Απόψεις

Ο ρόλος της χώρας στα Βαλκάνια

Η Ελλάδα διαδραματίζει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, καθώς με τις πρωτοβουλίες και το στρατηγικό σχέδιό της αναδεικνύεται σε περιφερειακό πόλο με δυναμική εξέλιξη, στηριγμένη στις κοινές συμφωνίες, τη συνεργασία και συνανάπτυξη, ανατρέποντας την παράδοση ότι «αποτελεί την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», ενισχύοντας παράλληλα και τον ευρωπαϊκό Νότο.

Γράφει η Χρυσάνθη Καμπουράκη*

Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στο Βαλκανικό χώρο ενισχύθηκε και με τη συμφωνία των Πρεσπών και αναγνωρίζεται από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς ότι λειτουργεί ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας, μέσα σε μια ευρύτερη περιοχή τριγμών και ανακατατάξεων.

Παίζει κομβικό ρόλο στους νέους ενεργειακούς δρόμους προς την Ευρώπη, τα δύο τελευταία χρόνια, ισχυροποιώντας σταδιακά τη θέση της στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκακιέρα και οικονομία.

Επιδιώκει ισότιμες σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης με όλες τις χώρες, προωθεί συναντήσεις, διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες, λύσεις στηριγμένες στον διάλογο και στις αμοιβαία επωφελείς συνέργειες, υπηρετώντας την ειρηνική συμβίωση των κρατών, χωρίς να εμπλέκεται σε ψυχροπολεμικού χαρακτήρα εντάσεις. Υπερασπίζεται ταυτόχρονα την εθνική της κυριαρχία, τα εθνικά δίκαια και συμφέροντα, όπως υπαγορεύουν οι Διεθνείς Συνθήκες και με αυτό το πνεύμα προέβη στην απέλαση των δυο Ρώσων διπλωματών, διότι επενέβησαν στα εσωτερικά της χώρας μας, χρηματοδοτώντας συγκεντρώσεις με σκοπό την ακύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ, υπονομεύοντας τα εθνικά μας συμφέροντα, για την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Το ίδιο, εξάλλου, επιδιώκει η Τουρκία με τη συνεχή διείσδυσή της, με αφορμή τις μουσουλμανικές μειονότητες, εκπαιδεύοντας μάλιστα και στρατιωτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ, αλλά και οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία στοχεύουν να ενισχύσουν τη θέση τους στα Βαλκάνια.

Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στο Βαλκανικό χώρο ενισχύθηκε και με τη συμφωνία των Πρεσπών και αναγνωρίζεται από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς ότι λειτουργεί ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας, μέσα σε μια ευρύτερη περιοχή τριγμών και ανακατατάξεων

Η ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη, λύνοντας τις χρόνιες διαφορές της με ΠΓΔΜ και Αλβανία, θεωρεί θετική την προοπτική σταδιακής ένταξης στην Ε.Ε. των δυτικών Βαλκανικών κρατών, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, για την ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρηνικής συμβίωσης των Βαλκανικών κρατών και τον περιορισμό των κινδύνων βόρεια της χώρας μας.

Την ευρωπαϊκή τους ένταξη υποστηρίζει και ο νέος θεσμός, που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, της τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, η οποία ξεκίνησε στη Βάρνα τον Οκτώβριο του 2017, συνεχίστηκε στο Βελιγράδι τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, η τρίτη στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο 2018, η τέταρτη υλοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 4 Ιουλίου και η επόμενη τετραμερής Βαλκανική Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Στόχοι της αποτελούν η αποτελεσματική συνεργασία σε καίριους τομείς, όπως των συνδυασμένων μέσων μεταφορών, μέσα από εξειδικευμένες υποδομές για τη διασυνδεσιμότητά τους, της ενέργειας με τη διέλευση του αγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και της ψηφιακής, τεχνολογικής αναβάθμισής τους. Η Ελλάδα συνεπώς παίρνει πρωτοβουλίες προώθησης της βαλκανικής συναίνεσης, διασφαλίζοντας την καλή γειτονία, με όραμα και βήματα προόδου, χωρίς εθνικισμούς, που πυροδοτούν την απομόνωση και τη βία.

Αλλά και η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών Ελλάδας-ΠΓΔΜ στο μείζον αυτό εθνικό μέτωπο, με ρεαλιστικό πνεύμα και πολιτικό θάρρος, λύνει χρόνια προβλήματα της εξωτερικής μας πολιτικής, ακυρώνει αλυτρωτισμούς, αποκαθιστά την ιστορία μας, την εθνική αυτογνωσία της γείτονος, δίνοντας νέα αναπτυξιακή προοπτική στα Βαλκάνια και επιπλέον αποτελεί πράξη ευθύνης και πατριωτισμού, χαράζοντας μια νέα πορεία στις διμερείς σχέσεις, δημιουργώντας νέες ισορροπίες στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Εξασφαλίζει πολλαπλά οικονομικά οφέλη, μέσα από τις εμπορικές δραστηριότητες και τον τουρισμό, τις επενδύσεις, τις συγκοινωνιακές υποδομές και την ενεργειακή σύνδεση.

Τα συγχαρητήριά του, άλλωστε, στον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας κ. Σαββάκης, για την υπεύθυνη και πατριωτική στάση του στη λύση του “Μακεδονικού”, που ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας.

Η Θεσσαλονίκη, εξάλλου, ως ισχυρό εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο, κόμβος ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών, πύλη εισόδου των Βαλκανίων και της Ευρώπης, ανάγεται σε “πρωτεύουσα της Βαλκανικής συνεργασίας”, με κεντρικό ρόλο σε όλες τις αναπτυξιακές εξελίξεις και προοπτικές. Επιπρόσθετα, 8-16 Σεπτεμβρίου η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ορόσημο της μεταμνημονιακής πορείας μας, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, θα φιλοξενήσει 52 κορυφαίες εταιρείες της Αμερικής, αλλά και επιχειρήσεις από τον διεθνή οικονομικό χώρο, προβάλλοντας τη θέση που αξίζει να έχει η Ελλάδα στην παγκόσμια πολιτικοοικονομική σκηνή.

Τέλος, ένα άλλο μέτωπο, που προσπαθεί να κλείσει η παρούσα ελληνική κυβέρνηση είναι το “Αλβανικό”, προωθώντας συμφωνία με την Αλβανία, συνοδευόμενη και με ένα σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας. Σκοπός της συμφωνίας είναι το κλείσιμο ιστορικών εκκρεμοτήτων, με αμοιβαίο επωφελή τρόπο, οι οποίες αφορούν στην άρση του εμπόλεμου, που υπήρχε από τον Παγκόσμιο Πόλεμο, του αλυτρωτισμού, στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, με επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, που αναγνωρίζονται για πρώτη φορά, έχοντας συστήσει οι δύο χώρες αρμόδιες ομάδες εργασίας συνεχών διαπραγματεύσεων για όλα τα θέματα.

Στη Ρόδο, στις 21-22 Ιουνίου, συναντήθηκαν οι υπουργοί των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Ντιτμίρ Μπουσάτι και προώθησαν στη διμερή συνάντησή τους τη συμφωνία, στο πλαίσιο της τρίτης Υπουργικής Διάσκεψης που οργανώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχαν 25 χώρες, με θέμα “Η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου”.

Μια νέα λοιπόν εποχή περιφερειακής συνεργασίας και συναδέλφωσης εγκαινιάζεται στα Βαλκάνια, με πρωτεργάτρια την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας τη γεωστρατηγική τους θέση, ανοίγοντας καινούργιες ευκαιρίες στους λαούς, προσέγγισης των κοινωνιών και των πολιτισμών. Δημιουργείται, κατά συνέπεια, ένα νέο κεφάλαιο πολιτικών, οικονομικών επαφών και συνεπιδράσεων, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Η σημερινή ελληνική πολιτική ηγεσία, έχοντας μια ευρύτερη αντίληψη για τη διπλωματία, μέσα από την πολυδιάστατη, ενεργητική, εξωστρεφή εξωτερική πολιτική της, χτίζει συμμαχίες για την εδραίωση της ειρήνης (γι' αυτό, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ίσως προταθεί για το Νόμπελ ειρήνης).

Οικοδομεί σχήματα περιφερειακών διαβουλεύσεων και επίτευξης κοινών στόχων, ισχυροποιώντας τους δεσμούς της με τα γειτονικά κράτη, ως αξιόπιστος εταίρος της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, με σκοπό την πρόοδο και την ευημερία των Βαλκανικών λαών.

* Η κ. Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Ν. Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος του Δήμου.

Σχόλια