"Κλεισθένης 2"

Απόψεις
"Κλεισθένης 2"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρέπει να αναγνωριστεί - αναφέρεται στη σελίδα 50 της Εισηγητικής Εκθέσεως του “Κλεισθένη 1” - ότι «το πρόγραμμα “Καλλικράτης” έθεσε, σε μεγάλο βαθμό, τις βάσεις και διαμόρφωσε εν μέρει τις διοικητικές και οργανωτικές προϋποθέσεις, προκειμένου να καταστεί όντως δυνατή η συγκρότηση ισχυρότερων τοπικών και περιφερειακών μονάδων, όπως ο ίδιος ο νομοθέτης του Ν. 3852/2010 προδιαγράφει, να προετοιμαστούν οι “θεσμικές υποδοχές” ενός τοπικού και περιφερειακού διοικητικού μοντέλου, που θα μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο ή αντιπαράδειγμα απέναντι σε ένα συγκεντρωτικό κράτος» (πιστή αντιγραφή από την εισηγητική έκθεση).

Γράφει ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης*

Η παραδοχή αυτή, παρά το ότι γίνεται με καθυστέρηση οκτώ ετών, που ακόμα κι εγώ που υποστήριζα μονότονα σε όλα τα συνέδρια της Αυτοδιοίκησης ότι η μεταρρύθμιση του 2010, η πιο σημαντική όλων, ήταν ώριμο αίτημα της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας και καταξιώθηκε στη συνείδηση των πολιτών, παρά τις ελλείψεις σε πόρους, μέσα και προσωπικό και τις επιθέσεις που δέχτηκε απ’ όλα τα κόμματα κυρίως της Αριστεράς, ως μνημονιακός θεσμός, άρχισα να πιστεύω μήπως είχαν δίκιο, έρχεται η επιβεβαίωση απ’ όλους εκείνους που αποχώρησαν από τη Βουλή, καταγγέλλοντας τους υποταγμένους, τους ξεπουλημένους, τους “γερμανοτσολιάδες”.

Μετά την παραδοχή αυτή, η οποία είναι καλοδεχούμενη, θα περίμενε κανείς ότι, αν μη τι άλλο, θα “ακουγόταν” στοιχειωδώς η άποψη εκείνων, οι οποίοι κάτω από δραματικές συνθήκες στήριξαν, ανέδειξαν και καταξίωσαν τον θεσμό, γνωρίζουν τα προβλήματά του και μπορούν να συμβάλουν στην επίλυσή τους.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση παραπέμπει τα πραγματικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης (θεσμικά, οικονομικά, προσωπικού, απλοποίησης διαδικασιών, αρμοδιοτήτων κλπ.) στον “Κλεισθένη 2” (και βλέπουμε) και προσπαθεί να αντιμετωπίσει, με όχημα την απλή αναλογική, την οποία σταθερά υποστηρίζω, αλλά με θεσμικά αντίβαρα, τα οποία εξασφαλίζουν τον διάλογο, τη σύνθεση, τις συνεργασίες, τις συναινέσεις και τα προβλήματα της μειοψηφίας, με την κατάργηση της αρχής της πλειοψηφίας και με αμφίβολης συνταγματικότητας ρυθμίσεις. Ένα παράδειγμα άνευ λόγου και λογικής, για επιβεβαίωση των λεγομένων.

Η διαδικασία εκλογής των προεδρείων του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την καθιέρωση τεκμηρίου εκλογής χωρίς ψηφοφορία, όπου μπορούν να εκλεγούν τα μέλη του προεδρείου (πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γραμματέας) ακόμα και αν δε λάβουν κανένα σταυρό προτίμησης, αν οι “ξέμπαρκοι” (μη προταθέντες από τις τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις υποψήφιοι) δε λάβουν τα 2/3 των συμβούλων.

Δηλαδή, την ώρα που ορθώς υποστηρίζουν ότι δεν είναι δημοκρατικό ο πρώτος της δεύτερης Κυριακής συνδυασμός να λαμβάνει το 60% των συμβούλων, την ίδια ώρα εισηγούνται και θεσμοθετούν ετσιθελικά την εκλογή ολόκληρου του προεδρείου, χωρίς ψηφοφορία (αν δεν υπάρχουν άλλοι από τους προταθέντες υποψήφιοι) ή χωρίς έστω μία ψήφο, αν ο αυτοπροταθείς δε λάβει τα 2/3 των μελών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης με 51 μέλη, ο πρόεδρος εκλέγεται από την πρώτη παράταξη αν λάβει 26 ψήφους. Με την προτεινόμενη ρύθμιση θεωρείται εκλεγμένος (χωρίς ψηφοφορία) αν δεν υπάρξει άλλος υποψήφιος (!!!!) ή αν ο τυχόν αυτοπροταθείς λάβει μόνον 33 ψήφους (απαιτούνται για την εκλογή του 34 ψήφοι).

Δεν μπορώ να φανταστώ ποιος σοβαρός άνθρωπος θα δεχτεί ή μπορεί να προεδρεύσει σε ένα συλλογικό όργανο, επειδή ο αντίπαλός του δεν έλαβε το 2/3 των μελών του, ιδίως αν ο ίδιος δεν έλαβε καμία ψήφο.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική των συντακτών της διάταξης στους οποίους επισημάνθηκε ο παραλογισμός αυτός και παρά ταύτα εμμένουν δογματικά στην άποψή τους και δη άνευ λόγου, αφού στην πράξη δεν υπάρχει ενδεχόμενο να εμφανιστεί τέτοιο φαινόμενο, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν προταθεί ρυθμίσεις που δεν προκαλούν την κοινή λογική.

Οι παραλογισμοί αυτοί, από τους οποίους βρίθει το σχέδιο νόμου, δικαιώνουν την άποψη που εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή, ότι εκτίθεται η απλή αναλογική και συκοφαντείται η “Κλεισθένης”, με μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν απλά στην άλωση της Αυτοδιοίκησης από τις μειοψηφίες.

* Ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης είναι αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News