default-image

Την Κυριακή την έχουμε για εμάς και τα παιδιά μας

Απόψεις
Την Κυριακή την έχουμε για εμάς και τα παιδιά μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρκετοί εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο του εμπορίου σκέφτονται: «Μήπως είναι πολυτέλεια να έχω μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μου, να έχω ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιώ για εμένα και την οικογένειά μου, σύμφωνα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά μου;».

Γράφει η Εύα Χατζημηνά

Από την άλλη, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, με σταθερό ωράριο, αξιοπρεπείς μισθούς και εισοδήματα. Να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, για τη συμμετοχή μας στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας.

Στην ικανοποίηση όμως αυτών των αναγκών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων στέκονται εμπόδιο οι επιδιώξεις των μεγαλεμπόρων και των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι τα θέλουν όλα!

Στην Κρήτη γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την ενιαία επίθεση εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εμποροϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και των οικογενειών τους, με στόχο τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έως τις 11 το βράδυ και στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, με πρόσχημα τις τουριστικές περιοχές.

Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν πρόθυμους συμμάχους-εκπροσώπους την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ), την Περιφέρεια Κρήτης και Δήμους, οι οποίοι πρωτοστατούν αξιοποιώντας όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που έχουν νομοθετήσει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις.

Στην προσπάθειά τους αυτή, τα κλαδικά Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων των νομών Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου δε μείναμε με σταυρωμένα χέρια! Διαμορφώσαμε διεκδικητικό πλαίσιο, που εστίαζε: στη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής ως αργίας, την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που απελευθερώνει το ωράριο και κεντρικό σύνθημα «Όχι στο ωράριο των πολυεθνικών - καμιά διεύρυνση του ωραρίου». Ταυτόχρονα εδραιώθηκε σε πιο στέρεες βάσεις η κοινή δράση με τμήματα αυτοαπασχολούμενων εμπόρων στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, με τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων.

Οι παρεμβάσεις με τις κινητοποιήσεις των τριών κλαδικών σωματείων των εργαζομένων σε δύο συνεδριάσεις της ΟΕΣΚ, καθώς και η παρουσία μας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου της Περιφέρειας Κρήτης τούς χάλασε τα σχέδια. Έστω και προσωρινά αποτρέψαμε αυτός ο απαράδεκτος σχεδιασμός να γίνει απόφαση, αποκαλύψαμε τη σύμπλευσή τους και το οργανωμένο σχέδιο που εξυφαίνουν, προς όφελος του εμπορικού και του τουριστικού κεφαλαίου.

Παράλληλα, με παρεμβάσεις μας σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις που καταπατούσαν το ωράριο και την Κυριακή αργία, αξιοποιώντας και καταγγελίες στον τοπικό ΣΕΠΕ, βάλαμε “φρένο” στους ντόπιους μεγαλέμπορους που προσπάθησαν να εδραιώσουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, έστω και σιωπηλά, όπως τους υποδείκνυε με εσωτερικό έγγραφο η πλειοψηφία ΟΕΣΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, δώσαμε με επιτυχία την απεργιακή μάχη στις 15 Ιούλη στον κλάδο του εμπορίου, που είχε στο επίκεντρό της τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής ως αργίας!

Σε όλη αυτή η δραστηριότητα πρωταγωνιστές ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι! Στοίχημα για το επόμενο διάστημα αποτελεί η προσπάθεια για την εγγραφή ακόμα περισσότερων συναδέλφων στα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων, στην Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο Ηράκλειο, να στηθεί σε κάθε μεγάλο κατάστημα, σε κάθε αποθήκη από μία σωματειακή επιτροπή, που να συνενώνει όλους τους εργαζόμενους, θα συζητά τα προβλήματα, θα οργανώνει την ενημέρωση και τη διεκδίκηση.

Επιδίωξή μας είναι να βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο των αγώνων μας τα προβλήματα και οι ανάγκες των εμποροϋπαλλήλων, να αναπτύσσουμε δράση με βάση αυτά, η οποία να έχει διάρκεια και να μην είναι ντουφεκιά στον αέρα.

Ταυτόχρονα με την υπεράσπιση της Κυριακής ως αργίας και την κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο, θεωρούμε ότι στο επίκεντρο της διεκδίκησης όλων των σωματείων και της κοινής τους πάλης πρέπει να μπουν η κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων, που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις και μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους, να διεκδικήσουμε την υπογραφή Εθνικής Γενικής και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις και κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται με λιγότερα από 751 ευρώ.

* Η κ. Εύη Χατζημηνά είναι πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News