«Ανάσα ζωής» για την Ένωση Πεζών

Απόψεις
«Ανάσα ζωής» για την Ένωση Πεζών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον δρόμο της εξυγίανσης πήρε έπειτα από μεγάλες περιπέτειες  η ιστορική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών Ηρακλείου Κρήτης. Ύστερα από δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων με την Τράπεζα Πειραιώς, τη βασική πιστώτρια, το φάντασμα της χρεοκοπίας αποτελεί πλέον παρελθόν. Η ένταξή της στο άρθρο 99 ήταν μια οδυνηρή παρένθεση που έκλεισε οριστικά.

* Γράφει ο κ. Αργύρης Αργυριάδης

Η Ένωση Πεζών είναι ένας από τους ιστορικότερους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Δραστηριοποιείται από το 1933 με δύο βασικά προϊόντα. το κρασί και το ελαιόλαδο. Στο δυναμικό της ανήκουν δεκαεννιά συνεταιρισμοί της Κρήτης. Ο αριθμός των μελών της είναι τρεις χιλιάδες και διαθέτει αυτοματοποιημένα συστήματα που καλύπτουν το 80%-85% της παραγωγής της περιοχής σε οίνο και λάδι. Πριν από το 2007 οινοποιούσε από 8.000 έως 12.000 τόνους οινοστάφυλα, ενώ στη συνέχεια, λόγω μειωμένης παραγωγής, οινοποιούσε από 5.000 έως 8.000 τόνους.

Η συμφωνία που υπογράφηκε την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 προβλέπει ουσιαστική αναδιάρθρωση των οφειλών. Τα χρέη που ρυθμίζονται αγγίζουν τα 34.000.000 ευρώ. Οι απώλειες για τους πιστωτές περιορίζονται μόλις στο ποσό των 7.129.025 ευρώ. Ενώ σε περίπτωση πτώχευσης ή βίαιης ρευστοποίησης της περιουσίας της Ένωσης Πεζών η ζημιά που θα είχαν υποστεί οι πιστωτές θα ήταν 27.487.625 ευρώ.

Με τη συμφωνία προβλέπεται η ανάθεση της εμπορικής λειτουργίας της Ένωσης Πεζών στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε. Παράλληλα, η Ένωση Πεζών διατηρεί τον συνεταιριστικό και παραγωγικό της χαρακτήρα.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος Αργύρης Αργυριάδη, που είναι ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης «η συμφωνία εξυγίανσης εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες των πιστωτών. Παράλληλα, εγκαινιάζει ένα νέο επιχειρηματικό πρότυπο για τους συνεταιρισμούς της χώρας, διασφαλίζοντας σε μέγιστο βαθμό τα συμφέροντα των παραγωγών. Η αναδιάρθρωση της Ένωσης συνιστά ένα μεγάλο κεκτημένο για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, για την υποστήριξη των παραγωγών και για την υιοθέτηση της επιχειρηματικής κουλτούρας στον πρωτογενή τομέα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του έτερου δικηγόρου της Ένωσης Πεζών Φραγκίσκου Λαμπρινού, υποστηρίζοντας ότι «η επίτευξη της συμφωνίας θέτει σε νέες βάσεις την πορεία της Ένωσης γι’ αυτό και αισιοδοξούμε πως θα επικυρωθεί από το πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, αλλά και ότι θα έχει την υποστήριξη της αγορά».

* Ο κ. Αργυριάδης είναι Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής & Διαχειριστής Αφερεγγυότητας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News