default-image

Ευχές για ένα φοιτητικό ταξίδι γεμάτο εμπειρίες και αυτοπεποίθηση!

Απόψεις
Ευχές για ένα φοιτητικό ταξίδι γεμάτο εμπειρίες και αυτοπεποίθηση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη ζωή τού καθενός υπάρχουν ευδιάκριτοι σταθμοί, σημαντικές νησίδες όπου καλλιεργούνται τα ατομικά γνωρίσματα και, ως πηδάλιο, δρομολογούν την πορεία μας, κοινωνική και επαγγελματική.

Γράφει η Αθηνά Σπανάκη - Κοχιαδάκη

Αναμφισβήτητα, οι ανώτατες σπουδές είναι ένα μεγάλο σε διάρκεια και σε πνευματική και κοινωνική βαρύτητα κεφάλαιο του προσωπικού μας βίου. Για όσους μπουν στην τριτοβάθμια εκπαιδευτική βαθμίδα με ζήλο, αφοσίωση και δεκτικότητα, τα οφέλη που θα αποθησαυρίσουν θα έχουν και ηθική διάσταση.

Η φοίτηση στα πανεπιστήμια και τις τεχνολογικές σχολές λογαριάζεται πλήρης όταν αποδίδει στο κοινωνικό σύνολο επαγγελματίες που θα το υπηρετήσουν, που θα αισθανθούν την ηθική υποχρέωση να το προάγουν με τις γνώσεις και την κατάρτισή τους.

Πέρα από προσωπική επιτυχία την επιτυχόντων, η είσοδος στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι η συνθήκη, η επένδυση μιας ολόκληρης χώρας για καλύτερους όρους συλλογικής διαβίωσης...

Ασφαλώς αυτές τις ημέρες με την ανακοίνωση των βάσεων και το τέλος της αγωνίας των υποψηφίων και των οικογενειών τους κυρίαρχο είναι το αίσθημα της χαράς και της ικανοποίησης. Αξίζουν αμέτρητα συγχαρητήρια στους μαθητές εκείνους που έβαλαν έναν απαιτητικό στόχο και τον πέτυχαν, και τους εύχομαι ολόψυχα το κολλάζ της ζωής τους να συμπληρωθεί με ακόμη περισσότερες και υψηλότερες κατακτημένες κορυφές. Για όσους δεν τα κατάφεραν, χωρίς αυτό να αποτελεί κλισέ, αλλά αληθινή διαπίστωση, η ζωή επιφυλάσσει διορθώσεις και ευχάριστες ανατροπές που μπορεί να μη σχετίζονται με περαιτέρω σπουδές, αλλά με ασχολίες που τώρα, ίσως, να μην έχουν στο οπτικό τους πεδίο...

Brain drain και Δημόσιο

Ένιωσα την ανάγκη να προτάξω το ηθικό καθήκον των παιδιών, που θα είναι οι αυριανοί φοιτητές, απέναντι στη χώρα που τα ανατρέφει και τα εξελίσσει γνωστικά, έχοντας κατά νου το brain drain και την πρόσφατη εθνική πολύνεκρη τραγωδία.

Οι συνθήκες της τραγωδίας της 23ης Ιουλίου και η ασύνδετη επικοινωνία πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων κατώτερων των περιστάσεων και της κρισιμότητας των στιγμών υπογράμμισαν με ασύλληπτη δραματικότητα τη βαθιά ανάγκη για διοικητικές αλλαγές. Αλλαγές που θα περιλαμβάνουν την είσοδο των αξιότερων στο Δημόσιο, σε επίπεδο κατάρτισης και προσωπικότητας, και οι οποίοι θα χαίρουν υπερκομματικής αποδοχής και ασυλίας. Εμείς, οι πολιτικοί, οφείλουμε να το κάνουμε αυτό απτή ελληνική πραγματικότητα.

Ο πανεπιστημιακός και τεχνολογικός “άνθος”, ο επιστημονικός κόσμος, πρέπει να είναι η δεξαμενή για τη στελέχωση της διοικητικής μηχανής, αναστρέφοντας το brain drain, που μας αφυδατώνει ως κοινωνία από το πλέον αναβαθμισμένο προσωπικό δυναμικό.

Γνωρίζω πόσο στενές είναι οι συμπληγάδες διαβίωσης και εξέλιξης των νέων στην Ελλάδα. Συναισθάνομαι την ανάγκη τους για άνοιγμα των φτερών τους σε μεγαλύτερες κλίμακες και πολιτείες. Όμως, τους καλώ, μετά την αποφοίτησή τους από τις σχολές της χώρας, να επιμείνουμε μαζί για μια Ελλάδα όπου θα επιζητά κανείς συνειδητά να ζει, να εργάζεται και να δημιουργεί οικογένεια και όχι να παραμένει από πατριωτικό αίσθημα, πείσμα ή έλλειψη εναλλακτικών.

Φοιτητικό ταξίδι

Και, πάλι, πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές, που θα φοιτούν με τη νέα χρονιά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας! Ευχές για ένα γόνιμο ταξίδι στον κόσμο του γνωστικού αντικειμένου τους, που θα αναβαθμίσει τις γνωσιακές ικανότητές τους, και θα ανταποκρίνεται στις εργασιακές απαιτήσεις του μέλλοντος. Ευχές και για μια ανέφελη, γεμάτη χαρά φοιτητική ζωή με πρωταγωνιστές τον ενθουσιασμό και τον πειραματισμό των νιάτων!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News