Καταποντίζεται η κυβέρνηση, όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις

Απόψεις
Καταποντίζεται η κυβέρνηση, όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να θεωρείται επιβεβαιωμένη μόνο εφόσον ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και το ακριβές ερώτημα όπως θα τεθεί στο Σκοπιανό λαό ή εάν προτιμάτε στο λαό με μακεδονική υπηκοότητα.

Μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας, η οποία ωστόσο δε φαίνεται πως έχει τις αναμενόμενες συνέπειες.

Παρά τις πολλές δημόσιες παρεμβάσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά το τελευταίο διάστημα, στις οποίες υπερασπίζεται με πάθος τη συγκεκριμένη συμφωνία και τη θεωρεί επιτυχία της ελληνικής πλευράς, οι δημοσκοπήσεις έχουν άλλη άποψη, καθώς δείχνουν πως η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δε συμφωνεί με τη διαπραγμάτευση και το περιεχόμενό της, ενώ πληθαίνουν και οι αρνητικές γνώμες για τον ίδιο τον υπουργό.

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Public Issue, μόλις το 15% θεωρεί πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αποτέλεσμα ενός έντιμου και ειλικρινούς συμβιβασμού, με το 35% να θεωρεί την παραχώρηση του όρου “Μακεδονία” «προδοσία», κατακρίνοντας το συγκεκριμένο όρο, και το 21% να πιστεύει πως η παραχώρηση ήταν ένα «αναγκαίο κακό». Το 56% όσων ρωτήθηκαν τάσσεται «σίγουρα κατά» της συμφωνίας, ενώ μόλις το 13% δηλώνει «σίγουρα υπέρ». Το ίδιο το όνομα που τελικά επελέγη δε βρίσκει σύμφωνη, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τη συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή το 69% όσων συμμετείχαν στην έρευνα. Στο 26% ανέρχεται το ποσοστό όσων συμφωνούν, περισσότερο ή λιγότερο, με τη διπλή ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”.

Δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η ανθρωπογεωγραφία, καθώς φαίνεται πως η συμφωνία βρίσκει τη μικρότερη αποδοχή σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 12%, αλλά και στην Κρήτη με 13%. Στα νησιά όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μεγαλύτερα ποσοστά, η αποδοχή αυξάνεται σημαντικά.

Όσον αφορά στην κομματική προτίμηση, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της συμφωνίας με 72%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Ν.Δ. ανέρχεται μόνο στο 3%. Θετικά διακείμενοι στη συμφωνία εμφανίζονται και οι ψηφοφόροι του Ποταμιού, ενώ αρνητικοί είναι αυτοί του Κινήματος Αλλαγής, σε ποσοστό 68%.

Η δημοτικότητα του Νίκου Κοτζιά έχει κι αυτή υποστεί πλήγμα. Οι επικοινωνιακές και διαπραγματευτικές τακτικές του τίθενται εν αμφιβόλω από την ελληνική κοινωνία, όπως αποκαλύπτει η συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Ερωτώμενοι για τη γνώμη τους για τον υπουργό Εξωτερικών, το 65% όσων συμμετείχαν εκφράζεται αρνητικά, και μόνο το 30% θετικά. Ακόμα και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ξεπερνάει σε δημοτικότητα τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, καθώς συγκεντρώνει 40%.

H δυσαρέσκεια

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες θεωρούν πως η συμφωνία θα έχει και αρνητικές πολιτικές επιδράσεις για την κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται και ο ισχυρισμός πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει αρνητική πολιτική επίδραση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γενικότερα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Το 76% θεωρεί πως «μάλλον θα βλάψει» πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 40% ότι «μάλλον θα ωφελήσει» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, μόλις το 17% αισθάνεται ικανοποίηση από τη λειτουργία της κυβέρνησης και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας, ενώ στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. συγκεντρώνει 19%, και μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. το 35%.

Η δυσαρέσκεια για την πορεία της χώρας φαίνεται πως είναι ευρύτερη, καθώς το 73% δηλώνει δυσαρεστημένο με τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ενώ ένα 6% έχει απαντήσει πως «δεν υπάρχει/καταργήθηκε η Δημοκρατία» στη χώρα. Ερωτώμενοι αν τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, με 74% οι συμμετέχοντες απαντούν πως πηγαίνουν προς τη λάθος, ενώ από τα πρώτα αισθήματα σχετικά με όσα συμβαίνουν είναι η οργή και η αγανάκτηση (23%), η απογοήτευση(20%), η ανησυχία και το άγχος (17%) - η ελπίδα και η αισιοδοξία συγκεντρώνουν μόνο το 11%.

Κοινή γνωμή: Πιο κοντά οι πρόωρες εκλογές

Ίσως το σημαντικότερο είναι ότι όλα δείχνουν πως οι Έλληνες έχουν αρχίσει να εκφράζονται θετικά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Φαίνεται πως οι πρόωρες εκλογές είναι ένα σενάριο ποθητό για τους Έλληνες πολίτες.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκαν αν χρειάζονται βουλευτικές εκλογές σήμερα, με 55% οι συμμετέχοντες απάντησαν πως «μάλλον χρειάζονται», ενώ στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. επικρατεί με 77%, συγκεντρώνοντας 3 μονάδες περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση τον περασμένο Απρίλιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News