Απόψεις

Το déjà vu στον «σταυρό» της πόλης!

Με τι εικόνες και παραστάσεις από την καρδιά της πόλης του Ηρακλείου, του μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Κρήτης, θα επιστρέψει ο επισκέπτης στον τόπο του;

Πώς θα περιγράψει στους συντοπίτες του την πόλη που γειτνιάζει με την πολυθρύλητη Κνωσό; Ως μια πόλη πνιγμένη στη σκόνη και παραδομένη στον θόρυβο, ως μια πόλη που έχει απλώσει ένα ευρύ εργοτάξιο στα πιο κομβικά σημεία της... αυτά θα διαδώσει και θα είναι αλήθεια. Τι και αν αυτές οι διαδόσεις συγκροτούν μια καθόλου κολακευτική και ελκυστική διαφήμιση για την πόλη και το δήμο μας, φαίνεται ότι οι δημοτικοί μας άρχοντες δεν αξιολογούν τέτοιες κρίσεις.

Φαίνεται ότι το μόνο άγχος τους είναι να δείξουν, έστω και λίγο πριν τη λήξη της θητείας τους, ότι παράγουν έργο, που στη συνείδησή τους ταυτίζεται με τεχνικά έργα ανάπλασης. Το ακροατήριο που απευθύνονται είναι οι ψηφοφόροι και η έννοιά τους ψηφοθηρική. Η πόλη σε όλες τις εκφάνσεις της, η επόμενη ημέρα της, η τουριστική κίνηση, αυτό και τα επόμενα καλοκαίρια, δεν τους προκαλούν αγωνίες, δε βρίσκονται στον ορίζοντά τους...

Περπατώντας στον “σταυρό” της πόλης, λεωφόρο Δικαιοσύνης, Ίδης και οδό 1821, και συνομιλώντας με καταστηματάρχες, νιώθω μια κατάσταση... déjà vu! Σαν να γυρνάει πίσω ο χρόνος στις προηγούμενες τετραετίες, όπου παρακολουθούσαμε ένα ντόμινο εργοταξίων για τη βιτρίνα της πόλης, με τις ίδιους εκτροχιασμούς στα χρονοδιαγράμματα, την ίδια αναστάτωση στις εμπορικές επιχειρήσεις και την μετακίνηση των πολιτών.

Χρόνοι-express

Κάποιος θα αντιτάξει ότι τα έργα συνδέονται με εντάσεις και δημιουργούν, αναπότρεπτα, άβολες καταστάσεις. Αυτές είναι δικαιολογίες όσων διοικούν με μετριότητα και έχουν συνηθίσει να διοικούνται από μετριότητες.

Μια αναπότρεπτη και αναπάντεχη κατάσταση θα ήταν η περίπτωση κατά την οποία ένας μετεωρίτης θα προσγειωνόταν στο εργοτάξιο (!). Η χρονική καθυστέρηση λόγω αποκάλυψης αρχαίων ευρημάτων στο Ηράκλειο, δηλαδή σε μια πόλη με πολλαπλά αρχαιολογικά στρώματα και ανασκαφικά επίπεδα, δε συνιστά έκπληξη, αλλά αναμενόμενη και φυσική εξέλιξη!

Γι’ αυτό, η μη πρόνοια για την εμπλοκή της Αρχαιολογίας σε ανεξαιρέτως όλα τα έργα που γίνονται στην επικράτεια του Ηρακλείου και η κατάρτιση χρονοδιαγράμματος χωρίς να τη λαμβάνουν υπόψη τους είναι δείκτης της γνώσης που έχουν για την πόλη που διοικούν και αντανακλά τον βαθμό που αρέσκονται να γαργαλούν τα αφτιά των πολιτών αναγγέλλοντας χρόνους-express στα έργα.

Άλλη δικαιολογία είναι τα αντανακλαστικά του εργολάβου. Φυσικά, εδώ το ζήτημα βαρύνει εξ ολοκλήρου τη δημοτική Αρχή, η οποία είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία της με τον εργολάβο και μέσω των όρων σύμβασης θα πρέπει να έχει κατοχυρωμένο το έργο και την πορεία του από ανεύθυνους και αφερέγγυους εργολήπτες.

Μπουλντόζες στις επιχειρήσεις!

Το φετινό καλοκαίρι, ολόκληρο, η πόλη το περνάει με εργοταξιακό status. Όμως και στην περίπτωση που το χρονοδιάγραμμα είχε αποκλείσει εργασίες κατά τη θερινή περίοδο, στην οποία η πόλη χτίζει τα οικονομικά αποθέματά της για τον χειμώνα, το πλήγμα στους επιχειρηματίες δε θα ήταν αμελητέο. Χειμώνα ή καλοκαίρι, η απόφαση για την εκτέλεση μιας παρέμβασης αστικού τύπου δε θα πρέπει να λειτουργεί ως... μπουλντόζα, ισοπεδωτικά, και βλαπτικά για τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις τους.

Και στην περίπτωση Δικαιοσύνης-Ίδης αυτό συμβαίνει, εξού και πυροδοτήθηκαν πολλαπλές κινητοποιήσεις και επιστολές γεμάτες αγωνία και διαμαρτυρίες από τη μεριά των καταστηματαρχών. Κανένα δημοτικό έργο δεν αποτελεί άλλοθι για τον αφανισμό εμπόρων και επαγγελματιών.

Η περίπτωση της Δικαιοσύνης- Ίδης θα βαρύνει το... κάρμα της νυν δημοτικής Αρχής και για έναν επιπρόσθετο λόγο: Είναι η απερίγραπτη σκληρότητα που επέδειξε στο πράσινο, ξεριζώνοντας μια σειρά από υγιή δέντρα. Στον αστερισμό του κυβόλιθου, η φύση δεν έχει θέση...

Σχόλια