλλευση των πηγών του φυσικού πλούτου.

- Η αποψίλωση των δασών.

- Το όζον.

- Η εξαφάνιση ορισμένων ειδών ζώων.

- Η διάβρωση των εδαφών.

- Η εξάντληση του θαλάσσιου πλούτου κ.λπ.

Αναντίρρητα, το πιο μεγάλο και οξύτερο πανανθρώπινο πρόβλημα της εποχής μας είναι η μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος, που απειλεί με αφανισμό τη δημιουργία και κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη μας.

Αιτία όλων των κακών, ο άνθρωπος, και τούτο γιατί αγνόησε τον ίδιο τον Δημιουργό του και ενεργεί ως αυθαίρετος εξουσιαστής, ως βάναυσος καταπατητής της δημιουργίας, ώστε «η κτίσις συστενάζει και συνωδίνει άχρι του νυν» (Ρωμαίους 8,22). Το τίμημα της αλαζονείας του θα είναι η αυτοκαταστροφή του, εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση.

Το οικολογικό πρόβλημα συνδέεται άμεσα με τη θρησκευτική αλλοτρίωση και εκκοσμίκευση της εποχής μας, και εδώ έχει θέση το χωρίο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. «Νους αποστάς του Θεού ή κτηνώδης γίνεται ή δαιμονιώδης. Και των όρων αποστάς ουκ οίδα που υπάγει και των αλλότριων επιθυμεί».

Αν δε συναισθανθούμε πως ό,τι κακό γίνεται μας αφορά όλους προσωπικά, τότε η ευθύνη της συμμετοχής του λόγου και των έργων μάς βαραίνει, και η όποια παθητική στάση και σιωπή μάς καθιστά συνενόχους. Καλούμεθα τον 21ο αιώνα να επιδείξουμε προσωπική ευθύνη, τόλμη και αντίσταση. Αυτό μας προστάζει ο Χριστός (πραξ. Απ. Α’, 8).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια