Αμείλικτα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Απόψεις
Αμείλικτα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τραγωδία των πυρκαγιών στην ανατολική Αττική την περασμένη Δευτέρα αναδεικνύει μια σειρά αμείλικτων ερωτημάτων προς την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, μάλιστα, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους επικοινωνιακής διαχείρισης, υπαινισσόμενη οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης

Πάντα ήταν και πάντα θα είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει και να αποδείξει κανείς πώς προκαλείται μια πυρκαγιά σε ένα δάσος. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι πώς προκλήθηκε η φωτιά... Αλλά γιατί αφού τους ξέφυγε δεν έδωσαν εντολή εκκένωσης του οικισμού, ενώ υπήρχε μιάμιση ώρα για να το κάνουν.

Την παραμονή της τραγωδίας, η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά ότι θα επικρατήσουν στην Αττική ισχυρότατοι άνεμοι. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η 23η Ιουλίου ήταν η πρώτη μέρα του καλοκαιριού που χαρακτηρίστηκε ως υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές. Το πρώτο ερώτημα επομένως είναι γιατί δεν αξιολογήθηκαν και εντοπίστηκαν οι περιοχές όπως το Μάτι που θα κινδύνευαν από μια εκδήλωση πυρκαγιάς στις δασικές εκτάσεις που τις περιβάλλουν.

Νωρίς το μεσημέρι, πριν από την τραγωδία, εκδηλώθηκε η φωτιά στην Κινέτα. Ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης; Υποβάθμισε τις διαστάσεις της πυρκαγιάς στην Κινέτα, απαξιώνοντας τα ΜΜΕ που έκαναν ζωντανές συνδέσεις, ως αναιτιολόγητες και υπερβολικές. Και όταν τελικά εξαναγκάστηκε να ενισχύσει τις δυνάμεις της πυρόσβεσης, το έκανε με εντελώς λάθος τρόπο.

Την ίδια στιγμή, ενώ η Πολιτική Προστασία γνώριζε ότι οι άνεμοι ήταν δυτικοί και επομένως ότι η φωτιά πιθανότατα θα απειλούσε το Μάτι, δεν υπήρξε καμία έγκαιρη αντίδραση. Οι μαρτυρίες των κατοίκων το επιβεβαιώνουν. Έβλεπαν επί μιάμιση ώρα τη φωτιά στο βουνό να κατεβαίνει και την Πολιτεία εντελώς απούσα.

H πρώτη αντίδραση της Πολιτείας για τη φωτιά στο Μάτι γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία στις 8:05 το βράδυ. Και δεν αφορά τους κατοίκους που είχαν ήδη δεχτεί τον όλεθρο της πυρκαγιάς, αλλά μέσω τουίτ παροτρύνει τους οδηγούς «για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους» να μη χρησιμοποιούν τη λεωφόρο Μαραθώνος, αλλά μια εναλλακτική διαδρομή!

Στις 11:40 το βράδυ, όταν επέστρεψε ο κ. Τσίπρας, τον είδαμε σε μια δήθεν σύσκεψη από την οποία κανείς δεν κατάλαβε τίποτα. Ενώ από τις 8:45 μ.μ. ο δήμαρχος Ραφήνας και όλα τα μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για νεκρούς, οι “αρμόδιοι” στις 11:40 καθησύχαζαν on camera τον κ. Τσίπρα ότι όλα είναι υπό έλεγχο... Είτε εν γνώσει τους απέκρυπταν την αλήθεια, είτε δεν τη γνώριζαν, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την πρωτοφανή τραγωδία που συνέβη στη χώρα μας.

Η καταστροφική φωτιά θα μπορούσε και να προληφθεί και κυρίως να αντιμετωπιστεί πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Αλλά για να συμβεί αυτό θα έπρεπε στην περιοχή να υπήρχαν επαρκείς δυνάμεις.

Υπάρχει ωστόσο και ένα δεύτερο αμείλικτο ερώτημα: Σύμφωνα με όσα παραδέχτηκαν ακόμη και διορισμένοι από την κυβέρνηση επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας, η πυρκαγιά χρειάστηκε μιάμιση ώρα για να κατέβει από το βουνό στο Μάτι. Γιατί, αφού γνώριζαν τις καιρικές συνθήκες, δεν έδωσαν εντολή εκκένωσης της περιοχής; Γιατί δεν αξιοποίησαν ακόμη και τα ΜΜΕ για να σώσουν τους ανθρώπους, ενώ γνώριζαν ότι η φονική φωτιά κατευθύνεται στον οικισμό; Θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές αν είχε διαταχθεί η εκκένωση της περιοχής.

Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει εξηγήσει γιατί αυτό δε συνέβη. Όπως και κανείς δεν έχει εξηγήσει πώς πρόλαβαν να εκκενωθούν οι κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, της Μονής Αγίας Τριάδος και του “Λύρειου” Παιδικού Ιδρύματος.

Και επιπλέον υπάρχουν κάποια ερωτήματα για τα μέσα που είχε η κυβέρνηση στη διάθεσή της και δεν αξιοποίησε.

• Υπήρχε σχέδιο εκκένωσης της περιοχής ή όχι;

• Γιατί δε λειτούργησε ο αριθμός 112 που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν αμέσως μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή που κινδυνεύει από φωτιά; Την υπηρεσία την εγκατέστησε η δική μας κυβέρνηση στο κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Γιατί δεν την έθεσαν σε εφαρμογή;

• Ποιες ακριβώς δράσεις αναλήφθηκαν από τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά ως την εξάπλωσή της; Γιατί δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι πολίτες που βρέθηκαν σε κίνδυνο;

• Μεταφέρθηκαν ή όχι δυνάμεις από τα ανατολικά στην Κινέτα, αφήνοντας ακάλυπτη την περιοχή την ώρα που βρισκόταν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 για πυρκαγιές; Ποιος έδωσε αυτήν την εντολή και πότε;

Δυστυχώς η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε η κυβέρνηση είναι άκρως ντροπιαστική. Ανίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ.

* Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News